Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

OTVORENA IZLOŽBA U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU CERNIK

U Franjevačkom samostanu Cernik kod Nove Gradiške, u subotu 15. prosinca 2018. otvorena je izložba kojom možemo reći kako je konačno rješena Zaklada umjetničke obitelji Malešević iz Zagreba. Likovni opusi akademskih slikara Duška Maleševića, Maje Dolenčić-Malešević i Tanje Malešević, u rasponu od šest desteljeća, uz djela iz njihove kolekcije, konačno su stalno udomljeni.

Radi se o umjetničkim djelima stare obitelji Malešević iz Zagreba, oca, majke i kćeri, koje su darovane Franjevačkom samostanu Cernik. Darovatelj Zaklade obitelji Malešević je Bogdan Malešević, zagrebački književnik.svi

Svetu misu u crkvi Svetog Petra u sklopu Franjevačkog samostana Cernik, predvodili su fra Vjenceslav Janjić, gvardijan samostana i pater Dragan Majić, isusovac i „krivac“ za sve ovo. Ne treba kriti kako je gvardijan fra Vjenceslav Janjić iz Vidovica u Bosanskoj Posavini. On je goste upoznao sa povješću Cernika. Upravo se obilježavalo 750. godina spomena Cernika.

Franjevci su ondje već pet stoljeća i utkali su neizbirsiv trag na obronke Psunja. Svjedoči to i crkva čija je gradnja započeta prije dva i pol stoljeća. U samostanu je svjetska rijetkost, minijaturna Biblija iz 1487. godine i još dosta djela.

„Zahvaljujemo Bogu i dobrim ljudima na ovom skupu. Zahvaljujemo umjetničkoj obitelji Malešević na darivanju Zaklade. Samostan ima još umjetnina, ali su u depou, jer nemamo prostora. Zaklada Malešević ima svoje mjesto, ovjde, u prizemlju i na katu, kazao je fra Vjenceslav Janjić, otvarajući izložbu i stalni postav Zaklade umjetničke obitelji Malešević.
 
Pater Dragan Majić, isusovac iz Osijeka, poznavatelj je obitelji Malešević već nekoliko desetljeća. Sahranio je Duška Maleševića  2008. i kćer mu Tanju Malešević prošle godine. On je kazovao kako poznaje ovu obitelj od 1973. te je govorio o Bogdanu Maleševiću sinu Duška Maleševića.
 
„Gosp. Bogdan Malešević je osebujna ličnost-Bogom dana, pravi Bog-dan. On je književnik, teo-dramaturg, poliglot, katolik-ekumenist. Sva obitelj posvetila se lijepoj umetnosti, na slavu Boga, Crkve i hrvatskog roda, kazao je na otvorenju izložbe pater Dragan Majić, isusovac.
 
O slikarskim dosezima Mleševića govorio je Stanko Špoljarić, likovni kritičar. On je kazao kako je povezanost između Duška Maleševića, supruge mu Maje i kćeri Tanje –svjetlo na njihovim radovima. Naglasio je kako je ovo donacija koja oplemenjuje i obogaćuje ljude. Stanko Špoljarić je postavio izložbu u Cerniku te je napisao predgovor Katalogu izložbe. Autor fotografija te autor presnimki umjetničkih slika Maleševića je moja malenkost.
 
„Zahvalio bih svima na  najsretnijem danu u mom životu. Prije mjesec dana sastali smo se pater Majić i gvardijan Janjić s idejom o izložbi. Evo uspjeli smo sve sprovesti u djelo i Zaklada obitelji Malešević je našla spokoj u ovom samostanu, kazao je Bogdan Malešević, književnik, sin Duška Maleševića, te Maje Malešević koja zbog godina nije mogla biti nazočna izložbi.

Nakon otvorenja izložbe gosti su bili nazočni Božićnom koncertu HPD „Tomislav“ Cernik, u Hrvatskom domu. To je pjevačko društvo staro 113 godina. Zorno pokazuju kako je kultura duboko ukorjenjena u Cerniku.

Tekst i fotografije: Boris ĆAVAR