Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posjetili smo Opatiju dođite i vi

Na 175 km od Zagreba, nadomak Rijeke i „Vrata Jadrana“ nalazi se Opatija. Ondje „elitni turizam“ sprovode još od cara Franje Josipa. Stare vile iz austrijskog doba, uz europski „štih“, negdašnji ljetnikovci gdje su strani gosti dolazili, a dolaze i danas. No, nije sve u novcu, ondje je odnos prema gostu poseban, gost je stvarno – gost, bio to austrijski car ili domaći gost.

Što izdvojiti u Opatiji? Šetalište Franje Josipa, Lungomare, šetalište od Voloskog do Ičića. Kažu da je austrijski car došao vlakom do današnjeg željezničkog kolodvora Opatija Matulji, a potom kočijom do Opatije. Ondje danas šetaju europski gosti i opet se vraćaju Opatiji, ma koliko skupa bila. Istina, kava i sladoled su kao u Zagrebu, dok za jeftiniji obrok treba malo prošetati. Zaštitni znak Opatije je na Lungomare, Djevojka s galebom, koja dominira obalom. No o Opatiji ima dosta legendi, priča, pa i pretjerivanja.

opatija 900. jpg

Na šetalištu koje nosi ime slavnog austrijskog cara, nalazi se ploča još jednom slavnom čovjeku, velikom vojniku koji je nekad služio Franju Josipa. Na ploči piše da je ondje bio Josip Pilsudski, poljski vojskovođa, prvi poljski maršal i osnivač moderne poljske države. Ondje je bio uoči Velikog rata (Prvi svjetski rat) nakon kojeg je Poljska ratom dobila svoju samostalnost od Austrije. Ploču je podiglo poljsko veleposlanstvo u Zgrebu i poljska udruga Chopin iz Rijeke.

Na opatijskoj Ulici Slavnih nalaze se imena zaslužnih ljudi iz hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti. Ondje su i imena pjevača koji su opjevali Opatiju. Ima ih dosta, a imaju što i opjevati...opatija 1024. jpg

Za GIP napisao i snimio Boris ĆAVARopatija jozef