Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

U malenom Ravnom počeo je veliki rat u BiH

ZAŠTO PIŠEM O RAVNOM I DANU DRŽAVNOSTI? Baš danas, 30 svibnja pišem ovaj tekst sjećanja. Tko se sjeća prvih dana listopada 1991.? Maleno selo Ravno u Popovu polju, Istočna Hercegovina. Kažu povjesničari da je ondje počeo rat u BiH. Kakve ja imam veze sa kamenitim selom?

Imam, mogu se pohvaliti 28. svibnja 1992. bio sam prvi hrvatski novinar, ratni reporter koji je ušao u oslobođeno Ravno. Ravno jest oslobođeno 28. svibnja ali dan oslobođenja Ravnog slavi se 30 svibnja. Zašto? Jer su hrvatski bojovnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne odlučili da slave slobodu Ravnog zajedno sa negdašnjim Danom državnosti. Donedavno se Dan državnosti slavio 30. svibnja, a Hrvati Ravnog i hrvatski bojovnici jednostavno su htjeli biti u cjelini hrvatskog puka koji slavi svoj Dan državnosti 30. svibnja. U jednom povjesnom danu dvije proslave. Ovo je za malobrojni hrvatski puk (Ravno je većinski hrvatsko selo) važan elemenat.

ravno

Povjest kaže da je u Ravnom počeo rat u BiH. Neki su odmah ustvrdili „To nije naš rat“. No rat im je uskoro zakucao na vrata. Drugi su pravdali napad jugoarmije i četnika na Ravno „uništavanjem zenga, ustaša i osatlih“. A u Ravnom te jeseni 1991. bio je stvarno goloruki hrvatski puk, koji će uskoro pred jugoarmadom otići iz svojih domova u izbjeglištvo. Hrvati BiH nisu htjeli doživjeti sudbinu Ravnog i već su se spremali za rat koji uskoro dolazi. Taj rat je donio i slobodu selu Ravno, 28. odnosno 30 svibnja 1992.

Oslobođenje Ravnog je posebna priča, kojoj sam s ponosom svjedočio, detaljnije, drugom prigodom. Kad su me upitali koja je postrojba oslobodila Ravno, odgovorio sam : „hrvatski bojovnici“. Istina, tako je, meni su bile iste oznake na rukavu vojnika, pisalo ondje HV ili HVO. Tako je bilo u hrvatskoj „Oluji“ i nakon nje kad su oslobođeni i krajevi BiH. Zajedničkim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.
 
Ravno danas skromno slavi svoju obljetnicu oslobođenja, sretno im bilo.

Za GIP piše Boris ĆAVAR