Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon08032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Srijemci se bore i pisanom riječju

Uz „Dane otvorenih vrata udruga“ u Zagrebu, razne udruge i zajednice otvorile su vrata javnosti. Srijemci su poznati po svojoj otvorenosti, pa su u Vukovarskoj ulici otvorili javnsoti svoje prostorije. Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke u Hrvatskoj je aktivna od konca 1991. godine.

srijemci 900

Diljem Hrvatske i inozemstva raseljeno je oko četrdeset tisuća Hrvata iz negdašnje Vojvodine. Kako bi ih povezali nakon prognaničkih godina Zajednica Srijemaca objavljuje svoje glasilo Zov Srijema, ima svoju web stranicu i čuje se u medijima.

Uz ostale goste Zajednicu Srijemaca posjetio je Stjepan Kozić, župan Zagrebačke županije, te Damir Mikuljan, predsjednik županijske skupštine. Župan Stjepan Kozić je dao poptporu radu udruge i obećao pomoć u radu. Inače prostorije udruge su fino uređene. srijemci 1024 
 Zanimljivo je kako je Biblioteka Srijemski Hrvat, koju vodi Zlatko Žužić, u nekoliko godina objavila više od stotinu knjiga. Knjige su to o Srijemu, od prošlosti do današnjice, te knjige srijmskih autora. Primjerice samo pokojni pjesnik Ivan Bonus objavio je dvadeset i četiri knjige. Dosta je takvih srijemskih autora, nepoznatih široj hrvatskoj javnosti. Oni joj hoće približiti to istočno, krvavo srijemsko krilo u duhu hrvatskog puka.
 
Za GIP napisao i snimio: Boris ĆAVARsrijemci 901