Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Otvorena izložba slika „Krajolici Rame i Neretve“ u Zagrebu

U sklopu ovogodišnjih Ramskih susreta u Zagrebu održanih u nedjelju 17. rujna 2017. godine u Sesvetskoj Sopnici, u kapeli sv. Ante samostansko-župne crkve B. D. Marije Anđeoske otvorena je izložba umjetničkih slika Mateja Škarice pod nazivom Krajolici Rame i Neretve.

izlozba matej zagreb 900

Na izložbi su prikazani pejzaži iz Rame i Hercegovine (neretvansko područje) rađeni tehnikom ulja na platnu. Posjetitelji su imali prigodu vidjeti nove radove autora kao i neke koji su već bili na izložbama, poput slike Kanjon Neretve prikazanoj u Mostaru i na međunarodnoj izložbi u Zadru te slike Pogled na Samostan Šćit, Stari Ramljak i druge. Prikazane su ujedno i slike „Pogled na Počitelj“, „Buna - pritoka Neretve“, „Gračac na Rami“, „Zalazak pred oluju“ i druge.

izlozba matej zagreb 1900

Prije početka izložbe okupljenima su se ispred samostana sv. Ilije u Sopnici te Ramskog samostana na Šćitu obratili fra Stipo Karajica i gvardijan fra Andrija Jozić. Obojica su izrazili radost i zadovoljstvo jednom ovakvim likovnim događajem na kojoj se mogu vidjeti prelijepi prikazi naših krajolika dočarani u živim bojama. Zatim se okupljenima obratio i slikar M. Škarica zahvalivši na ukazanoj gostoljubivosti franjevaca kao i iskrenom zanimanju posjetitelja za izložene radove.

izlozba matej zagreb 2900

Vrijedi napomenuti kako je vrlo zanimljivu i lijepu glazbenu pratnju spomenutoj izložbi dala i etno-skupina „Čuvarice“ iz Rame izvevši dvije prigodne skladbe s etno motivima iz Rame.

Izložbu su podržali Župa Blažene Djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, franjevački Samostan Rama-Šćit i Ramska zajednica Zagreb, a bit će biti otvorena do 24. rujna 2017. godine.

Za Gip piše Boris Ćavar,
Foto: I. Brajko, B. Rumbočićizlozba matej zagreb 1024