Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Objavljen 49. kršni zavičaj

Kršni zavičaj, informativni zbornik, Franjevački samostan Humac 2016.) Svjetlo dana ugledao je 49. Kršni zavičaj, hercegovački informativni zbornik za crkvena i društvena pitanja. Godišnjak je to na tristo stranica koji skoro pola stoljeća objavljuje Franjevački samostan Humac u Ljubuškom. Za to vrijeme zbornik je postao kvalitetno štivo u BiH, Hrvatskoj i svijetu.

Na naslovnici ovogodišnjeg Kršnog zavičaja je fotografija Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice iz Rame. U knjizi je detaljan opis boja Nikole Šubića Zrinskog 1566.

Kako u uvodniku navodi fra Žarko Ilić, urednik zbornika, zabrinuta slika Dive Grabovčeve je utjelovljenje tjeskobnog duševnog stanja mnogih hrvatskih djevojaka i maldića. Zato je ondje prilog o 450. obljetnici smrti Nikole Šubića Zrinskog i obrane Sigeta. I Diva i Zrinski darovaše svoje živote za slobodu. No, ondje je i poruka neunišive nade u beznađu. U Neumu je prikazana Muka Isusova, koja kao ostale kazališne izvedbe ne završava smrću Isusovom, već Uskrsnućem. U zborniku ne pišu samo o prošlosti, već sadašnjosti i budućnosti.

Velik je prilog o povjesti dominikanaca u Hrvatskoj i BiH. Stalna rubrika su vijesti iz hercegovačkih župa, ali i osvrt na obljetnice diljem BiH. Ondje su i tekstovi o preminulim svećenicima, ali i uglednim ljudima iz kulture i znanosti diljem Hrvatske. Poseban je prilog o Međugorju i mladima.

Za GIP piše i fotografira Boris ĆAVARkrsni zavicaj900