Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Strojovođina pruga života

U svojoj sedmoj knjizi „Pruga života“ umirovljeni strojovođa dosta piše o povijesti Sindikata strojovođa Hrvatske. Knjiga „Pruga života“ ima veliki format i 260 stranica. Napisao ju je Nikola Nikica Mihaljević (66) umirovljeni strojovođa i instruktor vuče iz Vinkovaca. Nakladnik je i tiskar „Admiral tisak“ iz Cerne, a sunakladnik Teniski klub Vinkovci.pruga zivota

Urednica je Vlatka Škorić, iskusna željeznička novinarka. U svojoj sedmoj knjizi „Pruga života“ umirovljeni strojovođa dosta piše o povijesti Sindikata strojovođa Hrvatske i njegovim aktivnostima.

Nikola Mihaljević Nikica je na željeznici proveo više od četiri desetljeća. Započeo je na održavanju disel lokomotiva, potom je vozio vlakove diljem Hrvatske i svoje Slavonije. Umirovljen je 2000.godine kao instruktor vuče. Usput, stigao je biti sindikalni aktivist, jedan od prvih organizatora SSH u Vinkovcima 1989. Četiri godine bio je u odori Hrvatske vojske, u obrani svog Nuštra, inače je natporučnik HV-a. Napisao je sadam knjiga pjesama, uz sve to bio je međunarodni teniski sudac. Pisanjem se bavi i u mirovini.
 
U knjizi „Pruga života“ autor govori o svojim počecima na željeznici, te i o događajima nakon njegovog umirovljenja. O svojim aktivnostima u Sindikatu strojovođa Hrvatske piše dokumentirano. Opisujući sindikalne aktiviste 1989. spominje „Kako se stidljivo pojavljuje i današnji predsjednik SSH Nenad Mrgan“. Dosta je kvalitetnih fotografija, te djelova iz novina iz tog doba. Knjiga obiluje isječcima iz novina koji su brižno čuvani i faktografski bilježeni.
 
Sindikalna borba na odnašnjem ŽTP Zagreb, bivšim Hrvatskim željeznicama, nije prekinuta ni barikadama u Kninu, niti ratom koji je započinjao. Autor knjige je proveo u odori Hrvatske vojske četiri ratne godine, ali je nastavio sa svojim aktivnostima. Kulturna događanja, pjesničke i književne večeri, nastupi. Vozio je i prvi vlak za Vukovar, te za Tovarnik i Šid, vlakom je nakon rata prošao i kroz svoj Nuštar, slavonsku Hirošimu, kako je ga nazvao u svojim pjesmama. Danas ondje sa obitelji živi svoje umirovljeničke dane i još stvara.

pruga zivota1

„Reflektor“, list SSH, „Željezničar“ list HŽ-a, „Večernji list“, vikovačke novine i drugi mediji, zabilježili su dosta aktivnosti Nikice Mihaljevića. Drago je mi da su u knjizi objavljeni tekstovi i fotografije autora ovih redaka.

Tekst i snimka: Boris ĆAVAR
(prilog: Naslovnica knjige „Pruga života“)