Završena Ljetna škola hrvatskog identiteta

Nakon sedam dana aktivnosti završena je ovogodišnja Ljetna škola hrvatskoga identiteta, koja je održana u Vukovaru u sklopu projekta Korijeni kojega organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.  49 polaznika ove škole posjetilo je još Ilok i Borovo te nekoliko  izuzetno važnih lokacija  za upoznavanje povijesti hrvatskoga naroda.

Polaznici ovog projekta bili su učenici od 11 do 14 godina, koji su došli u Vukovar iz  Austrije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. U prethodnih sedam dana imali su prigodu upoznati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Grada Vukovara kao i njegove prirodne ljepote, dok su na zanimljivo osmišljenim radionicama i sportskim aktivnostima usvojili mnogobrojna znanja i vještine te sklopili brojna prijateljstva sa vršnjacima kako iz Vukovara tako i međusobno.

ljetna skola 900

Polaznici su najprije posjetili Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet na obali Dunava. Sudjelovali su na aktivnostima u OŠ “Dragutina Tadijanovića”, gdje su imali prigodu  nešto više naučiti o folklornoj, tamburaškoj baštini te na radionicama kreativnog pisanja i foto/video aktivnosti. S polaznicima je tog prigodom boravio i državni tajnik Zvonko Milas.

Jako zanimljivo bilo je i tijekom posjete Gradu Iloku, gdje ih je toplim riječima dobrodošlice najprije pozdravila gradonačelnica Marina Budim, a potom su posjetili staru jezgru grada te razgledali Stari podrum i uživali upućujući pogled s lokaliteta Principovac. Narednoga dana bili su u Borovu, gdje su ih djelatnici tvornice obuće učili kako napraviti cipele. Iskorištena je prigoda i za posjetu  rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke, objavili su iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na službenom facebook profilu.ljetna skola milas

Pretposljednjeg dana Ljetne škole učenici hrvatskog podrijetla iz inozemstva posjetili su, upali svijeće i položili vijenac na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te posjetili Spomen sobu na Ovčari kao i Vukovarsku bolnicu.
 
Posljednjeg dana ovogodišnje Ljetne škole hrvatskoga identiteta polaznici su najprije sudjelovali na svetoj misi u crkvi sv. Filipa i Jakova, a potom su, nakon sedam dana druženja i upoznavanja herojskog Vukovara i njegove okolice zadovoljni krenuli svojim kućama.

Za GIP piše Anto PRANJKIĆljetna skola 1024