Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri11252020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Svjetsko prvenstvo završeno slavljem američkih Hrvata

- Uz ovakav trud, volju. Uz ovakvu ljubav prema svojoj domovini oni dolaze iz raznih strana svijeta, ali vole Hrvatsku. Čuvaju ono što su im roditelji, djedovi i bake usadili prema našoj prleijepoj Domovini. Evo, i ovako prenose na one koji dolaze, vidno oduševljen atmosferom za HRT je kazao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda ua Hrvate izvan Republike Hrvatske.

svjetsko prvenstvo

Piše: Anto PRANJKIĆ

Radost, pjesma i sveopće veselje i jutros odjekuju ulicama Sesveta, gdje je u petak, 28. lipnja finalnom utakmicom između momčadi Croat San Pedro i Croatie iz Toronta završeno četvrto Svjetsko nogometno prvenstvo hrvatskih klubova, na kojemu su ove godine nastupile momčadi iz Europe, Australije i Amerike. I upravo su hrvatski Amerikanci odmjerili snage u gotovo izjednačenoj utakmici, nakon koje su, izvođenjem jedanaesteraca, pobjednički pokal iz ruku državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Zvonka Milasa, podigli nogometaši Croat san Pedra predvođeni kapetanom Borisom Tomcem, koji govoreći za HRT nije krio zadovoljstvo pobjedom i osjećajima koje je ona izazvala:

- Većina dečki rođena je u Americi, ali kad sam ja tamo počeo igrati, vidio sam da oni u sebi nose veliko hrvatsko srce. Kad su oni došli ovdje igrati, njima je to puno više značilo, nego onima koji su rođeni ovdje, u Domovini, ponosan na svoje dečke ističe kapetan pobjedničke ekipe.

Igra obije ekipe na stadionu Svetog Josipa Radnika u Sesvetama ovoga petka bila je savršena, tehnički dotjerana i vrlo disciplinirana. Pobjedu je odnijela momčad koja je bila sretnija u izvođenju jedanaesteraca, a prema riječima prisutnih gledatelja, i da su “Kanađani” pobijedili ne bi bilo ne zasluženo. U utakmici za treće mjesto, NC Pajde iz Möhlina pobijedile su Reprezentaciju vojvođanskih Hrvata. Peto mjesto osvojila je Canberra, nakon što je bila bolja od nogometaša Slavonije iz Berna.

- Bilo je lijep ogledati ove dečke koji nisu niti rođeni u Hrvatskoj, a tako srcem igraju i pokazuju koliko vole svoje korijene, kazao nam je navijač Niko Lukić, kojega je zadivila borbenost i disciplina, a što je zasluga onih koji njeguju tradiciju održavanja ovakvih natjecanja. Što je to što daje motiv?


Prema riječima Luke Rakitića, oca našeg ponajboljeg nogometaša i reprezentativca Ivana, jesu korijeni:
- Čovjeku je puno srce kad pređe granicu i dođe u Hrvatsku.

Djelatnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom se poslu svakodnevno susreću s našim ljudima koji žive i rade u inozemstvu. Susreću se s ljubavlju prema Republici Hrvatskoj, koju u svim prigodama ti ljudi nose i pokazuju, pa i onda kad se natječu, jer kako reče, državni tajnik Zvonko Milas, oni su, definitivno, svi pobjednici:

- Uz ovakav trud, volju. Uz ovakvu ljubav prema svojoj domovini oni dolaze iz raznih strana svijeta, ali vole Hrvatsku. Čuvaju ono što su im roditelji, djedovi i bake usadili prema našoj prelijepoj Domovini. Evo, i ovako prenose na one koji dolaze, vidno oduševljen atmosferom za HRT je kazao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda ua Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na kraju recimo kako je ovo još jedan uspješno održan sportski događaj u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i uz svesrdnu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine.

Za GIP piše Anto Pranjkić
FOTO: Dražen Patardžić - HNS