Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

HEJ, PRIJATELJI, ČESTO MISLIM NA VAS

knin 1
knin 2
knin 3

REPORTAŽA - Proslavljena 23. Obljetnica Vojno redarstvene akcije “Oluja” i Dan hrvatskih branitelja. “Oluja” je započela u ranim satima 04. kolovoza 1995. godine i to napadom Hrvatske vojske na sve neprijateljske položaje na crtama duž 630 kilometara, koliko je bila duga bojišnica.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na predaju je pozvao sve pripadnike srpske paravojske , uz jamstvo kako će im biti dodijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima, a sve one koji nisu sudjelovali u vojnim aktivnostima prvi hrvatski predsjednik pozvao je da ostanu kod kuća i dočekaju hrvatsku vlast. Najveći uspjeh HV postigla je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza kada su pripadnici 4. i 7. Gardijske brigade ušli u Knin. Potom su oslobođeni Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, i mnoga druga mjesta uz granicu s BiH. Istog dana hrvatska se zastava zavijorila i u Plaškom, Ličkom Osiku, Vrhovinama, Obrovcu ,Korenici, Slunju i na Plitvicama. Za samo 84 sata koliko je trajala akcija, a ne smije se zaboraviti da su pripreme trajale mnogo duže oslobođeno je 10.500 četvornih kilometara do tada okupirane zemlje. Živote na Oltar Domovine dalo je 196 pripadnika oružanih snaga, ranjeno je najmanje 1200 a 15 ih je nestalo.

Piše: Anto PRANJKIĆ

KNIN - Moderna hrvatska država svoju punu slobodu i neovisnost, prema mnogima, poglavito duguje završnoj operaciji “Oluji”, koja nam je donijela puninu samostalnosti. U tim ponosom okovanim danima izgubljeni su mnogi mladi životi koje je hrvatski narod dao kako bi ostvario svoj stoljećima nedosanjani san. Zato je, kao i svaka do sada, i proslava 23. obljetnice oslobađanja većeg dijela do tada okupirane nam Domovine, bila veličanstvena i govorila tisućama tisuća riječi.

Slika koja je jučer iz Knina otišla u svijet poruka je svima na svijetu koji se spremaju za bilo kakve ratove kako od rata nema ništa nego kako se treba težiti miru sa svima a ponajviše sa svojim susjedima.

Samo se na kratko prisjetimo: “Oluja” je započela u ranim satima 04. kolovoza 1995. godine i to napadom Hrvatske vojske na sve neprijateljske položaje na crtama duž 630 kilometara, koliko je bila duga bojišnica. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na predaju je pozvao sve pripadnike srpske paravojske , uz jamstvo kako će im biti dodijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima, a sve one koji nisu sudjelovali u vojnim aktivnostima prvi hrvatski predsjednik pozvao je da ostanu kod kuća i dočekaju hrvatsku vlast.

Najveći uspjeh HV postigla je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza kada su pripadnici 4. i 7. Gardijske brigade ušli u Knin. Potom su oslobođeni Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, i mnoga druga mjesta uz granicu s BiH. Istog dana hrvatska se zastava zavijorila i u Plaškom, Ličkom Osiku, Vrhovinama, Obrovcu ,Korenici, Slunju i na Plitvicama. Za samo 84 sata koliko je trajala akcija, a ne smije se zaboraviti da su pripreme trajale mnogo duže oslobođeno je 10.500 četvornih kilometara do tada okupirane zemlje. Živote na Oltar Domovine dalo je 196 pripadnika oružanih snaga, ranjeno je najmanje 1200 a 15 ih je nestalo.

Ovogodišnja proslava obljetnice Oluje započela je u ranim jutarnjim satima budnicom u Kninu a potom i govorima najviših hrvatskih dužnosnika. Nazočnima su se redom obratili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković te predsjednik državnog Sabora Gordan Jandroković. Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula sve te pobjedničke poteze HV i posebno naglasila kako ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje:

- Ratne događaje čuvamo u sjećanjima, ostavljamo ih povjesničarima i analitičarima. Neka ih proučavaju. Ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskog društva, cijele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim naraštajima, kazala je, između ostaloga, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Državna se zastava opet tradicionalno svečano podigla u kninskoj tvrđavi, a ratno zrakoplovstvo uzdiglo se na nebo i posebno pozdravilo cijelu Hrvatsku posebno nebo nad kraljevskim Kninom. Potom se svečanim mimohodom uputilo prema crkvi Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, gdje su svi nazočni slavili svetu misu a predslavili su šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Bila je ovo prigoda da predsjednica Republike Hrvatske odlikuje hrvatske heroje: generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

05. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja. Taj dan nitko nije smio pokvariti. Hrvatski su branitelji jučer slavili gdje god su se našli. Bila je to prigoda da se sretnu, evociraju uspomene na ratne dane i jedni druge pozdrave riječima hrvatskog branitelja i simbola Domovinskoga rata Marka Perkovića Thompsona: “.... Hej, prijatelji često mislim na vas...”

Za GIP piše: Anto PRANJKIĆ