Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto10222019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Nova knjiga fra Luke Markovića "od Vukovara do Orašja"

od vukovara do orasja

Fra Luka Marković, svećenik i redovnik Franjevačke provincije Bosna Srebrena, našoj je javnosti poznat kao znanstvenik s područja teologije, filozofije i povijesti. Autor je i nekoliko knjiga eseja i pripovijetki te prijevoda s njemačkog jezika. Ovih će se dana predstaviti  sa svojim prvim romanom. Naime, 28. travnja u svečanoj dvorani “Dvora Terra Tolis” u Tolisi pored Orašja ovaj će svestrani fratar javnosti predstaviti roman “Od Vukovara do Orašja”.

Djelo će predstaviti ugledni profesor i kolumnist dr. Nino Raspudić. Radi se o povijesnom romanu u kojem autor povezuje stradanje hrvatskog čovjeka poslije Drugog svjetskog rata i onoga za vrijeme nemilih događanja 90-tih. Prema riječima brojnih književnih kritičara radi se o djelu koje će biti rado čitano, jer tragične događaje  opisuje pozitivno, a obiluje i vedrim trenucima.

Fra Luka je kolumnist franjevačke revije Svjetlo riječi. Dugo vremena boravio je u Njemačkoj gdje je djelovao u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Munsteru. Vrlo je cijenjen književnik i znanstvenik, a uvršten je i među 60 poznatih hrvatskih emigrantskih pisaca. Svoje umirovljeničke dane provodi u Franjevačkom samostanu u Tolisi.

Za GIP piše Anto Pranjkić