Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Velika politička kriza u distriktu

 Iako se pokušava stvoriti utisak da na području Brčko distrikta BiH i dalje u političkom smislu “cvatu ruže” i pticama na granama te ribama u obližnjoj Savi je jasno da je na pomolu veliki ispit zakonitosti rada najvišeg zakonodavnog  tijela u ovoj administrativnoj jedinici, Skupštini Brčko distrikta BiH.

Piše: Anto Pranjkić

Kriza je, nastala napuštanjem redova HDZ BiH od strane dotadašnjeg dopredsjednika ove stranke  za Organizaciju u Brčko distriktu i zastupnika u Skupštini Brčko distriktaTomislava Stjepanovića, koji je bio garant vladajućoj većini za zakonsko donošenje odluka. Brčanski Statut regulira pitanje donošenja odluka na način da vladajuća većina mora uvažavati stavove najmanje tri zastupnika iz jednog naroda. Imajući u vidu da  sada u Brčkom HDZ, stranka koja je u vladajućoj koaliciji, ima manji broj zastupnika od onih hrvatskih zastupnika koji su u oporbi, postavlja se pitanje o zakonitosti donošenja odluka vladajuće koalicije, koja u svojim redovima nema tri zajamčena predstavnika iz jednog naroda.

Podsjetimo, u klupama brčanskog parlamenta od 31 zastupnika sjedi njih pet. Dvojica predstavljaju HDZ BiH, dvojica stranku HSS – Braća Radić, a spomenuti Tomislav Stjepanović je postao članom obnovljene organizacije HDZ 1990.  Izlaskom iz HDZ BiH Tomislav Stjepanović je krenuo u okrupljivanje biračkog tijela ističući hrvatsko zajedništvo u distriktu kao prioritet.  Uspio je postići konsenzus s ostala dva oporbena zastupnika iz reda hrvatskog naroda, tako da se sada oko njega okuplja osnova hrvatskih legitimnih predstavnika u vlasti distrikta, jer je, ipak, uz dužno poštovanje nekih koji misle drugačije, tri iznad dva pogotovo ako zakon regulira da je tri najmanje. U ovom slučaju Statut Brčko distrikta regulira donošenje odluka na način da su potrebita tri zastupnika iz reda jednog naroda za donošenje pravosnažnih odluka. No, predstavnici Bošnjaka i Srba u vlasti ne žele koalirati s ljudima okupljenima oko Stjepanovića, jer, prema nekim od njih, sada bi sve trebalo ispočetka, a to je, kažu, veliki posao. Možda bi se ovo pitanje moglo mirno razriješiti da nije došlo vrijeme donošenja , jednog od ključnih dokumenata, Proračuna Brčko distrikta.  brco kriza vlasti 900

Sazivanjem izvanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH za ponedjeljak 19. ožujka predsjednik Skupštine Esed Kadrić je želio vrlo važno pitanje donošenja Proračuna ubrzati, a ne vodeći računa pri tom da postoje neke stavke iz zakonske  procedure koje  nisu ispoštovane. Medijima je kazao da je sjednica otkazana, jer nisu bila tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda na toj zakazanoj sjednici. Neprimjerenim riječima za nositelja tako velike zakonodavne funkcije kazao je da : “po meni je slučajna koincidencija da su tri poslanika iz reda hrvatskoga naroda opravdali svoje odsustvo te najavio da: “ Ukoliko se više puta desi da su baš ova tri poslanika odsutna , onda ćemo moći to tretirati kao opstrukciju rada Skupštine, na što mi ne možemo pristati”, kazao je Kadrić, ustvrdivši kako postoji sudska praksa koja ne dozvoljava da itko opstruira rad Skupštine i donošenje važnih dokumenata”.

Predsjednik Kadrić je, ovom prigodom, sasvim slučajno javnosti zaboravio reći da je materijal koji je kandidiran za sjednicu Skupštine i pušten u proceduru nekompletan te da su u proceduru stavljeni samo neki amandmani na Proračun Brčko distrikta ( njih 250), pokazujući tako da ostali amandmani i ne postoje ili nisu važni. Predsjednik Kadrić je ovom prigodom također “zaboravio” reći da je zastupnik Siniša Golić  upozorio da se na taj način stječe dojam da je to ukupan broj amandmana. Također, predsjednik Skupštine je prekršio i Poslovnik o radu Skupštine članak 74. glava 3. koja iziričito kaže: “Predlagač je dužan u pisanoj formi obrazložiti svoj zahtjev i uz takvo obrazloženje priložiti SVE potrebne materijale o pitanjima zbog kojih je tražena izvanredna sjednica”. A glavni razlog ubrzanom donošenju proračuna jeste činjenica da rok ističe 24. ožujka, dakle, sve se lomi preko koljena, jer prijedlog Proračuna, prema mišljenju nekih zastupnika, nema sve potrebite elemente koji su predviđeni Statutom Brčko distrikta BiH. Neki od zastupnika su izrazili negodovanje, što im se čini, kako rekoše, da Predsjedništvo Skupštine više štiti Vladu nego sovje kolege zastupnike te da se, po njima, politika vodi iz Vlade a ne iz Skupštine.

Prema riječima zastupnika SDP BiH Suada Burića sjednica nije smjela biti započeta  prije 24. ožujka, jer se tek tada navršava dva zakonska mjeseca od ulaska Proračuna u skupštinsku proceduru, a što je, ponovimo, statutarna odluka.

Kako će se stvari odvijati vidjet ćemo 24. ožujka, ali je sasvim  izvjesno da je u Brčko distriktu na snazi velika politička kriza koja “kumuje” sve većem odlasku mladih ljudi. Samo je u 2017. godini distrikt napustilo oko 100 Hrvata. Slično je i s mladim ljudima iz druga dva naroda. Glavni od razloga zašto odlaze mladi, kažu, leži u činjenici kako se u distriktu političari pozivaju na zakone, a sami se ne drže istih i kako jači tlači slabijeg  te među slabima sebi traži sličnijega. Mnogi su mišljenja da malom i vrijednom čovjeku tamo više nema mjesta.

Za GIP piše Anto Pranjkić