Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Hrvati u BiH konstitutivni samo na papiru

Izvješće o Bosni i Hercegovini u 2016. godini bila je jedna od točaka Dnevnog reda posljednje sjednice Europskog parlamenta, a koja je održana 14. veljače. Hrvatska zastupnica u najvišem političkom tijelu starog kontinenta Marijana Petir uložila je niz amandmana, a koji su velikoj mjeri usvojeni od strane izvjestitelja Cristiana Dan Preda.

marijana petir 900

Piše: Anto Pranjkić

U svom izlaganju, gospođica Petir je, između ostaloga, kazala kako se u BiH krše temeljna ljudska prava Hrvata iako su konstitutivni narod. Kazala je da su izgleda Hrvati konstitutivni narod u BiH samo na papiru: “Tražimo jednakopravnost svih triju naroda da mogu izabrati svoje političke predstavnike, da djeca imaju obrazovanje na njihovom materinskom jeziku, da se medijski programi emitiraju na svim trima službenim jezicima BiH”, rekla je Marijana Petir.

Podsjetila je da podržava europski put BiH te pozvala na provođenje nužnih reformi, uključujuči i ustavne, koje će, prema njenim riječima, omogućiti potpunu funkcionalnost i stabilnost BIH  kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Ona je istaknula da za realizaciju ovoga cilja treba razmotriti i moguću federizaciju BiH.

Bila je ovo prigoda da hrvatska zastupnica Petir u Europskom parlamentu još jedanput istakne i veliki problem zagađenja okoliša i onečišćenja zraka koji izravno utječe na hrvatske građane posebice u Slavonskom Brodu. Gospođica Petir je svojim javnim zalaganjem za rješenje problema oko Rafinerije Brod ovo pitanje digla i na europsku razinu.

Za GIP Piše: Anto Pranjkić