Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri04082020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

S kojim se problemima danas susreću katolički novinari

suzana

Dr. sc. Suzana Vrhovski Peran, novinarka je i teologinja. Predsjednica je Hrvatskoga društva katoličkih novinara u drugome mandatu. Obaša dužnost glavne urednice Informativne katoličke agencije. Predavačica je na znanstvenim i stručnim simpozijima, te voditeljica brojnih novinarskih i komunikoloških tečajeva. Za www.garevac.info govori o Hrvatskom društvu katoličkih novinara i katoličkom novinarstvu.

Piše: Anto Pranjkić

HDKN je strukovna udruga. Što su joj ciljevi?

- Hrvatsko društvo katoličkih novinara utemeljeno je prije više od 25 godina kako bi okupljalo katoličke novinare i kako bi se surađivalo međusobno i sa sličnim udrugama u Europi i svijetu. Cilj je također od samoga početka unaprijeđivati katoličko novinarstvo; novinarskim radionicama, tribinama i, budući da se radi o katoličkih novinarima, duhovnim obnovama.

Biti katolički novinar nije ni malo lako. Zašto?

-Zato jer se treba dobro znati zanat – novinarski posao, biti na tome području profesionalac, a istodobno u svome životu i djelovanju odražavati kršćanske, katoličke vrijednosti. Upravo iz tih razloga se govori o novinaru – katoliku. Naime, član našega društva može biti svaki katolik koji se bavi novinarstvom – kao novinar, fotoreporter, urednik, izdavač, predavač, istraživač u novinarskoj znanosti. I to bez obzira radi li u katoličkim ili svjetovnim medijima. Rekla bih i da je kolegama katolicima koji rade u svjetovnim medijima, koji su često pred izazovom senzacionalizma i diktatom profita, teže u svojim novinarskim uradcima prenositi kršćanske vrijednosti i stavove.

S kojim se problemima danas susreću katolički novinari?

- I novinari katolici, kao i ostale kolege u svjetovnim medijima, nalaze se pred izazovom brzog protoka informacija, etičkih izazova, senzacionalizma, diktata profita. Ako govorimo u djelovanju u katoličkim medijima, tada je često izazov kako pomiriti informaciju i formaciju, kako prereći crkveni i teološki jezik u jezik razumljiv svim korisnicima medija. Katolički tisak se prodaje još uvijek gotovo isključivo u crkvama i crkvenim prostorima; još smo uvijek na neki način u sakristiji. Svakako je izazov kako s katoličkim tiskom – koji je kvalitetan po svojim sadržajima i obradi tema i često otvara teme o kojima drugi mediji šute – doprijeti do čitatelja, posebno onih koji nisu redoviti polaznici misa. Također smo svjedoci da prodaja pojedinog katoličkog glasila u crkvi ovisi o dobroj volji i naklonosti župnika. Taj „izlaz iz sakristije“ dogodio se, možemo istaknuti, s Hrvatskim katoličkim radijem i Radio Marijom koji ove godine bilježe 20. obljetnicu emitiranja, te većinom radijskim emisijama i on-line izdanjima katoličkih glasila koja se onda putem interneta mogu čitati diljem zemlje i svijeta.

Nedavno ste na skupštini društva dobili potporu za ono što radite. Posebno nas se dojmila Vaša nesebična spremnost pomoći mladim novinarima?
-Hrvatsko društvo katoličkih novinara od početka svoga djelovanja posebnu je pozornost posvećivalo mladim članovima društva i studentima različitih studija koji su se željeli okušati ili posvetiti katoličkome novinarstvu. S tim su se ciljem održavale novinarske radionice, tečajevi jezika u Hrvatskoj i inozemstvu, studijska putovanja, dodijeljivane su stipendije i održavana novinarska praksa u katoličkim uredništvima za stipendiste. Incijator tih aktivnosti bio je osnivač i dugogodišnji predsjednik HDKN-a dr. fra Mirko Mataušić. Moja je želja prikupiti sredstva kako bi se ponovno pokrenuo rad s mladima jer bez njih – mladih novinarara spremnih i osposobljenih za rad u katoličkim glasilima – neće biti niti budućnosti tih glasila. Prošle smo godine započeli s dodjelom posebne nagrade za mlade novinare.

Kako vidite današnji trenutak katoličkog novinarstva u RH ali i uopće?

-Danas imamo veliki broj katoličkih glasila od župnih do nadnacionalnih i to vidim i kao priliku i kao izazov. Upravo putem katoličkih glasila, koja trebaju prednjačiti svojom kvalitetom, izborom i obradom tema, može se donijeti ona promjena koju od nas traže i crkveni dokumenti o medijima. Može se raditi na zajedništvu i napretku, otvarati teme koje mogu dovesti do boljitka društva, poticati dijalog, razumijevanje i solidarnost u društvu. U moru crnih vijesti koje nam se svakodnevno serviraju, katolička glasila od župnih listića do mrežnih stranica, mogu donositi dobru priču, Radosnu vijest. Zato je potrebno i da se katolički novinari neprestano obrazuju i novinarski profesionalno i duhovno. Važno je poznavanje katoličkog nauka i to posebno socijalnog nauka Crkve, koji je često i u našim crkvenim glasilma nepoznata tema. To su sve zadaci i na kojima Hrvatsko društvo katoličkih novinara želi raditi.

Koji su planovi Vašega društva u skorijoj budućnosti?

-Planiramo novinarske radionice za suradnike katoličkih glasila i za mlade koji se žele okušati u novinarstvu, te tribine koje će govoriti o medijskim temama a namijenjene su široj javnosti. Uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije planiramo kratki simpozij o katoličkome novinarstvu i dodjelu nagrada zaslužnim novinarima i uredništvima. Predviđena su i studijska putovanja u Vukovar uz Nacionalni susret hrvatske mladeži, te u Šibenik. Posebnu pozornost ćemo posvetiti mladima za koje se nadam da će naći interesa za rad u katoličkim uredništvima.

Za garevac.info razgovarao Anto Pranjkić