Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04092020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Poruka i svjedočanstvo franjevačkog života

U prigodi oblježavanja 490. Obljetnice od začetka kapucinske obnove (1525. – 2015.) a u suradnji s nakladničkom kućom Kršćanska sadašnjost, franjevci kapucini Hrvatske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića ovih su dana  na hrvatskom jeziku izdalii knjigu Oca Lazara Iriarta Franjevački potez – Sinteza ideala sv. Franje i sv. Klare.franjevacki zivot

Ovo je djelo na španjolskom izvornom jeziku nazvano  Vocacion franciscana, 3 ed, Selecciones de Francscanismo i objavljeno je u Valencii, 1999.

U Predgovoru hrvatskom izdanju ove knjige provincijal kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, između ostalog kaže, da je riječ o izuzetno važnom dijelu koje je obogaćeno elementima duhovnosti sv. Klare, bez koje nije moguće razumjeti serafskog oca Franju Asiškog.

Knjiga ima sedamanest poglavlja, koja svako za sebe tvore zaokruženu cjelinu, a u isto vrijeme su međusobno povezana finom logičkom niti, pa se zato knjiga može čitati kao skladna cjelina. Gotovo se kroz svako poglavlje protežu velike evanđeoske, kristološke, ekleziološke i karizmatske franjevačke teme i sadržaji, tako zorno vidljivi u životu dvoje Asižana, kao što su: franjevački oblik nasljedovanja Krista; otajstvo Kristova života u Franjinoj i Klarinoj pobožnosti;  Krist prisutan u svojoj Crkvi; siromaštvo i ponoznost kao specifičan način franjevačkog nasljedovanja Isusa Krista; put jednostavnosti i poslušna ljubav; evanđeosko bratstvo koje se otvara svim ljudima; franjevački apostolat i misionarska prisutnost.

Do sada je, a prema riječima autora ove knjige, nedostajala jasna i živa, te znanstveno pouzdana vizija franjevačke duhovnosti, kao i pomoć za produbljivanje smisla evanđeoskog zauzimanja i misije franjevačke obitelji, prema onome što je predano Drugim vatikanskim koncilom Na ovaj način franjevaštvo ponovno postaje forma vitae.

Ovim djelom proširene su referencije na svetu Klaru, koje su već bile brojne i u ranijim izdanjima. No, sasvim je jasno da je poznavanje franjevačkih ideala nepotpuno bez ženskog tumačenja evanđeoske avanture, koju je živjela i hrabro svjedočila  biljčica svetog Franje, njegova najvjernija učenica a koja se najviše poistovjetila s njegovim duhom.

Za GIP piše Anto Pranjkić