Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

ante_pranjkic_

Naš suradnik gospodin Anto Pranjkić piše  o njegovim svakodnevnim razmišljanjima na određenu temu i doživljene svakodnevice  ljudi kako u BiH tako i u svijetu. Budući da studira teologiju a književnik je s dugogodišnjim iskustvom ( objavio 14 zbirki pjesma i kratkih priča)", pokušat će intervjuima i kolumnama uprisutniti naše Posavljake, danas utjecajne znanstvene, kulturne radnike u BiH, a naravno i one koji nisu s našega područja a naklonjeni su nam.

Opasne riječi povjesničara i teške uvrede Posavljacima

Prema dobro obaviještenim izvorima žiteljima Bosanske Posavine, i onima koji žive na području gdje su rođeni, ali i onima koji žive i kruh zarađuju izvan nje, razgovor dr. sc. Davora Marijana, uvaženog povjesničara za Večernji list, koji je  objavljen 31. listopada ove godine pod naslovom „Za pad Bosanske Posavine krivi su Srbi. Bili su nadmoćniji i bolje organizirani“ nije nimalo ugodan. Čak štoviše brojni ga smatraju običnim političkim pamfletom i najave knjige kojom bi dr. Marijan trebao zaraditi određena financijska sredstva, obrazlažući svoja znanstvena saznanja o padu Bosanske Posavine u periodu od lipnja do listopada 1992. godine.

Opširnije:Opasne riječi povjesničara i teške uvrede Posavljacima

PONOS POSAVINE: Nedjeljko Nedić

Humanost je ostala njegova karakterna osobina jer je već preko 50 puta darovao krv. Nedjeljka je oduvijek više od struke zanimala enigmatika, pa je danas jedan od poznatijih enigmata u BiH i RH. Sa izradom čak tri mamutske skandinavke dosegnmuo je i enigmatske rekorde.

Opširnije:PONOS POSAVINE: Nedjeljko Nedić

Promoviran putopis „ Križni put pedalom“

I to je ono svjetlo vjere i spoznaje koje nam otkriva vrijednost i dragocjenost ljudskog života i da samo tako gledajući na žrtve možemo im dati istinito i milosrdno sjećanje koje liječi rane i vraća pogaženo ljudsko dostojanstvo, kazao je između ostaloga, dr. Bekavac te iskreno zaključio kako  dva prijatelja – Darijo i Luka – nam otvaraju oči da na putu sjećanja uvijek treba vidjeti ljudsku i Božju dobrotu koja nam pomaže stići cilju putovanja pa makar i na pedalama bicikla.

Opširnije:Promoviran putopis „ Križni put pedalom“

Počela nastava korejske kulture i jezika

Tečaj korejske kulture i jezika počeo je u ponedjeljak, 14. rujna 2020. u Kampusu Borongaj na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prijavilo se 96 polaznika, što je izvan svih očekivanja, a oni će sljedećih 16 tjedana besplatno pohađati nastavu četiri sata tjedno. Upisna kvota popunjena je u rekordnom roku za samo pet dana.

Opširnije:Počela nastava korejske kulture i jezika

Sestre Nedić, nove glazbene nade posavskih korijena

Za grupu RiM koju čine sestre Ružica i Maja Nedić mnogi su čuli što nije ni čudo budući da su inetrnacionalno poznate. Djevojke su posavske krvi budući da im je tata Slavko tolišanin. Razgovaramo s njima o njihovom životnom i glazbenom putu.

Opširnije:Sestre Nedić, nove glazbene nade posavskih korijena

BRČANSKI NOGOMETNI INTERNACIONALCI

U posjednje vrijeme na ovoj stranici želimo vam skrenuti pozornost na posebne osobe a ovaj put sportaše koji su podrijetlom iz Bosanske Posavine. Ako je suditi po informacijama koje nam stižu iz svijeta onda jaka nogometna kolonija iz Brčko distrikta doslovno osvaja nogometne sladokusce u nekoliko zemalja. U već tradcionalno jakoj nogometnoj utvrdi, Njemačkoj, vrlo uspješno igra nekoliko naših momaka.

Opširnije:BRČANSKI NOGOMETNI INTERNACIONALCI

Na Fakultetu hrvatskih studija rekordan broj upisanih studenata

Predavanjem o svetom Jeronimu Dalmatincu koje je održao prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak u povodu 1600 godina od velikanove smrti, započela je 29. akademska godina na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Ujedno je to bilo prvo uvodno predavanje od odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu kojom je ustanova dobila status fakulteta.

Opširnije:Na Fakultetu hrvatskih studija rekordan broj upisanih studenata

Ponos Posavine: Ante Bubalo

Naši političari trebaju da nas pitaju za želje: zašto ja ne bih došao u svoje Poljare pa tamo umro. No, ja tu ništa ne mogu napraviti. Gdje ću tamo doći. Kako doći? Nemaš lijeka? Kud se vratiti? Naši političari bi trebali nama omogućiti naše želje. Nas je netko protjerao. Nisamo mi sami otišli. Tako nas samo oni mogu vratiti na naša ognjišta. Samo da nas pitaju hoćemo li. Ali nas nitko ništa ne pita. Ja sam svojim slušaocima ispjevao jednu pjesmu: „Vi slušajte ja ću pjesme modat, dok mogu crnom zemljom hodat.“ I ja se toga držim.

Opširnije:Ponos Posavine: Ante Bubalo