Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon09212020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

ante_pranjkic_

Naš suradnik gospodin Anto Pranjkić piše  o njegovim svakodnevnim razmišljanjima na određenu temu i doživljene svakodnevice  ljudi kako u BiH tako i u svijetu. Budući da studira teologiju a književnik je s dugogodišnjim iskustvom ( objavio 14 zbirki pjesma i kratkih priča)", pokušat će intervjuima i kolumnama uprisutniti naše Posavljake, danas utjecajne znanstvene, kulturne radnike u BiH, a naravno i one koji nisu s našega područja a naklonjeni su nam.

PONOS POSAVINE: Nedjeljko Nedić

Humanost je ostala njegova karakterna osobina jer je već preko 50 puta darovao krv. Nedjeljka je oduvijek više od struke zanimala enigmatika, pa je danas jedan od poznatijih enigmata u BiH i RH. Sa izradom čak tri mamutske skandinavke dosegnmuo je i enigmatske rekorde.

Opširnije:PONOS POSAVINE: Nedjeljko Nedić

Širom otvorena „vrata Bosne“

Ako se putnik namjernik kojim slučajem zatekne u Bosanskoj Posavini u jutarnjim satima, neće moći a ne primijetiti mali gradić okupan jutarnjim suncem, koji zove svoje građane na još jedan dan rada, radosti i veselja, jer se samo tako može živjeti u Orašju na „vratima Bosne“

Opširnije:Širom otvorena „vrata Bosne“

Počela nastava korejske kulture i jezika

Tečaj korejske kulture i jezika počeo je u ponedjeljak, 14. rujna 2020. u Kampusu Borongaj na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prijavilo se 96 polaznika, što je izvan svih očekivanja, a oni će sljedećih 16 tjedana besplatno pohađati nastavu četiri sata tjedno. Upisna kvota popunjena je u rekordnom roku za samo pet dana.

Opširnije:Počela nastava korejske kulture i jezika

Problemi oko poljoprivrednog zemljišta u Odžaku

U svim našim mjestima, gradovima i općinama u posljednjih 20-tak godina bilo je problema oko dodjele poljoprivrednog zemljišta. Nerijetko se pojave veliki otkupljivači, koji imaju novac i s njim zgrću još. No, u Posavini ima mnogo i onih malih, koji bi također nešto radili i preživjeli. Tko je u pravu? Ako gledamo interes države u pravu su veliki, jer će uplaćivati veće sume novca i zaposliti neke ljude. Slijevat će se veće “daće” u državnu kasu. Ako gledamo interes velikih jasno se vidi da lova “buši gdje burgija neće”. Ako pak pogledamo interes manjih jasno je da bi i oni nešto „kusali“ barem za preživljavanje.

Opširnije:Problemi oko poljoprivrednog zemljišta u Odžaku

BRČANSKI NOGOMETNI INTERNACIONALCI

U posjednje vrijeme na ovoj stranici želimo vam skrenuti pozornost na posebne osobe a ovaj put sportaše koji su podrijetlom iz Bosanske Posavine. Ako je suditi po informacijama koje nam stižu iz svijeta onda jaka nogometna kolonija iz Brčko distrikta doslovno osvaja nogometne sladokusce u nekoliko zemalja. U već tradcionalno jakoj nogometnoj utvrdi, Njemačkoj, vrlo uspješno igra nekoliko naših momaka.

Opširnije:BRČANSKI NOGOMETNI INTERNACIONALCI

Posavska nogometna sadašnjost i budućnost

Svi smo bili ponosni kada smo na nogometnim terenima širom BiH, Hrvatske i svijeta gledali naše Marka Topića, Mladena Petrića, Bakira Beširevića, Edina Mujčina, Josipa Lukačevića, Matu Neretljaka… Posebno smo se divili nogometnim reprezentativcima Ćorluki, Mandžukiću, Marku Topiću, Mladenu Petriću, internacionalcu Darku Matiću i drugima.

Opširnije:Posavska nogometna sadašnjost i budućnost

Ponos Posavine: Ante Bubalo

Naši političari trebaju da nas pitaju za želje: zašto ja ne bih došao u svoje Poljare pa tamo umro. No, ja tu ništa ne mogu napraviti. Gdje ću tamo doći. Kako doći? Nemaš lijeka? Kud se vratiti? Naši političari bi trebali nama omogućiti naše želje. Nas je netko protjerao. Nisamo mi sami otišli. Tako nas samo oni mogu vratiti na naša ognjišta. Samo da nas pitaju hoćemo li. Ali nas nitko ništa ne pita. Ja sam svojim slušaocima ispjevao jednu pjesmu: „Vi slušajte ja ću pjesme modat, dok mogu crnom zemljom hodat.“ I ja se toga držim.

Opširnije:Ponos Posavine: Ante Bubalo

Fra Luka Marković: Ako u Posavini bude mladih Hrvata bit će i Posavine

„Na području Bosanske Posavine od Brčkoga do Dervente živi po popisu iz 2013. godine od nekadašnji 160 tisuća još uvijek preko 62 tisuće Hrvata. Naravno da ta brojka zbog iseljavanja zadnjih godina ne odgovara istina, kao što istini ne odgovara popis Bošnjaka i Srba. Nešto više Hrvata nego drugih se, zahvaljujući hrvatskoj putovnici, iselio. Pa ipak mislim da na tom prostoru živi još uvijek oko 45 tisuća Hrvata.

Opširnije:Fra Luka Marković: Ako u Posavini bude mladih Hrvata bit će i Posavine