Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

ante_pranjkic_

Naš suradnik gospodin Anto Pranjkić piše  o njegovim svakodnevnim razmišljanjima na određenu temu i doživljene svakodnevice  ljudi kako u BiH tako i u svijetu. Budući da studira teologiju a književnik je s dugogodišnjim iskustvom ( objavio 14 zbirki pjesma i kratkih priča)", pokušat će intervjuima i kolumnama uprisutniti naše Posavljake, danas utjecajne znanstvene, kulturne radnike u BiH, a naravno i one koji nisu s našega područja a naklonjeni su nam.

INTERVJU Ivica Mišić "bez dlake na jeziku"

Ivica Mišić je u klupama saborskog zastupnika RH u proteklom mandatu važio za iznimno vrijednog zastupnika koji se „bez dlake na jeziku“ nije libio za govornicom uputiti britke riječi koje nisu nikoga poštedjele kada je u pitanju obrana interesa Hrvata njegove rodne Bosanske Posavine, ali i osobito interes hrvatskih povratnika u Republici Srpskoj. Pokrenuo je brojna pitanja i inicijative, stoga smo Mišića željeli približiti javnosti, njegove ideje i prioritete za koje se zalaže kroz politički rad.

Opširnije: INTERVJU Ivica Mišić "bez dlake na jeziku"

Ideologije iskrivljuju povijesnu istinu, a zadaća znanstvenika je tu istinu otkopati i donijeti na svjetlo dana

„O tim potresnim sjećanjima i istraživanju o žrtvama totalirizama govore brojne rezolucije Europskoga parlamenta i drugih europskih tijela. Fakultet  hrvatskih studija želi se tome pridružiti svojom zadaćom istraživanja i proučavanja, a što je naša temeljna zadaća: proučavanje hrvatskoga društva, stanovništva,  promotora hrvatskoga identiteta. U taj prostor svakako spadaju i ova pitanja. Drago nam je da možemo u ovom demokratskom ozračju otvorenom 90-tih godina slobodno raspravljati i razgovarati o tim temama, koje su bile često kao i povijesna istina zakopane u prošlosti“, kazao je, između ostaloga, dekan prof. dr. Pavo Barišić.

Opširnije:Ideologije iskrivljuju povijesnu istinu, a zadaća znanstvenika je tu istinu otkopati i donijeti na...

Zastupnik Mišić posjetio Banja Luku i biskupa Komaricu

Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić posjetio je preuzvišenog banjolučkog biskupa Franju Komaricu i u dvosatnom razgovoru upoznao ga sa svojim radom u proteklom mandatu te osvrnuo na izuzetno teško stanje života Hrvata u Republici Hrvatskoj. Sugovornici su se složili da su Hrvati Republike Srpske zapostavljeni te da problemi s kojim se suočavaju prepuštaju se samo njima te da im u rješavanju istih malo tko, i osim Mišića, gotovo nitko ne pomaže.

Opširnije: Zastupnik Mišić posjetio Banja Luku i biskupa Komaricu

Mladi vinkovački nogometni internacionalac Petar Mišić nadomak Chieva!?

Mišić je trenutno član švicarskog drugoligaša Aaraua, a u ekipi trenera Patrika Rahmera igra jednu od najzapaženijih uloga, jer je igrač koji može igrati više pozicija. Rahmer, inače bivši pomoćni trener Hamburga i Basela, koristi ga i kao  polu špicu ili špicu, a pozicije na kojima se Petar najbolje snalazi su pozicije lijevog i desnog krila.

Opširnije:Mladi vinkovački nogometni internacionalac Petar Mišić nadomak Chieva!?

Što prije otvoriti konzulat u Orašju

Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić posebno je apostrofirao potrebu ujednačenosti rada konzulata RH kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Posebno je izrazio svoje nezadovoljstvo nepostojanjem Konzulata RH u Bosanskoj Posavini, što Hrvate ovog kraja stavlja u neravnopravan položaj prema nekim drugim krajevima:

Opširnije:Što prije otvoriti konzulat u Orašju

Prateće informacije uz otvaranje izložbe Hrvatska u srcu Europe

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom organizira Izložbu umjetničkih fotografija Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i  srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske – 25 godina poslije. Izložba će biti svečano otvorena u petak, 5. lipnja 2020. godine u 12 sati. O izložbi će govoriti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, dekan Fakulteta Hrvatskih studija, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

Opširnije:Prateće informacije uz otvaranje izložbe Hrvatska u srcu Europe

Ivica MIšić poslao upute za glasovanje našim ljudima iz iseljeništva

DragiGarevljani i prijatelji Posavine, predstavnici hrvatskih udruga, katoličkih zajednica, misija, svi smo dužni dati vam potrebne informacije kako biste izašli na glasovanje i dali svoj glas onomu za koga smatrate da zaslužuje. Da biste to učinili morate, a prema Zakonu ispuniti određene uvjete. Stalo mi je, kao kandidatu na izborima da vas što veći broj izađe na izbore te vam i ja upućujem upute, koje i sami možete naći na Središnjem državnom portalu na sljedećem linku:

Opširnije:Ivica MIšić poslao upute za glasovanje našim ljudima iz iseljeništva

IVAN MANDIĆ: Moja pjesma je moja emocija

Ja pišem svoj tekst onako kako određene stvari doživljavam, proživljavam. Znao sam plakati kao malo dijete kad sam pisao određene pjesme. Moje pjesme su moj život. Ja sam domoljub i volim svoju Bosnu, ali onu koju sam napustio 80-tih godina. Ova današnja Bosna nije ona koju sam ostavio. Moje rodno mjesto je uništeno. Jesam iz Bosne, ali ja sam po narodnosti Hrvat i Hrvatska je moja domovina.

Opširnije:IVAN MANDIĆ: Moja pjesma je moja emocija