Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Više o Burića štali

Jučer štala, danas ruševina, a sutra Spomen kapelica

Dugo vremena je prošlo, dugo vremena se čekalo, dugo vremena se spominjalo, ali jako malo pričalo, a još manje, ili gotovo nikako pisalo.

Riječ je o Burića štali, objektu kojeg  je po prvi put 2005. godine povodom Proslave Garevačkih jubileja, na svjetlost dana u obliku knjige pod naslovom “Bosansko Posavski Bleiburg-žrtve Burića štale u Garevcu” iznio dr. sc. Marko Babić.
Naime, o tom objektu se tako malo zna a u njemu je prije 61 godinu bilo zatočeno 628 osoba i od toga je mučki ubijeno 567 Posavljaka od kojih 245 Garevljana.

Dakle, to su brojke koje govore same za sebe i o tome se nikada nije htjelo, a zasigurno niti smjelo pričati, jer je smrtni strah bio do u korijene usađen tom bataljunu posavskih i garevačkih udovica koje su to sve znale, a čak ni svojoj djeci nisu smjele pričati.

zupnik ispred stale

I napokon, nakon 60 godina šutnje, dolazi kraj kada se u javnosti pojavila dugo očekivana, i u dugoj prošlosti znanstvenim metodama istraživanja pripremana knjiga o žrtvama Burića štale u Garevcu.

Tek tada smo zapravo i mi sami Garevljani saznali stvarno značenje Burića štale, od koje se često u prolazu i glava okretala.

I ta 2005. godina je za nas Garevljane doista godina preokreta.
 
Tada smo na čelu sa našim župnikom vlč. Filipom Brajinović došli do zaključka da se taj objekat mora otkupiti i zauvijek darovati onima koji to zaslužuju, a to su naši Posavljaci, naši pradjedovi, djedovi i očevi.

Početkom ove, 2006. godine, našao se i kompromis sa bivšim vlasnikom štale Ivom Burić i na obostrano zadovoljstvo dogovorena je realna  i prihvatljiva cijena za objekat sa 800m/2 zemljišta.

Od tada se ozbiljno počelo i razmišljati o prikupljanju novčanih sredstava, jer je dogovorena isplata objekta 25.04. 2006., na Markov dan, kada se u Garevcu moli Blagoslov polja.

I napokon vas možemo obavijestiti da je Burića štala sa 800m/2 zemljišta i gruntovno prepisana na župu Garevac i da joj to ime ostaje kao povijesni naziv, a od danas je možemo slobodno nazivati Spomen kapelica gdje će se svake godine 28. svibnja moliti opijela svim poginulima koji su iz nje toga dana 1945. godine izašli na svoj posljednji put, put nade ali i put bez povratka. Prva opijela u toj štali molio je prošle godine biskup Pero Sudar, a ove godine će ih moliti garevački sin dr. vlč. Zdenko Spajić.

Dakle, cilj nam je objekat  preurediti u kapelicu gdje će biti molitveni i izložbeni prostor s imenima mučenika i stradalnika. Ispred kapelice će se urediti prostor za šetnju i sjedenje i izgraditi spomenik, kako za žrtve 2. svjetskog rata i poraća tako i za žrtve Domovinskog rata.

Tim povodom su se Garevljani u Švicasrkoj, Njemačkoj, Austriji pa i Hrvatskoj još jače zbližili i hode zajedničkim snagama  ka tom plemenitom cilju. Njihova spona Garevački internet portal (www.garevac.com) i “Udruga Garevačkih prijatelja” na području Švicarske odlučili su i konkretnim činom u tom smislu doprinijeti njegovom bržem ostvarenju. Na blagdan Sv. Ive 24.06.2006. organiziraju i jednu Zabavnu večer za Garevljane i prijatelje Garevca, na kojoj nam je želja da uz ugodno druženje uz glazbu, jelo i piće spojimo naš osjećaj za obnovu našeg povijesnog spomenika, te tom prigodom sakupimo dio potrebitih sredstava za tu svrhu.
Dakle, pred nas je stavljena velika zadaća koju ćemo sigurno uz dobru volju, svoga župnika i čvrstu vjeru u Boga i Crkvu sigurno i privesti uspješnom završetku.

Za GIP piše Mišo Perak