Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pon07132020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Više o Burića štali

Svjedočanstvo prošlosti GAREVCA!

Izdali bismo svoje osjećaje i svoje snove i nadanja ako bismo ustvrdili da Garevac nema svoju budućnost. Ma koliko se u pojedinim trenucima činilo da je svaka naša žrtva uzaludna, još jačim žarom zatrepti onaj ogarak što iz davne i bliske povijesti iz pepela  tinja i  iznova žari i grije. Budućnost će nam izgledati realnijom ako postanemo svjesniji sadašnjice, zadaće danog trenutka i vremena. Drugo vrijeme za nas ne postoji, ali buduće vrijeme, učeći se povješću, možemo učiniti po svojoj mjeri, jer nam se za tako što danas pruža prilika i šansa.

I budućnost i sadašnjost ne mogu postojati bez prošlosti. Jedno svjedočanstvo te prošlosti još uvijek strši gordo kao žalosno prisjećanje na neopisivu tragediju, ali i kao ponosno spomenik opstanka i života. To je Burića štala. O njoj je u zadnje vrijeme jako mnogo pisano, čak i u vidu znanstvene studije objavljene u obliku knjige dr. Marka Babića. To je bila teorija. A praksa, konkretno? E pa evo, pred vama se nalazi prvi korak konkretnog ophođenja s Burića štalom. Nakkon mučnog posla oko kupnje, zatim papirologije i sl., a onda brojnih nacrta i planova, prijedloga i rješenja, prihvaćanja i odbijanja, došlo je vrijeme da se na nju spusti majstorska stručna restauratorska ruka. Fasada i krov su temeljito pročešljani, kako bi se upznalo sa stvarnim stanjem ovog povjesnog spomenika.Najvažnija stvar u ovakvim slučajevima redovito je teško izvediva: obnoviti s novim materijalom toliko da se osposobi za narednih 50 ili 100 godina, a opet s druge strane zadržati koliko je moguće više onu staru patinu, njenu dušu starine, koja će nas podsjećati da je svaka cigla, svaki crijep, svaka greda i letva bila nijemim svjedokom nezamislivih patnja i nepojmljive zloće tadašnje „Narodne vojske“. Problem je to koji stoji pred timom stručnjaka, ali stručnjaka koji imaju dušu i osjećaj za tako što . Stoga vjerujemo da će i uspjeti pronaći kako bismo rekli, zlatnu sredinu.

Restauracija Burića štale samo je dio ostvarenja spomen centra. Predviđa se i ljudi iamju viziju o jednom zaista velikom kompleksu. Razlog tome je opravdano očekivanje da spomen centar biti magnet koji će privlačiti ne samo Bosansku Posavinu, nego mnogo šire, sve Hrvate koji su još svjedoci poraća II.svjetskog rata, ili su čuli po pričanju svojih najbližih. Stoga bismo rado htjeli apelirati na materijalnu pomoć, i na ovaj način preko naše Stranice redovito izvješćivati o napretku obnove i izgradnje Centra. Neka ja hvala i priznanje našem dragom župniku na njegovoj neumornoj požrtvovnosti oko organiziranja ovog velikog poduhvata. Zahvaljujemo se i svima sponzorima i dobrotvorima koji s velikim elanom i entuzijazmom razmišljaju o velikim zahvatima i planovima. Dosada nas je svugdje krasilo zajedništvo, neka tako ostane i pri ovom djelu.

Za GIP piše Mišo Perak