Raspored obreda Velikog tjedna

Raspored liturgijskog djelovanja u Velikom tjednu

Dolazi Uskrs najveći kršćanski blagdan. Sve počinje Svetim trodnevljem, koje se sastoji od Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote. Sveto trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, nastavlja se liturgijom Velikog petka, Uskrsnim bdijenjem na Veliku subotu, dnevnom misom na Uskrs, a službeno završava večernjom misom uskrsnog dana.

prazna grobnicaVELIKI ČETVRTAK -  Misa večere Gospodnje u 18:00 sati.

Na ovaj dan nema dnevnih svetih misa, jedino se slavi misa Večere Gospodnje koja je godišnji spomen ustanovljenja svih naših euharistijskih slavlja, svih naših misa.
Tu večer smo pozvani Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.
Tu se s njime sastajemo.
Tu obnavljamo naš savez s Bogom.
Tu primamo puninu sakramentalne  milosti.
Tu primamo život Presvetoga Trojstva.
U Svetoj Misi Bog nam daje svoj život. Ona nas uzdiže poput tamjana Uzvišenom Stvoritelju.
Tu se ostvaruje zajedništvo u Ljubavi. Upravo tu večer Isus nekoliko puta ponavlja: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.“
Tu večer  Isus ustanovljuje sakrament svoga tijela i svoje krvi.
Tu večer Isus ostavlja svoju posljednju oporuku uoči svoje smrti: „  ...Ovo činitie meni na spomen.“
I dok slavimo Euharistiju, spominjemo se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća. Stoga, Euharistiju primimo dolično i s velikom zahvalnošću.
Bog, dok slavimo Euharistiju, sa svakim od nas obnavlja svoj savez i stavlja pred nas život i smrt, blagoslov i prokletstvo.korizma

Veliki petak- obredi MUKE GOSPODNJE u 18.00 sati.

Obred Velikog petka započinje sastoji se od 3dijela: Služba Riječu, Klanjanje sv.Križu i Sveta pričest. Sam obred se zapoüinje klečanjem u šutnji. Nakon toga slijede čitanja, čiji vrhunac svake godine je Muka po Ivanu. Crkva nakon homilije, propovjedi, izriče sveopću molitvu kao zaključak službe riječi.Zatim slijedi klanjanje Križu. Vjernici se mogu slobodno pokloniti Križu ili ga poljubiti te je poželjno da to učini svaki član zajednice. Dok traje ljubljenje Križa članovi zajednice pjevaju Euharistijski Himan od sv.Tome "Usta moja uzdižite". Posljednji dio obreda ovog dana jest pričest, koja je na Veliki četvrtak pohranjena na sporednom oltaru. Obred počinje Molitvom Gospodnjom, nema znaka mira, već se samo pristupa pričesti. Liturgija završava otpusnom molitvom te se vjernici razilaze u šutnji. Tišina je u crkvi i srcima vjernika, tišina, kojom Bog progovara onima koji su ga spremni slušati – Spasitelj je mrtav da bi nas smrtne izveo u vječni život.

Velika subota- blagoslov jela u 9:00 sati. Obredi USKRSNOG BDJENJA počinju u 20:00 sati.

uskrsna kosara

Od obreda Velikog petka kroz cijelu Veliku subotu Crkva ''šuti''. Navečer se vjernici okupljaju na Vazmeno bdijenje. Obred Vazmenog bdjenje u sv. noći je najbogatija i najljepša liturgija u cijeloj Crkvenoj godini.
Sastoji se od 4 dijela:

Službe svjetla (ima tri dijela: blagoslov ognja i pripravljanje svijeće, Ophod,Vazmeni hvalospjev)s blagoslovom ognja i Uskrsnim hvalospjevom. U samoj crkvi ugašena su svjetla, a svećenik pred crkvom blagoslivlja oganj kojim će biti zapaljena uskrsna svijeća. Nakon toga se svijeća pali od blagoslovljenog ognja i nosi kroz crkvu s tri postaje – pri dnu crkve, u sredini i pred oltarom. Svećenik i vjernik koji nosi svijeću podiže je i izgovara"Svjetlo Kristovo". Na to vjernici odgovaraju "Bogu hvala." Nakon toga slijedi Uskrsni hvalospjev i Slava koja se nije pjevala u vremenu korizme, zatim čitanje Pavlove poslanice te evanđelje o otkriću praznog groba koje nam donosi Luka.

Služba Riječi,(Ima 9 čitanja i to 7 iz St.Zavjeta i 2 iz N.Z)

Krsna služba ima 3 dijela,: Litanije svih svetih, blagoslov vode i Obnova krsnih obećanja

Euharistijska služba ( ista je kao kod svake mise) a završni obred mise ima Svečani blagoslov i Svečani Aleluja.

Euharistijska služba u Uskrsnom bdijenju je vrhunac Kristove prisutnosti u ovoj noći nakon što smo ga doživjeli prisutnog u simbolu uskrsne svijeće, preko prisutnosti u riječi te u krštenju. Euharistija ostvaruje prisutnost Krista pod prilikama kruha i vina, u svakom euharistijskom slavlju, kada nam daje samog sebe za naše suobličenje njemu proslavljenom.

Uskrsna Nedjelja – Euharistijsko slavlje i svečana sveta misa u 11:00 sati kao i na Uskrsni ponedjeljak.

I tada nam dolazi Uskrs najveći kršćanski blagdan.Krist je proslavio svoju uskrsnu večeru, proživio svoju muku i smrt i doživio svoj Uskrs. Mi kršćani ga uvijek očekujemo s veseljem i nadom. Jer Isus je svojom smrću na Križu otkupio naše grijehe a svojim uskrsnućem je pobijedio smrt za sve nas i na taj način nam je pokazao put prema vječnom životu, poslije smrti svakog od nas. Taj put traži da strpljivo nosimo svoj životni križ i strpljivo podnosimo sve životne nevolje kako bi nakon smrti otišli ''dati račun'' pred Gospodina, opravdali se svojim dobrim djelima i vjerom, i nastavili vječni život po zasluzi Kristove muke i uskrsnuća.
SRETAN VAM USKRS.uskrs 2011 aldijana