Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Impressum

Pejo Gašparević

pejo gasparevic 231GAŠPAREVIĆ, Pejo, novinar, rođen u Domaljevcu, 4. VII. 1961. Srednju školu završio u Bos. Šamcu (1979), diplomirao na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskoga fakulteta u Sarajevu (1987)., na temu "Futur II. u djelima Ive Andrića". Potom je radio honorarno u Večernjim novinama (1987-91). Od 1991. radi za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju HINA iz Zagreba kao dopisnik iz Sarajeva. Do kraja 1992. (u vrijeme početka rata i opsade Grada Sarajeva) osim za HINU izvještavao i za Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio.

Nakon izlaska iz Sarajeva (krajem 1992.), bio je dopisnik HINE iz Splita, a od proljeća 1994. iz Mostara. Osim novinarsko - reporterskih poslova bavi se i političkim analizama te povremeno objavljuje članke u više listova. Novinarske je članke objavljivao u sarajevskom Oslobođenju, zagrebačkom Večernjem listu i Danasu, te splitskoj Slobodnoj Dalmaciji. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma (1995.), surađivao povremeno s Glasom Amerike, te Slobodnom Europom. Tijekom 1997. povremeno surađivao s Televizijom OBN u Sarajevu.

Od 1997. do 2006. surađivao s BBC na hrvatskom jeziku objavljujući reportersko - analitičke uratke o novonastalim zbivanjima u BiH,  te o odnosima BiH sa susjedima. Od 2004. povremeno surađuje s mostarskim Dnevnim listom u kojem objavljuje analize i komentare o aktualnim zbivanjima. Također povremeno surađuje i sa Radio Deutsche Welle.

Sudjeluje u mnogim medijskim diskusijama, te okruglim stolovima i simpozijima iznoseći svoja promišljanja. U svibnju 2007. godine na Europskoj akademiji u Banjoj Luci, u organizaciji Biskupske konferencije BiH, održao je predavanje o medijima. Hobi mu je čitanje i pecanje. Voli sportove, posebice individualne - tenis i plivanje. Navija za HNK Mladost iz Domaljevca. U djetinjstvu, loveći ribu na Savi, Ijosićima i rupama u Runu, a zimi igrajući prstena, maštao je postati novinarom. Taj san mu se ispunio. Oženjen je, ima sina. Jedna velika želja zasad mu je ostala neostvarena - iskorijeniti komarce u Posavini. Priznaje da je nostalgičan za kreketom žaba na Mlaki i Jelasu i Blatu. Cijeni poštenje i upornost.

Važna  mu je poruka nobelovca Ive Andrića: "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj".

Sa GIP-om surađje od poöetka lipnja 2011. godine