Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Obnovljen je smještaj garevačke sirotice

Na zahvalu dragom Bogu, GIP-ovim sponzorima i jednoj Garevljanki koja je pokrenula inicijativu da se u granicama mogućnosti obnovi smještaj garevačkoj 100% invalidki koja je nepokretna, nema pitku vodu ni u dvorištu a ispod nekog da ga tako nazovemo tepiha nazirala je samo zemlja.

GIP pomaže, ostavljenim, bolesnim i nemoćnima

GIP je zapravo jedan od rijetkih (možda i jedini posavski portal) koji uz zadaću informiranja djeluje i humanitarno te nijednog trenutka nije oklijevao već je u svojoj humanitarnoj korizmenoj akciji pokrenuo prikupljanje novčanih sredstava u ovu svrhu. I ako se relativno mali broj (33 obitelji) Garevljana odazvao ovoj akciji ipak je to bilo s Božjim blagoslovom i s tim novcem smo garevačkoj sirotici uspjeli obnoviti jednu dnevnu sobu gdje boravi, doveli smo i u prostoriju uveli pitku vodu i odradili odvod iz sudopera,  postavili izolaciju od stiropora na zidove, postavili gipsane ploče i navukli fasadu na zidove i plafon.

zajednicka

Troškovnik materijala i radova

Izlili smo stopu i ozidali dimnjak, na patos izlili beton i uradili glazuru te postavili laminat. Postavili smo nova plastična vrata i prozor.

Od našeg sponzora smo dobili blok kuhinju, a kupili peć na kruta goriva, sobnu vitrinu i jedan ležaj.

GIP ne bi bio ono što jest da ne vodi računa o svakom utrošenom franku ili KM stoga vam i ovaj puta transparentno prikazujemo specifikaciju materijala i troškova koje izgledaju ovako:

Kupljen je cement, vapno, pvc folija za glazuru, vlakna za glazuru, sitna cigla za dimnjak, vratica i rozeta za dimnjak, armirana mreža za temelj dimnjaka, ankeri i tiplovi za dimnjak ukupna cijena 380.00 KM.
Na tavanu je postavljena kamena vuna između greda i prekrivena je s folijom jer i krov nije baš najbolji i prokišnajva.

Dovezli smo 2 kubika pijeska koji s prijevozom košta 60.00 KM. Radovi na glazuri i dimnjaku 260.00 KM.

Kupljena su plastična ulazna vrata i prozor ukupna cijena s vađenjem stare i ugradnjom nove stolarije 435.00 KM.

Montažna pur pjena i obujmica 30 KM. Unutarnji radovi prostorije: stiropor, mreža, ljepilo,  fasada i majstorske ruke 900.00 KM.

Na patos je postavljen laminat čija je ukupna cijena s lajsnama spojnicama filcom i ljepilom bila 190.00 KM.

Smještaj smo obogatili jednim ležajem koji je koštao 295.00 KM, sobnom vitrinom s ormarom 469.00 KM i šporetom na drva po cijeni od 330.00 KM te sulenar i 2 krive 26.00 KM.

Instaliranje struje, dovod i odvod vode. Dovodno kablo s električnog stupa do kuće, 10 litarski protočni bojler i kuhinjska pipa sve skupa s radom iznosi 600.00 KM

kuhinja

Kompletan troškovnik radova, materijala i namještaja izgleda ovako:

Specifikacija utrošenog materijala i rada Cijena u KM
Materijal za glazuru i dimnjak 380
Pjesak 2 kubika 60
Radovi na dimnjaku i glazuri 260
Plastični prozori i vrata s radom 435
Montažna pur pjena i obujmica 30
Unutarnji radovi , stiropor i fasada 850
Kupljen laminat, lajsne, spojnice i filc 190
Materijal i obšiv dimnjaka 0
Postavljanje laminata 0
Kupljen ležaj 295
Donirana blok kuhinja s 4 elementa 0
Sobna vitrina s ormarom 469
Peć na kruta goraiva 330
1 sulenar i 2 krive za peć 26
Rad i materijal od Vlade Tokić Dikače 600
Ukupno je utrošeno KM 3925

 Bez truda, znanja i poznanstva nema ni uštede

Ukupno je za gradnju i obnovu utrošeno 3.925.00 KM uz napomenu da je sve ovo koordinirao, nas zastupao i u djelo sproveo Niko Tokić „Dikača“. Zahvaljujući njemu, njegovim sposobnostima i poznanstvima uštedjeli smo na fasadi 300.00 KM, na šljunku 60.00 KM, na majstoru za glazure i dimnjaku 40.00 KM. Također se pri kupnji laminata dobio popust od 30.00 KM, a pri isplati unutarnjih radova majstor Slobodan Vidaković iz Botajice je ostavio 50.00 KM i tako se i on pridružio ovoj akciji. Također smo sobnu vitrinu s ormarom dobili jeftinije za  44.00 KM kao i peć na kruta goriva 45 KM. što ukupno iznosi minus  560.00 KM a to svakako nije malo u ovakvim humanitarnim akcijama.

Također se posebno moramo zahvaliti Ivi Brdariću i poduzeću „IBS“ iz Đakova koje je u dogovoru s GIP-om doniralo jednu blok kuhinju u cijeni visine 1500.00 kuna. Tu je i Vlado Tokić „Dikača“ koji nije žalio vrijeme i trud da se voda i struja dovedu u neki red. Ostavljao je svoje važne poslove po strani samo da bi se ovi radovi pravovremeno završili kako bi ostali majstori mogli dalje raditi.

Darko limar je darovao materijal i besplatno opšio dimnjak, a Jovo Mitrović je besplatno postavio laminat i ne samo da ga je postavio već je od početka to pozitivno prihvatio i odmah obećao besplatno uraditi. Pri isplati radova majstor Slobodan Vidaković iz Botajice koji je radio unutarnju izolaciju i fasadu ostavio je 50.00 KM i tako se i on pridružio ovoj akciji .

Zanimljivo je kako su ovi pojedinci bili izuzetno veseli što su mogli sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji na čemu im se naša sirotica i uredništvo GIP-a posebno zahvaljuje.

Također se moramo zahvaliti i Iliji Perić „Grašku“ o kojem smo već pisali, a on je osobno platio dovod pitke vode u dvorište našoj sirotici. Ukupna cijena dovoda vode bila je 1500.00 KM.

Radovi su trajali duže od mjesec dana jer se moralo čekati da se beton, glazura i žbuka osuše i upravo vas možemo izvijestiti da je smještaj potpuno obnovljen i spreman za stanovanje.

Stoga se zahvaljujemo svima vama koji ste na bilo koji način, moralno i materijalno podržali ovu vrijednu akciju, a posebno hvala našim vjernim donatorima  jer bez njih bi ovo vrijedno djelo bilo samo zamišljena prazna priča. Hvala vam!

I na kraju donosimo riječi zahvale naše  garevljanke koja je pokrenula ovu akciju. Ne mogu vam riječima opisati koliko ste me obradovali sa završetkom ove akcije, jednostavno plačem od sreće jer je  neprepoznatljivo, divno i prekrasno. Tako mi je drago radi te žene, nas samih i našeg Garevca, a vjerujte mi da se ni svome smještaju nisam tako radovala. Bogu hvala i svima vama.

Za GIP piše Mišo Perak