Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pet08072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Sv. Ilija prorok

sv ilija prorokSv. Ilija prorok jedna je od rijetkih osoba Starog zavjeta koji ima svoj spomen-dan i kojega Crkva liturgijski slavi. Katolici u Bosni dozvolom Svete Stolice od 26. kolovoza 1752. slave ga i kao zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Slaveći svetce Crkva u provom redu ističe primjer njihove vjere te nam ih stavlja za uzore kako i mi trebamo živjeti svoju vjeru u našim životnim okolnostima nadahnjujući se na njihovu primjeru, a tek onda preporuča da im se molimo kao zagovornicima pred Bogom u našim potrebama.

U čemu sv. Ilija, prorok - koji je živio prije skoro 3.000 godina - može biti primjer i poticaj nama ljudima 21. stoljeća, koji živimo u posve drugačijim okolnostima? Na to nam može odgovoriti Ilijin život.

Sv. Ilija je živio i djelovao kao prorok u 9. st. prije Isusa Krista. Ime mu znači: ''Moj Bog je Jahve''.

Rodio se u Tišbi Gileadskoj koja se nalazi na istočnoj strani Jordana, u pustom i slabo nastanjenom kraju. To je bio kraj u koji nije bila prodrla ondašnja civilizacija zloglasnog kralja Ahaba i još zloglasnije kraljice Izabele koji su u izabrani narod Božji uveli poganske kultove bogu Baalu i božici Aštarti.

Ilija, pozvan i nadahnut od Boga, odlučno ustaje protiv tih poganskih bogova i običaja. Narodu, svojim oštrim i beskompromisnim propovijedima postavlja temeljna pitanja: Tko je Bog u Izraelu? Je li to Baal ili Jahve – Gospodin Bog? Te, dokle ćete hramati na obje noge, tj. biti neodlučni: malo služiti Baalu, malo pravome Bogu Jahvi. Odlučite se kome ćete služiti.

Najistaknutiji primjer takvog nastupa proroka Ilije nalazimo u događaju na brdu Karmel gdje pravi Bog komu je Ilija služio prihvaća Ilijinu molitvu i to pokazuje spalivši Ilijinu žrtvu dok su mnogobrojni Baalovi svećenici unatoč cjelodnevne molitve ostali neuslišani. Narod se priklanja Iliji dok baalove svećenike i proroke ubija. Bio je to početak ponovnog povratka naroda pravome Bogu.

Nakon što je doživio uspjeh u svom proročkom djelovanju, čiji je vrhunac bio prinošenje žrtve na brdu Karmelu, kraljica Izabela mu prijeti smrću radi ubojstva Balovih prorok. Ilija od straha pred Izabelom povlači se u pustinjske krajeve. Bježi od svoga poziva ali i od Boga. Razočaran je. Međutim, Bog ne napušta Iliju. Što radiš ovdje Ilija? Pa Gospodine, revnovao sam za te, ali osjećam kao da si me napustio, strah me je pred prijetnjama kraljice Izabele, moli Boga da uzme njegov život .