Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

​(NE)RASIZAM

VEĆINA nas ne želi biti optužena zbog rasizma. Ali ipak, prevladava osjećaj netrpeljivosti prema drugim rasama. Čak su i kršćani tijekom povijesti bili pristrani glede etničkih pripadnosti. Vjernici židovskog podrijetla nisu rado prihvaćali vjernike poganskog podrijetla.

I u današnje su doba rasne i etničke različitosti vrlo uznemirujući čimbenik. Predrasude mogu skrenuti u takve dubine da se događaju takve tragedije, jer netko gleda na drugu osobu zbog tjelesnih različitosti, boje kože ili izgleda.

Pročitao sam izvješće o ćudljivom vozaču teretnog vozila koji je prezirao Crnce. Međutim, jednog jutra, njegovo vozilo, kojim je prevozio benzin, prevrnulo se i buknuo je golemi plamen.
Tjedan dana nakon tog događaja, ležao je u bolničkom krevetu i ugledao lice Crnca koji mu je spasio život.

rasizam

Saznao je da je taj Crnac riskirao svoj život , jer je gasio plamen na njegovu tijelu svojim golim rukama i ogrtačem.
Plakao je dok je zahvaljivao nasmijanom crnom licu zbog njegova junačka djela. Ne moramo proći kroz takvu tragediju da bi nam se oči otvorile za druge. Potrebno nam je samo podići oči prema Golgoti.

Ondje je naš Gospodin Isus dao svoj život za ljude svakog jezika i narodnosti, rase i boje kože. Njegova sveopća žrtva za svakoga pokazuje koliku je ljubav osjećao za svako živo biće. Bože, smiluj nam se ako smo raspirivali predrasude koje si ti uklonio.

Za GIP piše: Anto Pranjkić