Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Anto pranjkicRubriku  "Živjeti od ruže". Uređje gospodin Anto Pranjkić. Tu se zapravo radi  o njegovim svakodnevnim razmišljanjima na određenu temu i doživljene svakodnevice  ljudi kako u BiH tako i u svijetu. Budući da studira teologiju a književnik je s dugogodišnjim iskustvom ( objavio 14 zbirki pjesma i kratkih priča)", pokušat će intervjuima i kolumnama uprisutniti naše Posavljake, danas utjecajne znanstvene, kulturne radnike u BiH, a naravno i one koji nisu sa našega područja a naklonjeni su nam.

MUDROST U ŠUTNJI

Kad se susretnemo s ljudima koji su u stanju tugovanja i patnji, osjećamo potrebu da riječima pomognemo takvom čovjeku. Kad bismo šutjeli, smatramo da ih na neki način zanemarujemo. Čak nekad radije izbjegavamo takve jadne ljude, bojeći se da nećemo znati što im kazati.

Opširnije:MUDROST U ŠUTNJI

Belegijaši

sudnicaNa autobusnom kolodvoru u Vinkovcima razgovaraju dva prijatelja. Pored njih paketi s robom. Krenuli su u Osijek na kirbaj. Možda se i koja belegija proda.

Opširnije:Belegijaši

GLAZBA ISUSA KRISTA

KAKO utječe glazba na mladež u našem društvu? Godišnje kupuju na milijune ploča. Poklonici suvremene glazbe vrište na koncertima poznatih pjevača. I tako, voljeli mi ili ne, rock glazba, rap i heavy metal, uvelike utječu na današnju kulturu.

Opširnije:GLAZBA ISUSA KRISTA

Pita kronpiruša

pita_kronpirusaU cijelom se dvorištu osjećao ugodan miris, a Marija, suvlasnica njive na kojoj kopači danas rade, zabrinuto je posmatrala rernu svoga šporeta i gledala kako pita poprima pravu boju - boju pečene poslastice njezinog malog sina.

Opširnije:Pita kronpiruša

​(NE)RASIZAM

VEĆINA nas ne želi biti optužena zbog rasizma. Ali ipak, prevladava osjećaj netrpeljivosti prema drugim rasama. Čak su i kršćani tijekom povijesti bili pristrani glede etničkih pripadnosti. Vjernici židovskog podrijetla nisu rado prihvaćali vjernike poganskog podrijetla.

Opširnije:​(NE)RASIZAM

Nepravda

zub

Ivana se toga dana probudila jako rano. Cijelo se vrijeme okretala u krevetu i dugo nije mogla zaspati iako joj je mama sinoć ispričala omiljenu priču.

Opširnije:Nepravda

Narodni heroji

Narodni herojiNARODNI HEROJI

Anto Pranjkić
- Drugarice bundeve! Drugovi krumpirovi! Drugarice… Došlo je vrijeme… - Gubio se Mijo u svojim riječima. Jednostavno nije mogao. Nije to ono što on zna. Lopata, motika, vile… to je njegov život. Nikada nije govorio, jedino kada se „pogađao“, kada je nešto kupovao ili prodavao. A ima i osjećaj da ga baš u selu i ne vole.

Opširnije:Narodni heroji

KISELI KUPUS

Kiseli kupusOni nisu kasnili. Kada su „naplaćivali“ uvijek su dolazili na vrijeme. Kad su nešto davali, a to je bilo jako rijetko, onda si ih morao moliti i to ne direktno -  preko odbornika. Za male, kako su zvali seljake, nije bilo direktnog ulaza u Komitet. Svoje su molbe morali najprije izložiti svojim sumještanima, komunističkim

Opširnije:KISELI KUPUS

Bogu Božje - partiji partijsko

crkva_Sv.Ivana

Miljenko je pomislio da je ovo najbolji trenutak da mu kaže da je rasčistio sa sobom i odlučio napustiti Partiju. U duši mu se već godinama taložilo nezadovoljstvo. Volio je posao koji je radio, dobio je benificije.

Opširnije:Bogu Božje - partiji partijsko

LJUDSKA PLEMENITOST

Ljudska_plemenitostLJUDSKA PLEMENITOST

Piše: Anto Pranjkić
Grane mladih borova žalosno su se povijale pod jakim valovima vjetra dok ih je zapljuskivao snijeg. Dolazio je sa svih strana u velikim količinama. Cijela se planina bijelila kao nikada prije. Pamtila je Korina i veći snijeg, ali nikada tijekom padanja nije bilo ovako hladno. Vukovi su zavijali cijelu noć. Osjetili su hranu u blizini, ali su se valjda bojali da se neće „provesti“ kao prošli put.

Opširnije:LJUDSKA PLEMENITOST