Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ustani da Te vidimo

tragovi ne ljubavi

Kako je teško reći pravu istinu u bilo kojoj instituciji – jer ona nas neprestano uvjerava da bez nje nismo ništa i straši nas i onda kad nikakvog straha ne bi trebali imati, spretno manipulira svojim podanicima i živi od njihova straha.

Što više straha, to institucije duže traju, - što više osobne šutnje, one su sve glasnije. Dolazi mi na pamet jedan davno pročitan članak iz – Hrvatskog kalendara 1985. u Chicagu – „Ustani, da te vidimo...“

Kada je N. Hruščov završio svoj glasoviti govor, kojim je denuncirao Staljinovu eru, netko je u saborskoj dvorani, kažu, rekao: „Gdje ste vi druže Hruščov bili onda kada j e sav taj nevini svijet ubijan i poubijan?“
Tu je Hruščov malo zastao, pogledao po dvorani i upitao: „Bi li drug, koji je to rekao, htio ustati na noge“?
Napeto je rasla šutnja u dvorani. Nitko ne ustade. Tada Hruščov reče: „Sad imaš odgovor, bio ti tko bio; ja sam onda bio u istoj situaciji u kojoj si ti danas“.Sve j eznao, sve vidio – ali ne diže glas zbog straha za svoj vlastiti život.
Ustani da te vidimo... Ustanite živi – zovu vas mrtvi – zovu vas vašim imenima, poznaju vas. Recite barem jednu riječ. – mi pitamo – zašto ste nas ubili, mi bismo rado živjeli. Ustanite svi vi koji se zauzimate za ljudska prava, za život svakog čovjeka – zašto zaboravljate nerođenu djecu ubijenu pod srcima majki. – Nas je veliki broj! – Ustanite i vi proroci sreće ibalgostanja! – Koliko je nevine djece ostalo nerođeno? Samo da s ene bi dijelilo imanje. – Koliki stambeni prostori su pošpricani nevinomkrvlju nerođenih. Ustanite i vi propovjednici Božji kojima je više spoznaje darovano oživotu i upitajte se iskreno – nije li vaša pšutnja pomogla kopanju grobova pod majčinim srcima. Ustanite i svi vi parlamentarci koji ste javno pred očima sviju digli svoju ruku iglasovali zalegalizaciju ubojstva nerođene djece. Zašto sada šutite? Nitko se ne diže, a mrtvi i dalje zovu.
Bog života vas zove s nama – Ustanite – ne perite svoje ruke poput Pilata – misleći kao i on da nemate krivice u našoj smrti – nema te vode koja vas može oprati – nema te osobe na Zemlji koja bi vam mogla podariti mir jer ste griješili protiv života.

Đuro Zrakić