Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon09212020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

MOĆ I NEMOĆ NOVOG BOŽANSTVA

Sjedim samo nekoliko metara udaljen od novog centra evropske moći – Centralne evropske banke. Visoke zgrade samo što ne dodiruju nebo. Čovjek se osjeća tako malen pred djelima svojih ruku, kao da su ga njegova vlastita djela živog pokopala.

Prije nekoliko dana pročitah članak o novom «Bogu» u kojeg svi vjeruju – svi mu se klanjaju – svi ga žele, nitko ga se ne odriče – javno se o njemu govori.

Taj novi «Bog» daje sve, - obećaje sve...tako nam je bliz – držimo ga u svojojruci, osjećamo ga svjesni njegove moći.Znamo mu i i me. Novi «Bog» našega vremena zove se novac. Ima i svoje hramove izgrađene od najljepšega kamena – to su skoro najljepše zgrade u svim gradovima svijeta, dižu se visoko, visoko i govore o svom božanstvu i svojoj moći.

Promatram te hramove novog «Boga» , novca, i uistinu djeluju veličanstveno, izazivaju divljenje, ljudi za trenutak zastanu i ne mogu se oteti pomisli – kako je novac stvarno moćan. Svi smo to iskusili. Novcem se može učiniti puno – on uvijek smiruje, a ipak ništa nij etoliko dvosjekli mač kao novac. On donosi i odnosi - ruši i gradi – usrečuje i čini nesretnim – prljav je ali ga rado držimo u rukama. I Bog Isus Krist ga je držao u svojoj ruci. Juda dobija novac kao nagradu za izdaju i taj ga novac odvodi vješalima kao i tolike druge ljude koji u novcu nađoše svoje božanstvo.

Kako prepozanti pravo lice novoga božanstva – novca? Uvijek se drugačija prikazuje i brzo nas zavede. Iskustvo jednog uvijek pomaže drugima. Veliki grčki bogataš naših dana reče «Novac moraš najprije imati – da bio gamogao prezreti...Tek kad ga imaš vidjet ćeš kako se malo može novcem kupiti...Možeš kupiti što trebaš, ali nikad i sve ono što želiš...»


Moć i nemoć novoga «Božanstva» novca bori se z arpestiž i u nama samima. Zastanimo samo jedan trenutak i upitajmo se: što smo u životu pšostigli novcem, a što nam j epoklonjeno ili darovano? Brzo će nam biti jasno – puno nam je više darovano nego što smo novcem mogli kupiti.

Đuro Zrakić