Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet07102020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ne zaboravimo velika djela pokojnog župnika Filipa

U subotu 6. lipnja 2020. sam objavio fotografiju pokojnog župnika Filipa i kardinala Vinka Puljić s jednom kratkom rečenicom s kojom sam želio znati da li se čitatelji slažu s mojim mišljenjem. Rečenica je glasila ovako: „Ovo su dvije najzaslužnije osobe za povratak i opstanak Hrvata – katolika na području Bosne i Hercegovine i Garevca, ako nismo u pravu kažite nam, ako jesmo podijelite fotografiju neka je vidi što više osoba ovoga kraja!

fico kardinal

Za samo dva dana fotografiju i taj kratki sažetak je na Facebooku pogledalo preko 5000 posjetitelja što je dosta više već što je Garevac nekada imao stanovnika.
Dakle nismo jedini koji tako mislimo. Skoro je 5500 posjetiteljauz nas, našeg kardinala i pokojnog župnika Filipa. Svi znamo koliko je uzoriti kardinal učinio da Hrvati-katolici opstanu na području BiH i što je naš župnik učinio da Garevac bude ovakav kakav je danas.

Pa prisjetimo se malo djela tog svećenika, župnika i nadasve dobrog, skromnog i plemenitog čovjeka koji je znao što i kada Garevcu i Garevljanima treba, te kako se kako se s njima ponijeti, skupa moliti, zajedno se boriti  i s njima život dijeliti.

U kolovozu 2003.  dolazi u Garevac na župu koja je pretrpjela teška ratna razaranja. U župi je bilo samo desetak povratnika, župni Ured je bio grubo  obnovljen i trebalo ga je dovršiti. Crkva je bila ozidana, pokrivena i grubo ožbukana. Primio je župu s nekoliko desetina tisući KM duga i počeo je s obnovom.

crkva rusevina

Zahvaljujući zalaganju gospodina Jure Bajić iz Živkovog Polja inače pomoćnika ministra financija Republike Hrvatske realizirane su mnoge vrijedne donacije za crkvu: stakla crkve u vrijednosti od oko 20.000,00 DM, električna oprema u crkvi u vrijednosti od oko 150.000,00 Kn. Donatori su hrvatske tvrtke: Dalekovod d.d. i TEP d.d. Ove tvrtke donirale su gotova sav električni materijal za crkvu. Radove je fizički izvodila jedna tvrtka iz BiH prema projektu inženjera Pavića. Vrijednost radova je 2.500,00 DM.

2003. godine uspješno su privedeni kraju radovi na uvođenju električne energije i instaliranju klime u grobljansku kapelicu.

2004.  godine je mnogo učinjeno na obnovi crkve: uređen je strop crkve, postavljena je ograda na unutrašnji i vanjski balkon crkve. Sve rupe na crkvi su zazidane i ožbukane.

Urađena je fasada na crkvi i na župnom uredu, ugrađena je sva stolarija.

2005. godine je urađen podni kamen, mramorni oltar, mramorna posuda svete vode za krštenja, male mramorne posude za blagoslovljenu vodu kod ulaznih vrata.

U Garevcu već živi oko 150 povratnika. Redovno se održavaju svete mise kao i veće župne proslave uz organiziranje i mjesnih okupljanja Sv. Ivu , maškare i slično.

Uvodi se manifestacija "Dani sjećanja" zadnje nedjelje u svibnju i molenje opjela na masovnoj grobnici na blagdan Svih svetih.

Iste 2005. godine smo blagoslovili crkvu. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je 17. srpnja u koncelebraciji dvadesetak svećenika i u nazočnosti oko 2000 vjernika svečano Euharistijsko slavlje u Garevcu pod kojim je posvećena obnovljena, tijekom rata od strane srpskih snaga porušena, crkva Marije Majke Crkve.

Posvetom crkve Garevljani  su obilježili i više datuma svoje prošlosti: 202 godine od osnivanja samostalne kapelanije Garevac  (Garevo), 185 godina od osnivanja prve župe Garevac, 30 godina od izgradnje župe Garevac te 60 godina od strašnog zločina u Burića  štali.

2006. godine kupljena je i gruntovno prepisana na župu Garevac Burića štala i 800 m2 zemljišta.

2009. godine  kupljeno je još 1466 m2  zemljišta iza Burića štale. Početkom listopada 2009. Počeli su i radovi na izgradnji sanitarnog ili mokrog čvora  s dimenzijama 4.5 x 2.5 metra koji posjeduje dvije kabine s predvorjem i umivaonikom. Otraga je smještena i septička jama.

uzpnik kod stale1

2009. godine počeli su radovi na izgradnji porušenog Garevačkog tornja,  objekta čija će vrijednost iznositi oko 200 000 KM.  Izvođač radova je poduzeće „Stanogradnja“ čiji je vlasnik gospodin Anto Jurišić a visina tornja je 33 metra.

2011. godine posvećena je kapelica Sv. Ive u Jagustinima

2012. Završen je crkveni toranj i Vlado Tokić „Dikača“ je besplatno uradio instalaciju a poduzeće iz Novog Marofa je uradilo željeznu konstrukciju i automatiku za zvona cijena je bila 7950 €.

2013. godine uzoriti kardinal Vinko Puljić blagoslovio je toranj i njegova tri zvona u nedjelju poslije Iline, 21.07.2013. u 11.00 sati u nazočnosti preko 2500 vjernika.

2014. godine osniva se ekonomsko i župno vijeće te župni zbor.

2015. Postavljaju se dva vitarija u iznosu od 30 000 KM

2016. kupljena je pokaznica i plašt ili veo za prekrivanje i iznošenje pokaznice s  Presvetim  Kristovim tijelom cijena 1800 KM.

2017. godina ostat će u Garevcu zapamćeno po  vanjskom ispisu objekta i unutarnjem  ispisu imena žrtava spomen kapele „Burića štale“.

Dva puta je posjetio svoje župljane u Švicarskoj s nijma se molio, skupa slavio i veselio. Bilo je to 2007. u Heimbergu (BE) i 2009. u Marbachu na području St. Gallena.

U Garevcu je ostao punih 15 godina. U četvrtak 23. kolovoza 2018. predaje župu s nekoliko tisući KM u plusu i na svoju odluku odlazi u mirovinu u Sarajevo.
2018. u 69. godini života i 42. godini svećeništva, 12. Studenoga 2018., preminuo je vlč. Filip Brajinović, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovo što je pokojni Filip uradio za vrijeme svoga boravka u Garevcu neće više nikada uraditi ni jedan župnik, jer je imao posebnu energiju i motivaciju, a uz to i veliku podršku znanih i ne znanih ljudi iz šireg okruženja, a za svakog novog župnika bit će dobro ako mogne to sve dostojno održavati!

Hvala Ti župniče za sva djela koja si ostavio iza sebe za nas i naše potomke, zbogom i počivaj u miru Božjem.

Za GIP piše Mišo Perakpokojni filip

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka