Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon09282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Drugo garevačko sijelo, zajedništvo i ponos Garevca

Evo nas mjesec dana nakon našeg zajedništva u Garevcu, pa prisjetimo se trenutaka onog dana kada nas je povezalo zajedništvo i susretljivost naših predstavnika MZ Garevac koji su ponovnim organiziranjem garevačkog sjela ujedinili Garevljane i vratili mir i ljubav među nas te nam uljepšali odmor u našem Garevcu.

21. srpanj 2019. je, nedjelja dan Božji. Dan poslije Iline kada će se u Garevcu održati i drugo po redu garevačko sjelo ili fešta. U jutarnjim satima sam otišao do garevačkog doma, na ulazu u dvorište zapazih veliku ovogodišnju atrakciju pečenje vola na ražnju i vrijednu ekipu koja se bori oko vatre i dodavanja novog briket uglja  na već užareno tlo.

Gledam prazan šator koji je bio postavljan između malog i velikog Doma u Garevcu koji je prekrio polovicu te ogromne betonske površine, šator koji nudi 750 mjesta i koji bi na večer trebao biti pun.

razanj

Prelazim pogledom njegovu ogromnu pripremljenu površinu i priznajem da me je na trenutak uhvatila panika. Gledam ga i razmišljam. Nedjelja je, i dan poslije Iline. Znam da na Ilinu bude veliki broj Garevljana, prijatelja Garevca i gostiju budu tu za taj dan i istoga dana se vraćaju iz Garevca, ali dan poslije. Kako će to izgledati?

Što je tu je, sve je spremno, ali što ako ne bude dovoljan broj osoba kako pokriti taj veliki trošak? 

Na ovo pitanje i još puno drugih potražit ću odgovor od predsjednika MZ Garevac.

Stoga  odlazim i do doma gdje me dočekaše vrijedni mještani i predstavnici  MZ Garevac s osmjehom na licu. Na moj upit kada će početi sjeći meso, odgovor im bi kratak i jasan. „Meso je već u hladnjači“?! Poznavajući ih nisam bio iznenađen već zadivljen. Toliko mesa je već bilo isječeno i postavljeno da se hladi i to do 9 sati ujutro.

Gledam Vladu Tokić „Dikaču“, oznojio se, ali pretpostavljam ne toliko od rada jer je na njega navikao već od treme kako će sve to biti. Pitam ga je li sve pod kontrolom i da li je do sada ispunjeno sve ono što je bilo predviđeno. Smije se, ne samo da je ispunjeno već smo i korak dalje. Ostaje nam još dekoriranje stolova i postavljanja tanjura i pribora za jelo. To ćemo uraditi poslije mise kada ćemo isjeći i kupus za salatu. Prelazim pogledom i zapažam nekoliko vreća kupusa, te se mislim i pitam ga kakav to stroj imaju za sječenje pa da će i to do večeri biti spremno. Ponovo dobivam Vladin smiješak na licu i odgovor;  taj stroj su vrijedne ruke naših majki i žena te velika ljubav prema ovom radu.

sator

Ništa više neću pitati jer mi je sve jasno, ali me ipak unutra nešto kopka. Sila je to posla i treba to sve odraditi da bi bilo na visokom nivou.

Na večer sam vidio da je bilo 5 servirki i 11 konobara, 4 osobe za pečenje vola i još 11 osoba koje su pomagale pri radu a često su uskakali i drugi kako bi se što prija serviralo.

Sve u svemu bilo je tu preko 30 osoba a s muzikom i 40 pod kormilom sposobnog predsjednika MZ Garevac, Vladom Tokić  „Dikačom“ koji se nije dao iznervirati niti zastrašiti a uz put mi je i rekao „ ne boj se za popunjenost stolova jer ćemo sljedeće godine montirati još već šatori.

I tako i bi. Danas slobodno možemo reći da je i ovo drugo Garevačko sjelo bilo i ostat će za pamćenje. Hvala MZ Garevac i svima koji su doprinijeli da bude sve na visokom nivou, bez i najmanjeg incidenta veselo i nezaboravno. Isto tako hvala i svim nazočnim Garevljanima, susjedima i s jednu i s drugu stranu rijeke Bosne kao i svim drugim gostima iz dijaspore pa sve do daleke Kanade jer ih je ove godine bilo 5 osoba, koje će svoje godišnje odmore provesti tu u svom zavičaju.

S činjenicom da je veliki broj donatora već do tada uplatio svoj donatorski novac za pokriće ove fešte te da ih veći broj neće biti u mogućnosti nazočiti sijelu što se i obistinilo te večeri pomalo nas je u unutrašnjosti kopkalo i davalo ne ugodnu  nevjericu.

S činjenicom da je veliki broj garevačkih snaha koje nisu rodom iz Garevca izrazile želju za pokriće pečenja vola  na ovoj fešti  i koje su već do tada uplatile svoj donatorski novac i ako ih veći broj nije bio ni u mogućnosti nazočiti ovom sijelu što se i obistinilo te večeri to nam je davalo povjerenje i udaljilo od nas ne ugodnu  nevjericu.

donatorice

Ovo su hrabre garevačke snajke koje su ostvarile svoju želju i ispunile obećnje!

Već poslije 20 sati šator je bio prilično popunjen da bi poslije 21 sat bio ispunjen raspoloženim mještanima i našim dragim gostima kako susjedima iz Kladara, Čardaka, Kornice tako i iz susjednih općina Odžaka, Bos. Šamca i Gradačca pa preko Zagreba, Austrije, Njemačke, Švicarke pa sve do Kanade.

Gledao sam stotine okupljenih Garevljana i gostiju između kojih i puno mladih pa i starih gostiju te po prvi puta na ovoj manifestaciji sudjelovao je i naš novi župnik Anto Stjepanović.

zupnik 900

Pošto ovo nije izborna godina izostali su visoki predstavnici civilne vlasti iz reda Hrvatskog naroda iz RS kao i predstavnici općine Modriča.

Te večeri sam u vođenju programa napomenuo da je ova generacija MZ Garevac ujedinila Garevljane i vratila mir, ljubav i zajedništvo našem mjestu. Spojila je Gornjane, Donjane i Trnjane, Periće, Kajiće i Buriće, s Lužanima i Bajama. Hvala im!

To more gostiju i naših mještana pozorno je poslušalo župnikov blagoslov i Garevačku himnu, a onda se veselilo, igralo i pjevalo duboko u noć uz orkestar „Kobre“ s Tanjom i Mekijem te izvornom grupom „Momačko doba“, a da pri tome u masi od 750 osoba nismo imali ni najmanjeg incidenta.

Svi znaju da Garevac nema toliko mladih i radno sposobnih osoba da bi htjele i mogle raditi tu večer već smo našli radnike drugih nacija, ali se to ni po čemu nije razlikovalo niti primijetilo što zasigurno jamči nacionalnu ustrajnost i miran život u ovome mjestu.

Naš predsjednik MZ Vlado Tokić „Dikača“ je sve to davno u detalje dogovorio sa svojim suradnicima i onima koji su nas iste večeri posluživali. Sve su to odradili u najboljem redu i za svaku pohvalu. A sam Vlado je iz obitelji imao 6 osoba koje su iste večeri radile za nas.

No, nije se ovo radilo samo taj dan i tu večer već se počelo odmah po završetku prvog uspješno organiziranog sjela. Radili su svi skupa, svako po nešto i na onom polju koje mu najbolje odgovara, pa gospodo ima li nečeg prirodnijeg od toga što smo i ovaj puta bili svi zajedno?

Bila je ovo nezaboravna manifestacija koju će teško biti ponoviti, a sljedeće godine bit će još bolja, još veća i veselija. Sljedeće godine se uz sjelo sastaje i generacija Garevljana: 1964, 65 i 66 godište što će doprinijeti još daleko većem broju posjetitelja te večeri. Ako ste jedno od navedenih godišta i dolazite u nedjelju 19.7. 2020. godine u Garevac javite nam se da znamo. O ovom susretu ćemo naknadno još pisati.

generacija 94 95 96

Ovom zgodom izražavamo jedno veliko hvala našim dragim donatoricama kao i onima koji su se priključili ovoj velikoj akciji.

Prije početka  ove manifestacije bilo vas je 40 osoba i donirali ste 1451€, 1370 ŠFr, 2000 KM i 100 CAD.

Za vrijeme fešte donirala je još  31 osoba.  Ukupno ste darovali  1350 KM, 2900 €, 500 ŠFr, 1200 Kuna i 100 CAD  te ubacili još u korpe: 4090 KM, 505 €, 7210 Kuna, 630 ŠFr.

Napomenuo bih samo da se bez vaše pomoći ne bi mogli pokriti troškovi ovakve zabavne večeri jer se u košare ubacilo oko 8000 KM a rashodi su se popeli na visokih 14 000 KM.

Sve u svemu i ova fešta se pozitivno završila i ukupan prihod od ovog Garevačkog sjela bio je 23 000 KM, što proizlazi da nam je ostalo 9 000 KM čiste zarade koja će se opet upotrijebiti za izgradnju trećeg djela grobljanske ograde. Hvala Vam svima!

Imena donatora možete pogledati na GIP-u rubrici Humanitarne pomoći gdje će trajno ostati zapisana ili klikom ovdje.

Hvala i vama dragi gosti jer bez vas svega ovoga ne bilo. Hvala orkestru „Kobre“ s Tanjom i Mekijem te izvornom grupom „Momačko doba“ kao i našem Boni Šerić i Mati Rokić koji su nam uljepšali ovu večer i napravili pravi štimung za uho i dušu. Hvala predstavnicima MZ Garevac koji su odradili još jedan ne opisivo dobar posao, kao i svima onima koji su tu večer radili za nas.

Hvala i Marku Marić „ŠIŠI“ koji je za ovu večer darovao MZ Garevac 60 litara kvalitetne slavonske Graševine.

Sljedeće još veće, još atraktivnije i još veselije sjelo se organizira u nedjelju 19.7.2020, na istom mjestu i u isto vrijeme. A do tada neka nas sve Bog poživi i čuva da se ponovo vidimo na okupu i u našoj svetinji!

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka