Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

19 obljetnica GIP-a

Garevački internet portal obznanjuje svim Garevljanima, prijateljima Garevca i posjetiteljima naših stranica da se 24. lipnja ove 2020. godine napunilo punih devetnaest godina od naših početaka!

gip 19 godinaRazlog za slavlje, vjerujemo, nije samo brojka godina, nego i raznovrsna i kvalitativna ponuda informacija, vijesti, obavijesti, savjeta, poticajnih ideja i akcija, organizacija slavlja itd. Jednom riječju, prošlo je devetnaestnaest godina  rada za Vas, s Vama a sve za naš Garevac.

Početak

Prisjetimo se na trenutak naših skromnih početaka. Bilo je to točno prije devetnaestnaest godina kada su web-portali javnih institucija u BiH i Bosanskoj Posavini bili rijetkost, i kada su se riječi „World Wide Web“ na našim prostorima tek rađale i izlazile iz pelena. Započela je to grupica pojedinaca koje je okupio zajednički cilj: iz ljubavi prema rodnome kraju Garevcu i Bosanskoj Posavini, informirati javnost- možemo slobodno reći i čitav svijet, o povijesti, životu i radu naše župe Garevac kao i ostalih župa i mjesta Bosanske Posavine.

Bili smo svjesni velike zadaće i odgovornosti koje preuzesmo, ali ništa manje nismo sumnjali u Vaše razumijevanje i pomoć, što se i obistinilo: naše zajedničko djelo svakim danom je sve više zaživjelo na ovim Stranicama i u srcima sa više milijona posjetiteljskih klikova. To nisu samo suhe brojke, nego su to žive osobe zaljubljene u svoj rodni Garevac, koje uvijek iznova nalaze razloga posjetiti ovaj medij i svojim savjetima, poticajima, pa makar i prijateljskim i domoljubnim pozdravima dati notu životnosti i obnoviteljskog duha.

U ovom devetnaestnaest godišnjem iskustvu proživjeli smo mnogo toga. Razvili smo veliki krug prijateljstva kako s malim tako i velikm informativnim kućama. Stekli smo povjerenje i veliki broj kvalitetnih i profesionalnih suradnika i novinara.
 
No kao i svagdje drugo bilo je i onih koji su naš dugogodišnji rad omalovažavali pa čak i negativno pisali o nama. Ali to su samo pojedinci i zapravo to nam je dalo dopunski poticaj da idemo dalje, da ne stanemo i ne osvrćemo se na njih jer je to upravo i bio njihov cilj.

Zajedništvo

Glavni nepisani moto  naših stranica je „z a j e d n i š t v o „, jer niti jedno vrijedno djelo se ne može učiniti bez zajedništva, kao i tolerancije, strpljivosti, razumijevanja, poštivanja drugog i sl. Odraz zajedništva vidljiv je i u raznolikosti naših stranica, kao i u sve većem broju Vaših posjeta. Dakle, i Vi kao posjetitelji, stvaratelji i održavatelji ste ovog Portala. Zato imamo razloga i pravo da svaki od nas osjeti posebnu radost pri obilježavanju ovog jubileja, jer ove Stranice kucaju našim bilom, našim osjećajima i ljubavlju za naš Garevac.

Ovaj Portal dokaz je i potvrda naše krilatice: „Kad se srca, garevačka slože, i olovo tada zaplivati može!“

Most povezanosti

Smatramo da je GIP prije svega ona spona između raznih institucija koje su itekako relevantne za Garevac i šire. Pokušavamo izgrađivati most povezanosti između našeg župnika, naših sumještana povratnika sa svim raseljenim Garevljanima po cijelom svijetu. Ovdje u Švicarskoj je najveći broj nas Garevljana, koji upoznati s akcijama svaki na svoj način pokušavaju i redovito uspijevaju pomoći. Ovaj moderni medij ima tu mogućnost i mi je nastojimo ispunjavati koliko je to u našoj moći. Međutim, posrednička uloga  samo je jedan vid angažiranja i djelovanja našeg Portala.

Humanitarna pomoć

Dakle, ovo je jedan od rijetkih a možda i jedini posavski portal koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u vidu „Udruge garevačkih prijatelja“ što znači da se u jednoj od rubrika posebno zauzimamo za humanitarnu pomoć, u prvom redu Garevcu i Grevljanima, a onda i svima koji su na neki način povezani i upoznati s nama. Pred našim očima je ona nezaboravna izreka: „Lakše je darivati nego tražiti!“

U tom smislu navodimo samo neke glavne akcije, u kojima izlazi na površinu humanizam garevačkog čovjeka.

Pokrenuli smo akciju korizmeni dar Garevcu za 2018. godinu (s kojom smo uglazbili i snimili Garevačku himnu "Garevo moje"!
Pokrenuli smo akciju u kojoj smo Garevačkoj sirotici obnovili dnevnu sobu: Izolirali zidove i navukli novu fasadu, izlili beton na patosu i navukli glazuru te postavili laminat, ozidali dimnjak i postavili nova plastična vrata i prozor te organizirali nabavku jedne blok kuhinje kod našeg sponzora STUDIO "IBS" a kupili, kauč, jednu sobnu vitrinu s ormarom i peć na drva, sve je ukupno koštalo 3925 KM. Ilija Perić Grašak je o svome trošku (1500 KM) doveo pitku vodu u dvorište.

Donirali smo novčanu pomoć od 3000 kuna Udruzi Posavskih Hrvata-Garevac 45 za izgradnju spomen obilježja
Potpomogli smo prikupljanje novčanih sredstava MZ Garevac za ogradu na groblju 2850 ŠFR
Korizmeni dar Garevcu za 2019. godinu 1000 KM
Božični dar 2018. Garevačkom župniku vlč. Anti Stjepanović 500 ŠFR od toga novca: organizirali, kupili, ispekli i dovezli mu pečenicu
Korizmeni dar Garevcu za 2018. godinu (akcija s kojom smo uglazbili i snimili Garevačku himnu "Garevo moje"!
Korizmeni dar Garevcu za 2017. godinu (akcija u kojoj se predalo župniku 2000 KM za spomenik žrtava Burića štale a garevačkoj sirotici smo obnovili dnevnu sobu: Izolirali zidove i navukli novu fasadu, izlili beton na patos i navukli glazuru te postavili laminat, ozidali dimnjak i postavili nova plastična vrata i prozor te organizirali nabavku blok kuhinje kod našeg sponzora STUDIO "IBS" a kupili, kauč, jednu sobnu vitrinu s ormarom i peć na drva, sve je ukupno koštalo 3925 KM. Ilija Perić Grašak je o svome trošku (1500 KM) doveo pitku vodu u dvorište.
Božićna humanitarna akcija 2016. u kojoj se ukupno prikupilo 200 Kn,  1000 KM, 415 €, 2550 ŠFr za kupovinu peći župniku.
Donirali smo dvije pomoći za obnovu Vukovarskog tornja u ime župe Garevac i GIP-a
Preko Nike Božić smo za garevačku ambulantu donirali i dovezli medicinska pomagala.
Donirali smo novčanu pomoć od 1600 KM za kupovinu traktorske kosilice za crkvu.
Zasadili smo 2 bora u ime župe Garevac i GIP-a u Međugorju
Pokrenuli smo i sproveli u djelo humanitarnu akciju za teško oboljelu Mariju Tokić "Šljivinu" i prikupili 19024,00 ŠFr i 3140,00 €.
Investirali smo 4000 KM u organizaciju "Garevačkih susreta 2014."
Donirali smo novčanu pomoć od 1500 KM za radove na crkvi pri uređenju Vitarija 2014.
Donirali smo novčanu pomoć od 4190 ŠFr od akcije "Moj Božićni dar Garevcu za 2013." koju smo pokrenuli s MZ Garevac
Donirali smo novčanu pomoć od 7300 ŠFr u ljeto 2013. godine za blagoslov zvona i zvonika
Donirali smo novčanu pomoć od 1000 KM za elektrifikaciju zvona garevačkog tornja
Donirali smo novčanu pomoć od 500 KM za treće garevačko zvono
Donirali smo novčanu pomoć od 1000 KM za drugo garevačko zvono
Donirali smo jedna ulazna plastična vrata za ostavu grobljanske kapelice
Donirali smo Bimer ili digitalni video projektor župi Garevac
Organizirali smo „Garevačke susrete 2010.“ u Garevcu
Organizirali smo „Garevačke susrete 2007.“ u Garevcu
Organizirali smo „Zabavnu večer“ u Heimbergu u Švicarskoj
Organizirali smo „Uskrsno kolo u Garevcu“
Donirali smo ozvučenje u Burića štali
Donirali smo dio laminata na pozornici u garevačkom domu
Donirali smo malonogometne stative
Donirali smo dvije nogometne opreme
Donirali smo komletno računalo sa štampačem za MZ Garevac
Donirali smo 2 puta novčanu pomoć MZ Garevac
Donirali smo oltar i ambon (stalak za čitanje) na groblju
Donirali smo elektro instalaciju i klimu u grobljanskoj kapelici
Velikim djelom smo sudjelovali u kupovini Burića štale
Donirali smo ozvučenje u crkvi
Izradili smo Spomen ploču na Burića štali
Izradili smo Spomen ploču palim braniteljima
Donirali smo dvije godine pečenice za 3 obitelji
Donirali smo 2 mjeseca kruh i mlijeko za 2 obitelji
Očistili smo kroz Garevac godinama naslagani otpad (46 kamiona)

Donatorstvo:
- Zbirka DA SE NE ZABORAVI
- Knjiga SJEĆANJA RATNIKA

  A lijepo reče i poznati pisac „Malog princa“Antoine de Saint-Exupéry: «Darivanje je most nad ponorom tvoje samoće!»

Pogled unatrag

Ukratko ćemo napomenuti i ono što je GIP darovao Garevcu, a o čemu se vrlo malo zna. Dapače ovo nema posebnu novčanu vrijednost ali je vrijedno ideja, sjećanja i pažnje.

Izradili smo Garevcu ono što nikada do sada nije imao a to je:

Himna "Garevo moje" (Tekst: Vlado Domazet, uglazbio vlč. Marko Stanušić, odpjevao i registrirao u Hrvatsku glazbenu Uniju 2018. godine Ivan Martić Ivica.
Grb (dizajn Drago Perić)
Zastavu mjesta (dizajn Drago Perić)
Zastavu „Udruge garevačkih prijatelja“ (dizajn Grafostil po prijedlogu Miše Perak)
Župnu zastavu (dizajn Grafostil po prijedlogu Miše Perak)

Naslovnica i rubrike

O sadržaju naših stranica ne bismo trebali mnogo gubiti riječi; svaki posjetitelj se može vrlo brzo uvjeriti da naša Naslovnica buja raznolikošću i bogatom ponudom, a opet svojim smirenim i blagim tonovima zadržva mirnoću i pomaže pri opuštenom čitanju. Trudimo se da barem tri nove vijesti donesemo dnevno, ali često je to i mnogo više. Osim dakle dnevnih vijesti, mnoštvo je rubrika, po oprobanom kriteriju: od svega po malo, za svakog po nešto.

Zahvala

Na kraju ovog našeg kratkog sažetka devetnaestogodišnjeg rada pri održavanju GIP-a, neka je iskrena hvala svakom suradniku bez razlike, jer dobro učinjeno s ljubavlju ne želimo mjeriti niti brojem niti veličinom priloga. Neka je hvala svakom tko je započeo, provodio i dovodio do kraja svaku akciju, pomoć, proslavu itd. Neka je hvala našim župnicima koji su s nama pastirski snosili dio posla, i svojom molitvom i blagoslovom, kao i organizacijom u samom Garevcu, davali svoju nemalu podršku i duhovnu snagu i vjeru u ostvarenje plemenitih ciljeva humnosti i kršćanskog predanja.

Neka je hvala i našim sponzorima i darovateljima Bez njih ne bismo mogli ama baš ništa. Novac nije jednako novac. Novac ima vrijednost onoga što se s njime radi i pomaže. I novac ima u sebi težinu ljubavi koji ga daje u dobrotvorne svrhe. Neka im se ta ljubav uzvrati u njihovom životu, a posebno našem Sebastijanu Perković koji jeod 2006. godine uz nas i s nama te Studio "IBS! i Ivi Brdariću koji se nešto kasnije priključio i ostao do dans s nama ..

Isto tako veliku zahvalu za svoj dugogodišnji rad (kao webmaster na GIP-u) zaslužuje i gospodin Pero Domazet kao i novi neumorni tehnički suradnik Zdenko Barbarić.

S vjerom da će naš Portal i dalje živjeti na ovim stranicama, kako bi Garevac jače zaživo u cijelom svijetu, iskreno se zahvaljuje i pozdravlja Vas.

Glavni urednik GIP-a – Mišo Vlado Perak

Uz 17 obljetnicu GIP-a svoj osvrt napisa i Boris Ćavar koji prenosimo i vama: Skoro sam i ja zaboravio, za Ivanjdan je 19 godina weba garevac. Pa se sjetih kako sam i ja ondje zalutao i ostao na webu  do danas, a možda ostanem još 119 godina. Idemo dalje gospodo, bili Posavljaci ili Hercegovci ili Eskimi, čeka nas još pisanja i podviga. Živi i zdravi bili, što kažu Dalmatinci.

Kako je portal izgledao od 2001 - do 2004 godine, pogledajte na ovim fotografijama

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka