Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ružica Kopačević-Miličević odlikovana medaljom Gornje Austrije

Nastavljajući pratiti događanja i sudbine naših Posavljaka, ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta i kako je već svojstveno Posavljacima, svojim strpljivim, neobičnim, ustrajnim radom i poštenjem samozatajno i bez ikakve medijske prašine niti želje da objelodane svoje posebnosti pronose pozitivan glas posavski i izvan granica rodne nam grude Posavine daleko od svoga rodnog kraja.

Stoga nam je želja da ovaj puta iz anonimnosti izvučemo priču o mag. Ružici Kopaćević Miličević našoj suradnici i dopisnici za koju bismo rekli da je dobro poznajemo, ali isto tako ubrzo i shvatimo da o njoj veoma malo znamo.

Izuzetna čast i veliko zadovoljstvo predstaviti Vam mag. Ružica Kopačević-Miličević, ženu i majku troje djece. Rođena je 10. ožujka 1967. u posavskoj zelenoj ravnici i Donjem Svilaju kod Odžaka.

ruzica s obitelji

Rođena je 10. ožujka 1967. u posavskoj zelenoj ravnici i Donjem Svilaju kod Odžaka.

Studij sociologije je završila na fakultetu političkih nauka i znanosti u Sarajevu, a 13. travnja 1992. radi rata je napustila Sarajevo i otišla za Austriju u grad Bad Ischl, gdje još uvijek živi i radi.

Radi kao voditeljica ureda za integraciju, te je ujedno i voditeljica seminara i radionica za odrasle i omladinu na temu rasizma, multikulturalizma, diskriminacije, migracije i integracije.

Osnivač je i voditeljica platforme za međureligijski dijalog, na komunalnom nivou. Pisanjem se bavi od svoje osnovne škole. Do Domovinskog rata je isključivo pisala poeziju, dok se zadnjih godina više preusmjerila na prozu. Osim pisanja, bavi se autodidaktičkim slikanjem-crtanjem i iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi.ruzica s ekipom

Našu dopisnicu zanimaju sve teme, koje su vezane za manjine, mehanizme manipulacije, neovisno dali dolaze od države, religijskih institucija, medija ili pojedinaca. Granica i život na granici, su ključne teme njenih razmišljanja! Kako u geografskom, tako u metafizičkom smislu i kontekstu.

Ružica je marljivo učila i veoma brzo naučila njemački jezik te sjajno i požrtvovano radila u izbjegličkom uredu Narodne pomoći. Prevodila je, predavala njemački jezik, brinula se za stanove te radila i pomogla gdje god je mogla i stizala.

U veoma kratkom vremenu je uspjela izgraditi funkcionalnu mrežu u Salzkammergutu a posebno za žene s novim obrazovanjima i mogućnostima integracije gdje je vodila tečajeve u malim skupinama pa čak i zajedno dok su kuhali.

Sa svojom nevjerojatnom predanošću Ružica Miličević je uspjela profesionalizirati mnoge njihove inicijative, a Ružičine ideje su usvojene u cijeloj Gornjoj Austriji. Danas nakon 26 godina, ona je i dalje neumorna i stoji na strani onih kojima je potrebna pomoć, stručnost i ustrajnost.

Stoga je Ružica za svoj predani rad u četvrtak 5 travnja 2018. godine na svečanosti u Linzer Schlossmuseum-u odlikovana medaljom za zasluge Gornje Austrije, koju joj je dodijelio zemaljski poglavar Thomas Stelzer riječima „integracija u Salzkammergutu je uspješna i ima svoje ime a to ime je – Ružica Kopačević Miličević“ i dodao: „draga gospođo mag. Milićević, želio bih izraziti svoju srdačnu zahvalnost za vašu aktivnu integraciju koja je danas društvena antena našeg društva, koja se ne zaustavlja po boji kože, društvenom podrijetlu ni religiji ".ruzica s nagradom

Uz Ružičinu obitelj na proslavu i dodjelu medalje i plakete su došli prijatelji i gradonačelnik Hannes Heide.

Uredništvo portala Ružici želi zdravlje i sreću u vremenu koje dolazi, te još puno ovakvih zasluga i odlikovanja, a posebno ljubavi prema onima kojih su se već svi odrekli.

Za GIP piše Mišo Perakmedalja

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka