Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon03302020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Kako rješiti problem Garevca Kladara i Čardaka

Svjedoci smo  problema koji nas iz godine u godinu neprestano opterećuje te mislim da je krajnje vrijeme kako bi Garevljani kao i naši susjedi iz Kladara Donjih i Čardaka trebali početi ozbiljno razmišljati o sadašnjem i budućem životu u Garevcu i okolnim selima.

Više puta sam pisao o zajedničkom problemu koji  nas iz godine u godinu sve više košta, jer stalno radimo na njemu,  a ništa ne poduzimamo kako bi se to trajno riješilo.

Dakle riječ je o pitkoj vodi koje je svake godine sve manje i manje te mještani muku muče s ručnim crpkama-pumpama i bunarima kako bi ih produbili i došli do novog vrela pitke vode. Današnje ručne crpke i bunari s dubinom od 14 do 16 metara su postali minimum vrela koje može poslužiti jednom domaćinstvu.

Stoga smo nedavno pisali da se nedavno morala raditi bušotina vode u garevačkom groblju a i niz je domaćinstava koji produbljuju svoje bunare ili do udaraju cijevi ručnih crpki (pumpi), a to sve mještane košta i na kraju im nitko ne garantira koliko je to kvalitetno i moćno te dokle će to moći poslužiti jednoj obitelji.

Zato  ovom zgodom želimo ukazati na taj problem te kako bi svi mi zajednički trebali početi razmišljati o ovom ogromnom  problemu koji se svakako može trajno riješiti, ali zato nam trebaju potencijalne osobe i  novčana sredstva koje mi nemamo.

vodotoranj

Mi smo svakako imali vrijednih  i moćnih osoba kako u Mjesnoj zajednici Garevac tako i u općini Modriča koji su možda mogli nešto pokrenuti u tom smislu, ali eto nisu. Da li nisu imali volje, vremena ili nisu htjeli o tome razmišljati sada nije važno.

Važno nam je zajedništvo a s njime je sve moguće. Stoga je moj prijedlog za one koji će narednog tjedna biti izabrani u MZ Garevac da malo razmisle o ovome problemu te da ga stave na mjesto broj 1. svoga mandata.
A da bi se na tome nešto zajedničko moglo uraditi mi predlažemo da se izgradi jedan vodo toranj u koji bi se spremala voda iz jedne ili više bušotina od 60 ili 100 metara dubine kao što imamo arterac kod škole.

Takovo izvorište pitke vode zajedno s vodotornjem i sa distributivnom mrežom bi sačinjavalo jedan vodovodni sistem a na njega bi se dala izgraditi vodovodna mreža na koju bi se moglo priključiti do 10.000 stanovnika, odnosno oko 3.000 domaćinstava, što bi svakako pokrilo potrebu Garevca a vjerojatno i Kladara pa čak možda i Čardaka jer nisam siguran koliki bi bio pritisak vode dobiven slobodnim padom iz tornja i do koje daljine bi mreža mogla ići, ali to struka zna pa ćemo tražiti savjet i za ova dva susjedna sela.

Vodotoranj bi bio izgrađen od čeličnog lima s više stjenki i imao bi oblik kugle a korisna zapremina rezervoara bi bila oko 200 m3.

Da bi jedan takav toranj mogao pokriti naše potrebe za primjer ćemo uzeti stari odžački vodotoranj koji je služio svojoj funkciji 45 godina a na njemu nije vršena nikakva rekonstrukcija, niti antikorozivna zaštita unutrašnjih stjenki.

Dakle ovo je doista dugoročno rješenje, ali smo u svakom pogledu okasnili s njime jer smo svi pojedinačno dali mnogo više novca za bunare i pumpe već da smo to zajednički izgradili.

Međutim to je opet ono naše seljačko razmišljanje, zašto da radimo nešto jednostavno kada to može biti i komplicirano. Ili ja hoću da imam svoju vodu, u svom bunaru i u svom dvorištu pa neka me to i pet puta više košta i neka ga svake godine moram ponovo bušiti.

Osobno sam o ovome projektu pričao prija desetak godina, ali me nitko nije ni saslušao a kamoli uzeo ideju u razmatranje.

Stoga bih volio čuti i vaša mišljenja i ako bi sigurno bila veoma različita.

Bilo kako bilo mislim da bi o ovome trebali razmisliti, a posebno novi članovi Savjeta MZ Garevac koje će se u nedjelju 01. listopada 2017. Izabrati u Garevcu.

Jasno je da mi kapital za to nemamo, ali imamo pravo tražiti pomoć kako međunarodnih tako i BiH institucija. A tu su i BiH političari iz Hrvatskog naroda koji su u garevačkom domu obećavali boljitak našim mjestima pa neka se i oni oglase ili neka barem uvaže našu molbu i umjesto nas zakucaju na prava vrata gdje bi se mogla dobiti novčana pomoć.

Za GIP piše Mišo Perak

 

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka