Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon02172020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Jesu li Garevljani europljani ili ostaci nekog plemena

Iz priča često čujemo kako su mještani Garevca za vrijeme Domovinskog rata protjerani i raseljeni diljem svijeta . Statistike također potvrđuju da nas ima svugdje, ali da nas se najviše smjestilo u Europskim zemljama, pa se  pitam da li smo se u tom svijetu i društvu u kojem živimo dovoljno integrirali i naučili nečem novom , pozitivnijem i učinkovitijem ponašanju.

wc1

Činjenice pokazuju da se nismo naučili već da smo i onu osnovnu kulturu koju smo imali zaboravili. Za blagdan Svih Svetih gledam u Garevcu mnoštvo ljudi. Svi su oni od nekuda došli jer kako sam već napisao, a i svima je poznato,  malo je onih koji tu žive i stalno borave.

Mnogi od njih su starije osobe koje su teško izdržale da dođu dotle da bi mogli otići na WC i olakšati se te potrebe. I hvala Bogu i predstavnicima naše MZ Garevac da imamo izgrađen i  moderno uređen WC koji mnogima puno znači.

Svi smo mi svjesni tih potreba i problema koji su se pojavljivali za vrijeme izgradnje sanitarnog čvora uz grobljansku kapelicu, ali smo to uspjeli izgraditi za dobrobit svih nas.

Međutim u svemu tome ima i ona negativna strana.

wc
 
Pitam predsjednika MZ Gorana Tokić „ Dikaču“ što je u pitanju da se jedna unutarnja vrata nužnika malo teže zatvaraju.

Goran mi odgovara grubim tempom:
„Mišo ono što s ovim sanitarnim čvorom doživljavamo ne znam kako bih opisao i s čime bih to usporedio. Ne znam koliko je puta do sada odnesena bočica sa šamponom, toaletne role papira i ručnik. A ima i pojedinaca koji se da tako kažem „vješaju“ po vratima samo da bi ih oštetili, a ono što mi najviše smeta su role toaletnog papira koje i po dvije tri ne razmotane završe u WC školjki i odvodu do septičke jame. Sinoć smo do kasno u noć ispumpavali septičku jamu jer smo primijetili  da voda sporo odlazi, međutim nije bila u pitanju jama već glupost nekog pojedinca koji je dvije role toaletnog papira ugurao u WC školjku potom to nogom gurnu tako da voda nije mogla odlaziti prirodnim padom. Prija desetak dana smo kupili novi hidropak tako da ponovo imamo vodu na groblju. Mi se trudimo i radimo koliko možemo a to izgleda ne kome smeta. Ne znam zašto mi takva osoba ne dođe i otvoreno kaže u čemu je problem i što želi s time postići jer  takav sigurno ne zna da s time ugrožava potrebu svojoj baki, majci i ocu, sestri, bratu, sinu  ili kćerki kojima je taj WC potreban ali ne na ovaj način kao njemu.“

Gledam u Gorana i doista biram riječi s kojim bih ga utješio. Kažem mu, kako smo svi mi koji volimo naše selo manje ili više doprinijeli njegovoj materijalnoj i duhovnoj obnovi i izgradnji. I da je bilo i onih koji su ga branili i dali svoje živote za njega. Nije lako nabrojati tko je sve i na koji način ugradio sebe u naš Garevac, ali svakako moramo kazati da je ova ekipa MZ na čelu s Goranom Tokić najjača ekipa koja se mogla izvući od naših povratnika. I zašto ih onda maltretiramo i demotiviramo kada znamo kako je to teška zadaća koju su preuzeli da bi nama bilo ljepše i bolje kada smo tamo. Poslije njih nećemo imati koga birati, oni će klonuti i neće imati snage ići dalje.

Slobodno mogu kazati da ono što su „Dikače“ Goran, Vlado i njihov otac Niko pa i supruge učinili za Garevac te i širu okolicu od nas nije nitko učinio niti će učiniti. Oni nisu pomagali novcem, jer novac je prolazan oni su za Garevac dali sebe i umjesto da im kažemo hvala mi se ponašamo kao Indijanci, ili ostaci nekog plemena, a ne civilizirani građani europskih zemlja u kojima živima.
 
Ne možemo se tuđem dičiti i govoriti kao je lijepo i uređeno ako ne cijenimo svoje. Čuvajmo ono što imamo za generacije koje dolaze, budimo oni koji ćemo moći kazati kako smo im nešto ostavili, a ne da smo i ono malo što smo imali izgubili i upropastili.

Naši preci su znali kako se  čuva Garevac, kako se čuva svaka gruda njegove oranice, svaki njegov kamen, svaku kap kišnice, i plavetnilo neba, miris ružmarina, i raznih plodova voća i povrća.

Za GIP piše Mišo Perakwc2

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka