Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Što nas čeka na ljeto u Garevcu

Ušli smo u mjesec srpanj i početak je godišnjih odmora koje će kao i svake godine veliki broj Garevljana provesti u svom rodnom mjestu. Svi oni koji su zadnjih petnaestak godina bili u Garevcu za blagdan Iline mogu slobodno kazati da u to vrijeme svi putovi ka Garevcu vode.

kolo kod groblja

Svake godine su se GIP i pojedini Garevljani trudili da se u to vrijeme organiziraju „Garevački susreti“  koji su obuhvaćali kulturno, sportski i zabavni program.

Bilo je tu svega po malo i za svakoga po nešto, od onih najmlađih pa do onih najstarijih.

Najmlađi su se ugodno zabavljali od bojenja „Garevačkog kamena“ pa do „Dječije olimpijade“ dok su se oni nešto stariji najduže zadržavali na nogometnom turniru  i „Garevačkom zelenom travnjaku“  a  ona ljepša polovica u Garevačkom domu mladih i izboru najljepše Garevljanke .

misice 2014

 

Starija populacija je imala zgodu prisjetiti se mladih dana uz izvorna kola šargije i violine popraćena od strane različitih Kulturno umjetničkih društava koja su se rado odzivala i posjećala naše rodno mjesto.

Također nisu bili zaboravljeni ni oni koji su svojim trudom i zalaganjem  osvajali nagrade za najljepše i  najuređenije dvorište i cvijeće kao i najbolji šljivik.

U svemu ovome, htjeli mi to ili ne, moramo priznati da uvijek pojedinci ili nekoliko njih podnesu najviše tereta da bi drugima tih nekoliko sati ili dana bilo lijepo u njihovom zavičaju.

Također smo se trudili da od osnovnog financijskog izvora (prodaje pića po cijeni od 1.50 do 2.00 KM) ostavimo Garevcu nešto za budućnost i to smo uspijevali jednu cijelu deceniju.

nogometni turnir 2014

Međutim za Ilinu 2014. godine, kada smo organizirali „Humanitarni koncert za poplavljenu župu Šamac“ i izbor najljepše Garevljanke za 2014. godinu pojavljuje se bojkot pojedinaca (i onih koji to u tom trenutku nisu razumjeli) koji su za vrijeme koncerta i izbora Misice sjedili i pili na terasi Garevačke čitaone, a ne u Garevačkom domu i time uveliko narušili i upropastili do tadašnje „Garevače susrete“ .

Zatim se uz grupu pojedinca 2015. godine po prvi puta oslovljenim pod imenom „Dani Garevca“ organizira veliki glazbeni spektakl i zajednički koncert Miroslava Škore i Garevljanima nešto manje poznatog Ivice-Ivana Martić koji su po odazivu publike i pjesmi ova dva izvođača bila puni  pogodak.

skoro u garevcu

Škoro je svojim vicevima i pjesmom pokazao da je još uvijek na vrhu hrvatske estrade, a nastup Ivice-Ivana Martić oduševio je sve one koji ga nisu poznavali niti do tada čuli. Ostao je na garevačkoj pozornici do zore i dao sve od sebe da pjesmom zadovolji svakog gosta ma odakle on bio. A poslije ponoći i završetka Škorinog nastupa birao je pjesme koje su duboko dirale posavsko srce.

Trebamo imati na umu da ovakve organizacije iziskuju puno truda, rada, znanja i morala. Treba to sve organizirati, pripremiti, dovesti, montirati, naći radno osoblje i na kraju sve to osigurati. I što je najbolnije trošak koncerta se protegao  na oko 20 000 KM što je za jedno povratničko mjesto i te kako puno.

Na zahvalu pojedincima koji su pokrili troškove koncerta i Goranu Tokić „Dikači“ koji je najveći teret iznio na svojim leđima ipak će taj događaj svima nama ostati dugo u sjećanju.

Hvala im na hrabrosti i velikoj spremnosti da su se uopće upustili u takvu organizaciju dok mi sami sebi postavljamo pitanje što nas čeka ove i budućih godina u našem Garevcu.

Osobno mislim da nikome nije cilj doći i napraviti nešto za sebe i svoju dušu, okrenut se i otići.

No,  ovaj put je tako bilo, stoga se GIP ograđuje od bilo kakvih budućih organizacija kojima je glavni cilj ugosti bliskog ili daljnjeg poznanika i prijatelja samo da bi se o tom događaju pričalo.

Mi ćemo i dalje biti uz Garevac i Garevljane, ali u onom aspektu pomoći i dobrih djela koja će trajno ostati u Garevcu, a ne sjećanjima na prošlost.

Žao mi je da smo bili prisiljeni donijeti ovakvu odluku, ali vjerujte da druge mogućnosti nismo imali, a na drugima je da se potrude da vaš boravak u Garevcu uljepšaju na terasi Garevačke čitaone.

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka