Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Druga strana garevačkih dana

Svi mi koji smo ovo ljeto proveli u zavičaju bili smo očevidci onoga o čemu smo na samom početku godine pisali. I ako nismo proricatelji budućnosti,niti se tim bavimo ipak smo naslutili i pisali kako će ova godina biti „godina promjena“. I bi tako, bar u one vruće ljetne dane koje smo započeli s motom „Dani Garevca“.

dani garevca

Dakle, ovo je bila prva vidljiva i napisana promjena koja se dala primijetiti na svim plakatama garevačkih oglasnih ploča pa i Internetu, jer se do sada uvijek organiziralo pod krilaticom „Garevački susreti“.

Koje su tu razlike i da li ih ima?

Naime,  tu nema pisanog pravila s kojim se treba ići u promoviranje nečeg što će uslijediti, ali bi se s tim trebao opisati sam sadržaj koji slijedi iz te promidžbe.

Garevački susreti“ u suradnji GIP-a i MZ Garevac su se održali u Garevcu: 2007., 2010. i 2014. godine i bili su susreti, jer smo se tu susretali na: igralištu, u domu, kod crkve, na Stanušića ledini i na groblju. Susretali su se i mladi i stari i veliki i mali tu se sastajali, družili i zajednički provodili vrijeme uz duhovnu okrepu, te  kulturno sportske i zabavne programe.

No, očigledno je ovo nekome zasmetalo pa je ovogodišnju manifestaciju organizirao GAREVAC u suradnji s MZ koju su oslovili s „Dani Garevca“  bolje rečeno „Dan Garevca“ ili (koncert za moju dušu)  ne misleći o onim drugima, kako najmlađim tako ni najstarijim kojima je Škoro ne poznanica.

Zašto je došlo do promjene naziva, čija je to ideja i od koga je potekla osobno mi nije jasno?!

Međutim, ruku na srce ovaj koncert je organiziran na visokom nivou. Bio je to događaj koji je privukao veliki broj (ali ne i dovoljan) ljubitelja dobre glazbe iz svih područja Bos. Posavine i nema osobe koja će to negirati i negativno komentirati.

No, ne smijemo zaboraviti da je Škoro kao i svaki drugi profesionalac došao, ispjevao 15-tak pjesama, ispričao 5 viceva, uzeo 12 000 KM i otišao kao veliki domoljub hrvatskog puka iz Bosanske Posavine.

Svi znamo da su taj trošak platila petorica pojedinaca i hvala im. Međutim postavlja se pitanje da li Garevac ima još ne zaliječitih ratnih rana i rupa koje treba pokrpati i da li je bilo bolje toliko novca ostaviti u Garevcu za izgradnju spomenika palim braniteljima ili 2 sata uživati na Škorinom koncertu koji je iz sebe ostavio veliku, napornu i višednevnu organizaciju MZ Garevac kao i velike popratne troškove za snimanje PTV, zaposlitih radnika, pospremanja, čišćenje otpada i slično.

Bilo kako bilo, organizatori i donatori ovogodišnjih „Dana Garevca“ zaslužuju svako pohvalu jer smo doživjeli spektakl kakav Garevac do sada nije vidio te i u buduće očekujemo njihova zajedništvo, iznenađenja.

Sutra dan poslije koncerta većina nas je se okupila u župnoj crkvi na sv. Misi. Dok su drugi razmjenjivali svoja mišljenja i dojmove ispred crkve ja sam kao i obično ušao ranije da se na miru pomolim. Kleknuo sam u četvrtu klupu s desne strane i molio se. Pošto je već bilo vrijeme za misu počeli su ulaziti i ostali vjernici. Kako sam klečao osjetio sam da me netko povuče za rukav i reče mi:

„Rođak ustani da prođemo to je naša klupa“! Pogledao sam prema gore i vidim poznato lice jednog  imućnog povratnika iza kojeg mu je stajao sin i brat koji su došli iz Zagreba. Dakle nije riječ o starijim ili nemoćnim osobama.

Nisam ništa kazao, ustao sam napravio korak natrag i sjeo u slijedeću klupu. Međutim odmah mi je sinula misao na jedan stih iz pjesme koju sam napisao u članku „Došlo neko čudno vrijeme“ a koja kaže ovako:
 „ I crkvu smo podijelili na nekoliko reda,
svatko svoje mjesto ima i na njega samo sjeda.

Međutim ovu strofu sam napisao po iskazu jednog mještanina, koji mi se obratilo i rekao kako je to žalosno i sramota da se ni u župnoj crkvi ne može sjesti  tamo gdje bi želio jer su došla neka čudna vremena podjela.

I doista je sramota, a posebno kada vi to doživite i osjetite na svojoj koži i u svojoj župnoj crkvi. Zar se u našoj crkvi rezerviraju i kupuju mjesta kao na nogometnim stadionima ili koncertima? Ako je tako gdje bi onda bilo naše mjesto u nekoj katedrali ili bazilici, Međugorju, Osijeku, Zagrebu, Bernu, Lurdu ili svetoj zemlji.
Doista je ovo žalosna činjenica i ne bih volio da je itko  drugi doživi.

U ponedjeljak je osvanula Ilina za Garevljane blagdan nad blagdanima. Bilo je lijepo i ne svakidašnje. Proslava zaštitnika Sv. Ilije, zlatna misa i rođendan prečasnog Marka Perić župnika iz župe Gromiljak kod Kiseljaka iz koje je došao veliki broj vjernika da s njime skupa proslave taj veliki jubilej.

No, ne želim o tome pisati jer sam već pisao, već mi je za oko zapelo nešto drugo a riječ je o: Biltenu triju župa: Garevac, Čardak i Srednja Slatina. Tiskani Bilten s vrlo zanimljivim i bogatim sadržajem kojeg je izdalo (HKSDK) Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica tek je ugledalo svjetlost dana i župnik Filip je naglasio da ga svi mogu uzeti i ponijeti i nije ni riječi spomenu o cijeni i da bi ga trebalo platiti niti da ga se podupre s dobrovoljnim i skromnim prilozima.

Ne vjerujem da je više od desetak vjernika došlo i uzelo ga, svi su se okretali na drugu stranu kao da se boje da će ih netko povući za rukav i ponuditi da ga uzmu i plate. Isto tako je i s naplatom za čišćenje i održavanje groblja.

O ovogodišnjoj škrtoj biciklijadi nemam što posebno napisati osim da je sudjelovalo desetak sudionika!

Ovo bi bio zaključak moga osvrta na „Garevačke dane“ 2015. godine napisanim s dobrim namjerama, pohvalama ali i nedostatcima na koje se mora ukazati, bez cilja da nekoga uvrijedim ili nečiju patnju zanemarim!

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka