Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon08032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

I ove godine nije zaboravljen običaj mašale u Garevcu

masala 13

Garevac - U nedjelju  23.06.2013. u Garevcu su se ponovo okupili Garevljani i zapalili veliku vatru uoči Ivandana ili kako se ovdje u narodu kaže: Mašala lile uči Svetog Ive. Svi pokretni Garevljani a bilo ih je oko 80 došli su na „Stanušića ledinu“  kod Garevačke pošte da sudjeluju u tradicionalnom paljenju  vatre ovdje poznate kao Mašale uoči blagdana sv Ivana Krstitelja.

Podižući baklje uz povike Mašala lile uoči svetog Ive i prigodne izvorne glazbe i pjesme mogle su se vidjeti i suze na licima mještana Garevca koji se prisjetiše starih i dobrih vremena. Ovom ne svakidašnjem događaju i ove godine iz daleke Kande stigla je obitelj Ilije Stanušić koji redovito svake godine posjeti svoj zavičaj.

U Garevcu se  druženje  mještana nastavilo do kasno u noći uz šargiju,frulu, dvojnice  te pjesmu, i narodna kola ovoga kraja. U goste su nam došli i mještani Ade iz Odžačkog kraja, a naš zet Mato Kesedžić ni ovaj puta se nije mogao suzdržati da ne odsvira barem jedno kolo na svoju staru ručno obrađenu frulu.

Slobodno možemo reći da je ovaj događj paljenja Mašale već postao tradicionalan ovdje u Garevcu kao i prija Domovinskog rata i ne krije se zadovoljstvo zbog druženja koje je upriličeno ove noći u Garevcu.
Na fotografijama se mogu vidjeti obilato popunjeni stolovi jela i pila koje su naši vjerni mještani ponijeli sa sobom a tu su i novi povratnici Ljubica i Ilija Cvitkušić Džoljo koji su se nedavno zauvijek vratili u svoj zavičaj.

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka