Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto04072020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

15 obljetnica GIP-a

gip 15Garevački internet portal obznanjuje svim Garevljanima, prijateljima Garevca i posjetiteljima naših stranica da se 24. lipnja ove 2016. godine napunja punih petnaest godina od naših početaka!

Razlog za slavlje, vjerujemo, nije samo brojka godina, nego i raznovrsna i kvalitativna ponuda informacija, vijesti, obavijesti, savjeta, poticajnih ideja i akcija, organizacija slavlja itd. Jednom riječju, prošlo je petnaest godina rada za Vas, s Vama a sve za naš Garevac.

Početak

Prisjetimo se na trenutak naših skromnih početaka. Bilo je to točno prije petnaest godina kada su web-portali javnih institucija u BiH i Bosanskoj Posavini bili rijetkost, i kada su se riječi „World Wide Web“ na našim prostorima tek rađale i izlazile iz pelena. Započela je to grupica pojedinaca koje je okupio zajednički cilj: iz ljubavi prema rodnome kraju Garevcu i Bosanskoj Posavini, informirati javnost- možemo slobodno reći i čitav svijet, o povijesti, životu i radu naše župe Garevac kao i ostalih župa i mjesta Bosanske Posavine.

Bili smo svjesni velike zadaće i odgovornosti koje preuzesmo, ali ništa manje nismo sumnjali u Vaše razumijevanje i pomoć, što se i obistinilo: naše zajedničko djelo svakim danom je sve više zaživjelo na ovim Stranicama i u srcima sa više milijona posjetiteljskih klikova. To nisu samo suhe brojke, nego su to žive osobe zaljubljene u svoj rodni Garevac, koje uvijek iznova nalaze razloga posjetiti ovaj medij i svojim savjetima, poticajima, pa makar i prijateljskim i domoljubnim pozdravima dati notu životnosti i obnoviteljskog duha.

U ovom petnaestgodišnjem iskustvu proživjeli smo mnogo toga. Razvili smo veliki krug prijateljstva kako s malim tako i velikm informativnim kućama. Stekli smo povjerenje i veliki broj kvalitetnih i profesionalnih suradnika i novinara.
 
No kao i svagdje drugo bilo je i onih koji su naš dugogodišnji rad omalovažavali pa čak i negativno pisali o nama. Ali to su samo pojedinci i zapravo to nam je dalo dopunski poticaj da idemo dalje, da ne stanemo i ne osvrćemo se na njih jer je to upravo i bio njihov cilj.

Zajedništvo

Glavni nepisani moto  naših stranica je „z a j e d n i š t v o „, jer niti jedno vrijedno djelo se ne može učiniti bez zajedništva, kao i tolerancije, strpljivosti, razumijevanja, poštivanja drugog i sl. Odraz zajedništva vidljiv je i u raznolikosti naših stranica, kao i u sve većem broju Vaših posjeta. Dakle, i Vi kao posjetitelji, stvaratelji i održavatelji ste ovog Portala. Zato imamo razloga i pravo da svaki od nas osjeti posebnu radost pri obilježavanju ovog jubileja, jer ove Stranice kucaju našim bilom, našim osjećajima i ljubavlju za naš Garevac.

Ovaj Portal dokaz je i potvrda naše krilatice: „Kad se srca, garevačka slože, i olovo tada zaplivati može!“

Most povezanosti

Smatramo da je GIP prije svega ona spona između raznih institucija koje su itekako relevantne za Garevac i šire. Pokušavamo izgrađivati most povezanosti između našeg župnika, naših sumještana povratnika sa svim raseljenim Garevljanima po cijelom svijetu. Ovdje u Švicarskoj je najveći broj nas Garevljana, koji upoznati s akcijama svaki na svoj način pokušavaju i redovito uspijevaju pomoći. Ovaj moderni medij ima tu mogućnost i mi je nastojimo ispunjavati koliko je to u našoj moći. Međutim, posrednička uloga  samo je jedan vid angažiranja i djelovanja našeg Portala.

Humanitarna pomoć

Dakle, ovo je jedan od rijetkih a možda i jedini posavski portal koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u vidu „Udruge garevačkih prijatelja“ što znači da se u jednoj od rubrika posebno zauzimamo za humanitarnu pomoć, u prvom redu Garevcu i Grevljanima, a onda i svima koji su na neki način povezani i upoznati s nama. Pred našim očima je ona nezaboravna izreka: „Lakše je darivati nego tražiti!“

U tom smislu navodimo samo neke glavne akcije, u kojima izlazi na površinu humanizam garevačkog čovjeka.

-Korizmeni dar Garevcu za 2016. godinu
-Korizmeni dar Garevcu za 2015. godinu  
-Božićni dar Garevcu za 2014. godinu
-Pomozimo teško oboljeloj Garevljanki Mariji Tokić
-Korizmeni dar Garevcu za 2014. godinu
-Božićni dar Garevcu za 2013. godinu
-Moj dar za blagoslov zvonika i zvona
-Korizmeni dar Garevcu za 2013. godinu
-Korizmeni dar Garevcu za 2012. godinu  
-Korizmeni dar Garevcu za 2011. godinu
-Garevački susreti 2010.  
-Humanitarna akcija za Brunu Kovač
-Humanitrana akcija za Otvorenu kuću 2009.
-Pomoć za obitelj pokojnog Vlade Križić
-Obnova Garevačkog tornja
-Garevački susreti 2007." u Garevcu
-Donatori MZG za 2006. godinu
-Moj Božićni dar Garevacu 2005.
-Uvođenje električne energije i klimatiziranje grobljanske kapelice
-Korizmena "Kap dobrote"- budi kršćanin, učini nešto  za svoj Garevac
-Garevljani-Garevac vas treba "Ilina 2004. "Kupovina ozvučenja za župnu crkvu»
-Obnova Garevačke crkve "Ilina 2004."
-Popis donatora za saniranje ceste u Garevcu
-Pomozimo branitelju Mijatu Miši Tokić

Donatorstvo:
- Zbirka DA SE NE ZABORAVI
- Knjiga SJEĆANJA RATNIKA

  A lijepo reče i poznati pisac „Malog princa“Antoine de Saint-Exupéry: «Darivanje je most nad ponorom tvoje samoće!»

Pogled unatrag

Ukratko ćemo napomenuti i ono što je GIP darovao Garevcu, a o čemu se vrlo malo zna. Dapače ovo nema posebnu novčanu vrijednost ali je vrijedno ideja, sjećanja i pažnje.

Izradili smo Garevcu ono što nikada do sada nije imao a to je:

Himna (uglazbio vlč. Marko Stanušić)
Grb (dizajn Drago Perić)
Zastavu mjesta (dizajn Drago Perić)
Zastavu „Udruge garevačkih prijatelja“ (dizajn Grafostil po prijedlogu Miše Perak)
Župnu zastavu (dizajn Grafostil po prijedlogu Miše Perak)

Organizirali smo Humanitarni koncert za poplavljenu župu Presvetog Srca Isusova iz Bosanskog Šamca
Organizirali smo „Garevačke susrete 2014.“ u Garevcu
Organizirali smo „Garevačke susrete 2010.“ u Garevcu
Organizirali smo „Garevačke susrete 2007.“ u Garevcu
Organizirali smo „Zabavnu večer“ u Heimbergu u Švicarskoj
Organizirali smo „Uskrsno kolo u Garevcu“Donirali smo priključenje električne energije u svlačionicu na igralištu
Donirali smo Bimer ili digitalni video projektor župi Garevac
Donirali dvije nogometne opreme
Donirali smo laminat na pozornici u garevačkom domu
Donirali smo malonogometne stative
Donirali dvije nogometne opreme
Donirali smo komletno računalo sa štanpačem za MZ Garevac
Donirali smo 2 puta novčanu pomoć MZ Garevac
Donirali smo oltar i ambon (stalak za čitanje) na groblju
Donirali smo elektro instalaciju i klimu u grobljanskoj kapelici
Velikim djelom smo sudjelovali u kupovini Burića štale
Donirali smo oozvučenje u crkvi
Izradili smo Spomen ploču na Burića štali
Izradili smo Spomen ploču palim braniteljima
Donirali smo dvije godine pečenice za 3 obitelji
Donirali smo 2 mejesca kruh i mlijeko za 2 obitelji
Očistili smo kroz Garevac godinama naslagano smeće (46 kamiona)

Naslovnica i rubrike

O sadržaju naših stranica ne bismo trebali mnogo gubiti riječi; svaki posjetitelj se može vrlo brzo uvjeriti da naša Naslovnica buja raznolikošću i bogatom ponudom, a opet svojim smirenim i blagim tonovima zadržva mirnoću i pomaže pri opuštenom čitanju. Trudimo se da barem tri nove vijesti donesemo dnevno, ali često je to i mnogo više. Osim dakle dnevnih vijesti, mnoštvo je rubrika, po oprobanom kriteriju: od svega po malo, za svakog po nešto.

Zahvala

Na kraju ovog našeg kratkog sažetka desetogodišnjeg rada pri održavanju GIP-a, neka je iskrena hvala svakom suradniku bez razlike, jer dobro učinjeno s ljubavlju ne želimo mjeriti niti brojem niti veličinom priloga. Neka je hvala svakom tko je započeo, provodio i dovodio do kraja svaku akciju, pomoć, proslavu itd. Neka je hvala našim župnicima koji su s nama pastirski snosili dio posla, i svojom molitvom i blagoslovom, kao i organizacijom u samom Garevcu, davali svoju nemalu podršku i duhovnu snagu i vjeru u ostvarenje plemenitih ciljeva humnosti i kršćanskog predanja.

Neka je hvala i našim sponzorima i darovateljima Bez njih ne bismo mogli ama baš ništa. Novac nije jednako novac. Novac ima vrijednost onoga što se s njime radi i pomaže. I novac ima u sebi težinu ljubavi koji ga daje u dobrotvorne svrhe. Neka im se ta ljubav uzvrati u njihovom životu, a posebno našem Sebastijanu Perković koji jeod 2006. godine uz nas i s nama..

Isto tako veliku zahvalu za svoj dugogodišnji rad (kao webmaster na GIP-u) zaslužuje i gospodin Pero Domazet kao i novi neumorni tehnički suradnik Zdenko Barbarić.

S vjerom da će naš Portal i dalje živjeti na ovim stranicama, kako bi Garevac jače zaživo u cijelom svijetu, iskreno se zahvaljuje i pozdravlja Vas.

Glavni urednik GIP-a – Mišo Vlado Perak

Kako je portal izgledao od 2001 - do 2004 godine, pogledajte na ovim fotografijama

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka