Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

IN MEMORIAM, Sjećanje na Mišu-Mijata Tokić

im_memoriam

Navršila se i sedma godina od kada je otišao, odmoriti se u Domu nebeskog Oca. Krist ga je pozvao 19.08.2009. godine upravo onda kada su se on i  njegovi najmanje tome nadali. Mišo se rodio 23.08.1956. godine u Garevcu od oca Marka i majke Eve.

Životni put mu nije bio baš naklonjen. Nikada se nije štedio i prihvaćao lagodan život . Mlad je ostao bez oca i veliku obvezu svega je preuzeo na svoja pleća. Volio je crkvu i rado je pomogao tadašnjem Modričkom župniku Miji Thonu pri euhristijama u garevačkoj kapelici. Poslije završene srednje škole u Bosanskom Šamcu upisuje se na Mašinsko-tehniči fakultet kojeg uspjšno i završava.

Zaposlio se u klaonici u Modriči i bio je vrsni direktor, kojeg su svi znali i posebno cijenili.

Odlaskom u vojsku kao visoko obrazovani mladić dobija čin mlađeg vodnika, a po izlasku iz vojske postaje rezervni oficir s činom kapetana.

Obzirom da je rado u ruke uzimao knjige po mom mišljenju pokojni Mišo je postao jedan od najsposobnijih Garevljana na strateškom polju. Međutim to mu nije vrijedilo.

Početkom domovinskog rata kao i svi drugi dobija zapovjednika kojeg mora, a i hoće da sluša. Tako nije odbio ni prvu naredbu već sa svojim mještanima i novo pečenom obranbenom vojskom ide na prvu liniju bojišnice u Kladare Donje prema Bos.Miloševcu.

Jedan od prvih zalutalih ili snajperskih metaka pogodi ga u rame i čelo. Ostao je živ, ali od tada se njegov život potpuno promjenio. Od tada pa do zadnjeg dana kada je ispustio dušu i zauvijek je predao Gospodinu njegov život bio je samo jad i bjeda. Bolest se samo širila.

Ostaje nada i vjera u ljude i Boga jer ona je snaga koja nas održava i u najtežim trenutcima života, i uvijek iznova se pokazuje opravdanom i zaslužnom. Tu čvrstu vjeru u bolje sutra  imao je i naš Mišo koji je bio spreman i na najveći čin takve  Ljubavi - i život svoj položiti za druge, a to znači za  nas Garevljane, ali svakako i šire. No, Bog je ipak imao neke druge planove s njim. U Božje planove teško je proniknuti, ali  je očito da je Mišo svaki dan žrtvovao svoj život za svoju obitelj i nas i tako dokazao i svjedočio da je Ljubav prisutna i u svakodnevnom predanju i životnoj borbi.
Hvala mu za velika djela koja učini za nas, za svoj Garevac i za svoju Posavinu. Mišo neka Ti je vječni mir i radost kod Gospodina, jer samo on zna zašto si to sve proživio, a nama ostaje da Te se sjećamo u svojim molitvama i čekamo zajednički susret s Tobom u nebu.

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka