Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Meditacije sestre Augustine

PROROK

Meditacija nad tekstom Mt 12, 38 – 42. Poštovani čitatelju, prije nego počneš čitati zamoli  Duha Svetoga da te uvede u zajedništvo Oca i Sina, čija je On ljubav! Matej u odlomku evanđelja govori pismoznancima koji od Isusa traži znak. Međutim, nismo li i mi često poput pismoznanaca i znak tražimo. Ni manje ni više, nego „Naraštaj opak i preljubnički znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jone proroka", reče Isus.

Razmislimo, nije li Isus želio reći, tko je i kakav zapravo, Prorok – poglavito danas? Pa, pokušajmo iščitati  i svoje misli ali i želju Isusovu i zaključimo, tko je Prorok?

kriz
Po meni a mislim i tebi, Prorok, danas, je osoba koja ima poslanje, koja svjedoči, propovijeda i živi od Riječi Božje. Na svakom mjestu, u svakoj situaciji, na svakom koraku… osoba znak. Tim više, Prorok i znak smo jer, ispred nas, Isus sam sebe stavlja nama na put, kao Prorok ali i znak. A glavna biblijska poruka odlomka je da i od nas traži da danas povjerujemo u čudesa Njegove moći. Da, Isus je naš znak. Baš kako piše sv. Augustin : „Tko želi biti prepoznatljiv znak Kristov i imati s njim osoban susret i tko ulazi u službu Božju neka zna da ulazi u tijesak, tu će biti stisnut, zdrobljen, iscijeđen, ali ne zato da propadne u ovom svijetu, nego zato da se pretoči u Božje vinske posude, kako bi uistinu bio znak na putu drugima“.
Evanđeoska otvorenost Pisma jasno nalaže da budemo istinski znak u osobi riječi i djela. A to znači biti;
Osoba - prorok
Osoba - znak.
Osoba – riječ.
Osoba – naviještanja istine, dobrote i opraštanja. Zato dopustimo i mi Bogu da nas učini svojim Prorokom i znakom za sva vremena, situacije, susrete i osobe. Dopustimo Bogu da nam glasno govori u tišini, kako bismo i mi pjevali riječi psalmiste; „Onomu koji hoda stazama pravim, pokazat ću spasenje svoje i bit ću vam očiti znak moje prisutnosti“.Amen.

Pripremila s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove