Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Meditacije sestre Augustine

Pepelnica ili čista srijeda

Dragi prijatelji i čitatelji GIP-a. Danas, dok pišem ovu meditaciju, prvi je dan korizme. Dakle, čista srijeda ili pepelnica, stoga, normalno pitanje bi bilo, znamo li što je  Pepelnica?

pepelnica

Odgovor glasi!

Da, znamo, to je dan pokore, nemrsa i posta. Točnije, blagdan Pepelnice u potpunosti želi  “opomenuti” na sadržaj toga dana. Naime, na sv. Misi /danas/ svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”

A što predstavlja pepeo? Simbol je to pokore a ujedno i poziv svakom vjerniku da u srcu i životu razvije duh poniznosti i žrtve. Dobro je znati i to da se pepeo dobiva od potpuno izgorjelih grančica palme blagoslovljenih na Cvjetnicu. Na početku sv. Mise svećenik blagoslivlja pepeo blagoslovljenom vodom i kadi tamjanom. Pepeljanje na Pepelnicu ili Čistu srijedu potječe iz XII. stoljeća.

A što se tiče posta na Pepelnicu, dobro je spomenuti da u Katoličkoj Crkvi post na Pepelnicu, odnosi se na vjernike od navršene 18. do 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Inače, na Pepelnicu, Crkva propisuje strogi post i nemrs. Stoga se preporuča na taj dan samo jedan puni obrok. Dakle, taj dan se ne jede meso kao i na korizmene petke. Jer, petak je važan dan za pokoru i nemrs, sjeća nas na muku i smrt Kristovu.

I na kraju, dužna sam objasniti što me nadahnulo da danas napišem ovu meditaciju? Dakle, dok sam na jutarnjoj sv. Misi čekala u redu za pepelenje, u glavi sam “slagala” tekst kako ću podijeliti i moje iskustvo ovog blagdana. A da ovaj tekst bude potpuniji, gore navedenomtumačenju, nedostaje mi jedna lijepa pričica koju sam jučer pročitala a govori o borbi i komuinikaciji čovjeka s Bogom.

Dakle, govori o biti i ne biti! Pokušajmo dok čitamo izvući zaključak upravo za sebe osobno. Priča je sljedeća. Bogu se svidjelo pozvati jednog čovjeka k sebi koji se branio iznenađenjem i objašnjenjem kako je još mlad, nespreman i kako je ipak to malo prerano.

Međutim, Bog ima svoj plan od kojega ne odustaje. No i čovjek ima svoje neke principe koje je želio pojasniti Bogu. Pa reč, imao sam još puno planova i posla kojega samo ja mogu dovršiti Bože. Na to će  Bog, žao mi je, ali, vrijeme je da krenš sa mnom. I Bog uzme sa sobom kofer. Međutim, čovjeku ništa više nije bilo jasno pa onako nespretno upita samo da nešto pita. Bože, što imaš u tom kuferu? A Bog će, ono što pripada tebi, nešto što je tvoje. Iznenadi se čovjek. Hm, ono što mi pripada?

Misliš, moje stvari, odjeća, novac, blago, diploma. A Bog će mu, čovječe, ne ništa od toga, jer te stvari i tako nikada nisu bile tvoje. One pripadaju Zemlji. Iznenadi se ponovno pa upita, koje su to bile stvari? Mo možda moja sjećanja? Ne, kaže Bog. Ona pripadaju vremenu.

Ili, jesu li to moji talenti? Ne, oni pripadaju okolnostima. Pa, jesu li to Bože moji prijatelji i obitelj? Ne, sinko, oni pripadaju putu kojim si išao. A jesu li to moja žena i djeca? Ne. Oni pripadaju tvom srcu. Pomalo ogorčen, nakon tolikih pitanja, upita, je li to moje tijelo? A Bog će, ne tvoje tijelo pripada prašini!

Zastadoše zajedno na trenutak a čovjek opet upita. Bože, onda bi to morala biti moja duša? Bog će, ne sinko. Tvoja duša pripada meni, tvome Bogu!

I čovjekubi dosta natezanja s Bogom, naljuti se i uzme kofer iz Božje ruke. Otvori ga, a on zjapi prazninom. Okrenu se k Bogu i reče. Bože, kofer je potpuno prazan! Bog odgovori. Da sinko. Prazan je!

Čovjek slomljena srca, još jednom upita Boga. Zar nikada ništa nije bilo moje? Bog mu odgovori. Čovječe, čovječe, tvoj je bio svaki trenutak života. U njemu si sve imao! Dao sam ti vrijeme, prijatelje, obitelj, radno mjesto. Sve sam ti dao. A ti, u što si uložio svoje vrijeme? Gdje je tvoje blago?

Odgovorimo i mi na ovo pitanje danas na ovaj veliki dan! Pa, neka Bog blagoslovi naš odgovor, naše vrijeme, talente i sva mjesta kamo nas šalje još danas!

Za GIP piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove