Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

UKRATKO O MENINGITISU I NJEGOVOJ PROFILAKSI

Pod meningitisom se podrazumjeva zapaljenje moždanih ovojnica. Moždane ovojnice oblažu mozak i kicmenu moždinu, a njihovo zapaljenje može biti prouzroceno virusima i bakterijama. Ukoliko je uzrocnik zapaljenja virus tada govorimo o virusnom meningitisu; obicno se radi o negnojnom zapaljenju moždanih ovojnica. Infekcija se prenosi s covjeka na covjeka, a odredene forme mogu biti prenesene i od strane krpelja, poslije njegova uboda (proljetni meningoencefalitis). Bakterijski meningitis uopceno govoreci je prouzrocen meningokokom (Neisseria meningitidis). Meningokoki su podjeljeni u odredene serumtipove, a serumtip B i C su najcešci u Evropi. Radi se o jednom gnojnom zapaljenju moždanih ovojnica, potencijalno smrtnom oboljenju, koje može biti prouzroceno i drugim infektivnim agensima kao npr. pneumokokom (Streptococcus pnaeumoniae), te bakterijom Haemophilus influenzae tip B. Posljednjih godina u zapadnom svijetu, rutinski se cijepe sva djeca protiv ovog posljednjeg uzrocnika meningitisa (Hib). Isto tako meningitis prouzrocen meningokokom serumtipa C (najcešci serumtip) može biti izbjegnuta cijepljenjem protiv istoga.

KRACE EPIDEMIJOLOŠKO RAZMATRANJE

Meningokoki su bakterije sfericnog oblika, cija je živuca sredina u nosnoj i ždrijelnoj duplji covjeka. Jedini prenosioc ove bolesti je covjek. Podjeljeni su u odredene serumtipove, a serumtip B i C su najcešci u Evropi. Pojedine evropske zemlje su posebice pogodene meningitisom prouzrocenim meningokokom serumtipa C, kao npr. Velika Britanija, Sjeverna Irska, Španjolska, Slovacka, Ceška te Švicarska. U Švicarskoj se, tijekom posljednjih 5 godina, godišnje registrita (UFSP-Ufficio Federale della Sanita Pubblica) izmedu 100 i 200 slucajeva meningokoknog meningitisa.

Oko 5-10 % pucanstva je zdravi nosioc meningokoka, što znaci da bakterije meningokoka žive u njihovoj nosno-ždrijelnoj duplji bez da kod njih izazovu ovo opasno infekcijsko oboljenje. Ovi zdravi nosioci meningokoka predstavljaju stalni izvor difuzije patogenih agenasa. Prenos zaraze se dogada na slican nacin kao što se prenosi virus nazeba ili gripe, putem sitnih inficiranih kapljica izbacenih iz dišnog sustava kihanjem i kašljanjem, neposrednom uporabom predmeta od zaražene osobe (caše, boce, rucnici), tijekom prisnih kontakta sa zaraženom osobom, kao npr. poljubcima, ili u slucajevima prenapucenosti (jaslice, škole, vojarne). Van covjecijeg organizma meningokoki nisu u stanju da prežive.

Bolest se obicno manifestira u zimu i proljece, posebice u mjesecima od sijecnja do ožujka. To je i period u kome se verificira znacajan porast infekcija od strane gornjih dišnih puteva, a prenošenje zaraze je putem normalnih mehanizama cišcenja dišnih puteva (kašljanje, kihanje).

Meningokokna infekcija može u odredenim slucajevima prozrociti i tkz. meningokoknu sepsu; stanje kada meningokokna bakterija iz nosno-ždrijelne duplje prodre u krvnu cirkulaciju, cime se raznesu velikom brzinom po cijelom tijelu. Jedan takav oblik sepse može dosta ozbiljno da naruši zdravlje i život covjeka; buduci da izaziva slabost srcano-žilnog sustava (septicki i cirkulacijski šok) i pojavu velikih krvarenja u koži i unutarnjim organima, te u nekoliko sati može dovesti i do smrtnog ishoda. U oko 10 % slucajeva osoba oboljelih od meningokokne infekcije serumtipa C dolazi do smrtnog ishoda, dok u oko 20 % slucajeva oboljelih ostaju posljedice kao npr. gluvoca, moždana oštecenja, epilepticki napadaji.

KLINICKE MANIFESTACIJE BOLESTI

Bolest pocinje od 2 do 10 dana poslije infekcije sa meningokoknom bakterijom. Prvi znaci bolesti su slicni gripi/influenci: dolazi do povišenja tjelesne temperature, glavobolja i pojava koštano-mišicnih bolova u udovima. Kod veoma male djece, prvi znaci bolesti mogu biti pojava povracanja, akutno plakanje i gubitak teka (odbijaju da jedu). U daljnjem tijeku bolesti glavobolja postaje sve jaceg intenziteta a i vrucica se pojacava, dolazi do bolne ukocenosti stražnjih vratnih mišica te se glava nemože slobodno pokretati prema naprijed i nazad (tkz. nuhalna rigidnost). Mogu se manifestirati zbunjenost, konfuzna stanja, i poremecaji svijesti sve do stanja kome. Drugi zabrinjavajuci simptomi meningitisa su nepodnošenje svijetlosti (fotofobija) i pojava mrlja na koži koje se ne gube na pritisak, kao i pojava kožnih krvarenja (tockasta i difuzna).
Postavljanje dijagnoze meningitisa je dosta teško, to zbog toga što se prvi znaci bolesti dosta teško razlikuju od manje opasnih oboljenja kao što je gripa, nazeb ili infekcije gornjih dišnih puteva. Stoga ukoliko zamijetite gore navedene simptome na sebi ili na vašem djetetu neophodno je u što kracem roku konzultirati lijecnika koji ce sprovesti daljnje pretrage i potvrgnuti Vas eventualnom adekvatnom lijecenju. Rano prepoznavanje bolesti može spasiti život oboljelog!

OSOBE OD POVECANOG RIZIKA OBOLJEVANJA OD MENINGITISA

Meningokokna infekcija može se manifestirati u bilo kojoj starosnoj dobi. Još uvijek najcešce pogodeni ovim tipom infekcije su djeca izmedu 6 mjeseci i 4 godine života. To zbog toga što kod djece imunološki sustav nije još u cjelosti razvijen. U djecijoj dobi se registrira oko 20 % slucajeva ove infektivne bolesti. Prenos zaraze je favoriziran prisnim kontaktima; a upravo zbog toga, povecan rizik od pojave ovog tipa infekcije su napucene institucije kao npr. jaslice, škole, vojarne, studentski domovi. Stoga ovaj drugi starosni val pojave meningokokne infekcije je kod mladih od 14 do 19 godina, to zbog toga što se u ovoj starosnoj dobi povecavaju socijalni kontakti (odlasci u diskoteke, služenje vojnog roka), cime se i povecava opasnost od infekcije. U oko 25 %, svih slucajeva meningitisa, upravo se manifestira tijekom mladalcke dobi (adolescencije).

PROFILAKSA MENINGOKOKNE INFEKCIJE

Meningitis prouzrocen meningokokom serumtipa C (najcešci serumtip) može biti izbjegnuta cijepljenjem protiv istoga. U slucaju cijepljenja (monodoza) zaštita od meningokokne infekcije se postiže vec nakon mjesec dana i traje nekoliko godina. Kod dojencadi cijepljenje treba biti sprovedeno u 3 podjeljene doze unutar 2-4 mjeseca, to zbog toga što imunološki sustav kod njih nije još u cijelosti razvijen. U Engleskoj cijepljenje protiv meningokoka serumtipa C je se pokazalo izuzetno efikasnim. Tijekom kampanje cijepljenja u 2000 i 2001 godini, na inicijativu vlade, cijepljenje je obavljeno na 12 miliuna djece i adolescenata do 19-e godine života.
Traba napomenuti da još do danas nije pripravljeno cijepivo protiv meningokokne infekcije serumtipa B.
Cijepljenje protiv meningokoka serumtipa C je moguca i korisna u svakom trenutku. Trebalo bi biti sprovedena u jesen; to zbog toga što je ipak potreban odredeni period za stvaranje sigurne zaštite prije pojave perioda sa najvecom incidencijom od meningokokne infekcije tj. zima i proljece.
UFSP (Ufficio Federale della Sanità Pubblica) i Švicarska komisija za pitanje cijepljenja trenutno ne preporucava uopceno cijepljenje odredenih populacijskih grupa, ali je savjetuje u odredenim situacijama:

osobama sa bolestima imunološkog sustava
rocnicima koji odlaze na odsluženje vojnog roka
u slucaju pojave više slucajeva meningitisa u jaslicama i školama
u dodatku antibiotske profilakse osobama koje su u tjesnom kontaktu sa oboljelima
u slucaju odlazka u neke zemlje u razvoju

Ukoliko su roditelji mišljenja da postoji povecan rizik za njihovu djecu od eventuale meningokokne infekcije mogu zatražiti cijepljenje kod pedijatra ili osobnog lijecnika. Isto vrijedi za osobe koje odlaze u zemlje u razvoju, gdje je incidencija meningokokne infekcije dosta velika.

Cijepljenje protiv meningokoka-C se dosta dobro podnosi, slicno je cijepljenju protiv Haemophilusa (Hib), koje se soministrira rutinski svoj djeci prema kalendaru cijepljenja. Kao u svakom tipu cijepljenja moguce je da se pojavi crvenilo i lakši otok na mjestu aplikacije cijepiva, kao i blaži porast tjelesne temperature. Obicno ove reakcije isceznu poslije nekoliko dana.
###BLANK###