Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

 Trihineloza

trichinella 1
trichinella 2
zivotni 3
Krace etiološko i epidemiološko razmatranje

Trihineloza je parazitarna bolest, a uzrocnik joj je Trichinella spiralis, parazit mesoždera, svežderaca i domacih životinja, a prenosi se i na covjeka. Bolest se javlja nakon jedenja nedovoljno kuhanog ili pecenog mesa, najcešce je rijec o svinjetini ili divljaci, a koje sadrži ciste gore navedenog parazita. Relativno cesta bolest diljem svijeta, a u posljednje vrijeme aktualna i na našim prostorima (Posavina i Slavonija).
Paraziti se ucahure u mišicno tkivo zaraženih životinja (ciste), koje u crijevu, kada ih osoba proguta sazrijevaju do odraslih oblika. Odrasli paraziti stvaraju brojne licinke koje se probijaju kroz stijenku crijeva do limfnih cvorova, te putem
Trihinela spiralis u mišicu
dolaze u srce, produ malim krvotokom, da bi zatim arterijskom krvlju kroz aortu i njezine ogranke bile izbacene iz srca u sva tkiva. U mišicnim vlaknima sviju se u spiralu, izazivajuci reaktivno zapaljenje; organizam kao odgovor na ovo zapaljenje stvara jednu vezivnu cahuru oko parazita, tako nastaje ovalna cista u koju se potom s vremenom odlaže vapno. Ove ciste predstavljaju dio životnog ciklusa trihinele u kojem se prenose s jedne životinje na drugu, i to tako da mišici zaražene životinje bivaju pojedeni od druge životinje. Ljudski organizam je, medutim krajnji domacin, i parazit se ne prenosi dalje.

Simptomi bolesti
Inkubacijski period, traje od 7 do 15 dana, a medu prvim simptomima bolesti a koji je i najkarakteristicniji znak (javlja se obicno oko 11-og dana), je nagli nastanak nateklina gornjih ocnih vjeda. Oboljeli navodi podatak o nedavnom konzumiranju sirovog ili nedovoljno pecenoga mesa. Istovremeno se javljaju i smetnje vezane za probavni trakt u vidu mucnine, povracanja te grcevitih bolova i proljeva. U pocetnom stadiju se javlja i vrucica (i do 41°C), te pojacano znojenje. Poslije toga licinke migriraju u mišice gdje izazivaju upalnu reakciju koja se ocituje bolovima i slabošcu u mišicima (mijalgija). Bolovi u mišicima su najintenziviji tijekom pokreta, poglavice u onim mišicima koji se najviše koriste (to su, primjerice, mišici koji se koriste prilikom disanja kao što su ošit ili dijafragma i medurebreni mišici, te mišici žvakaci). Licinke mogu invadirati i srcani mišic uzrokujuci njegovo oštecenja, što se može manifestirati srcanom slabošcu te smetnjama srcanog ritma.
Trihinela spiralis ucahurena      

Lijecenje
Ne postoji adekvatno lijecenje u trenutku kada licinke prodru u mišice. Ucestalim cišcenjem nastoji se izbaciti paraziti iz crijeva. U crijevnoj fazi bolesti efikasnim se pokazala primjena albendazola ili mebendazola (antiparazitarni lijekovi). Analgetici (acetilsalicilna kiselina i sl.) mogu ublažiti mišicnu bol. Kortikosteroidi se daju životno ugroženim, npr. bolesnicima s miokarditisom, mada je dosta korisno udružiti ga i sa gore navedenim antiparazitarnim lijekovima radi mogucih nuspojava alergijskog karaktera. Osim toga kortizonski lijekovi mogu znatno ublažiti simtome bolesti u akutnoj fazi (antiupalni ucinak).

Komplikacije
Najteže komplikacije dolaze od strane srca ukoliko parazit prodre u srcani mišic (izaziva miokrditis) a manifestiraju se u vidu poremecaja srcanog ritma, te manjim ili vecim stupnjom srcanog zatajenje. Osim toga, kao komplikacije, mogu se javiti zapaljenje pluca (pneumonia), mozga (encefalitis), bubrega (nefrits) te živcani poremecaji.
Prevencija
Domace životinje uzgajane za potrebe ljudske prehrane uglavnom se mogu smatrati sigurnima, ukoliko uzgajane u zatvorenim prostorima, no valja biti na oprezu kada se konzumira meso životinja svejeda, uzgajanih na otvorenim prostorima bez kontrolirane prehrane, te divljih životinja (mesojeda), jer cesto mogu biti rezervoari parazita.
Svo meso sumljivog porijekla namjenjenoj ljudskoj prehrani je neophodno podvrgnuti trihinoskopiji (obavlja se u veterinarskim stanicama).
Svinjetinu i meso divljih životinja valja dobro ispeci ili skuhati. Smrzavanje mesa na temperaturu od -15°C, tijekom 3 do 4 tjedna ce ubiti ciste parazita, iako postoje serotipovi parazita koji podnose i te niske temperature.
Životni ciklus trihinela spiralis
###BLANK###