Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

UKRATKO O PROSTATI !

velimir_c
Prostata je muški žljezdani organ, velicine kestena, smješten ispod mokracnog mjehura i iza baze muškog spolnog uda. Luci rijetku, mlijecnu, alkalicnu tekucinu, koja se izlijeva u uretru (izvodnu mokracnu cijev), cime povecava volumen sperme. Osim toga, ima i neutralizirajuci efekat na kisele produkte rodnice (vaginalni sekret), cime povecava pokretljivost i fertilnost spermija a time i vecu vjerojatnocu za oplodnju jajne stanice. Često je uzrok zdravstvenih problema u odmakloj dobi. Pocev od 50 godine života, periodicni pregled (check-up) kod obiteljskog lijecnika, trebao bi obuhvatiti i pregled prostate.

U tu svrhu se odredjuju vrijednosti PSA (specificni prostaticni antigen) u krvi i transrektalno opipavanje same prostate. Ponavljano visoke vrijednosti PSA u krvi kao i prisutnost otvrdnuca (cvorica) na površini prostate, mogu biti prvi simptomi raka prostate (karcinoma). Buduci da ova patologija u vecini slucajeva ne pricinjava vece smetnje za duži vremenski period, njeno otkrivanje je moguce samo putem redovitih kontrola. U ranoj fazi bolesti, karcinom prostate se lijeci kirurškim otklanjanjem, kemioterapijom i/ili radioterapijom.

Drugi, dosta cest problem koji zahvaca prostatu, u odmakloj dobi, je njeno benigno (dobrocudno) uvecanje (hipertrofija/hiperplazija prostate). Buduci da kroz njen centralni dio prolazi uretra, u slucaju hipertrofije/hiperplazije prostate dolazi di njenog suženja sa posljedicnim smetnjama u mokrenju. Simptomi koji ukazuju na njeno uvecanje su ucestalo mokrenje malih kolicina urina, nocno mokrenje, slabljenje snage mokracnog mlaza kao i njegova isprekidanost tokom pražnjenja mjehura, nekontrolirano mokrenje, kapanje mokrace koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja, osjecaj neispražnjenosti mokracnog mjehura a nerijetko i bolovi pri mokrenju. Neki put se može zamjetiti prisutnost krvi u mokraci ili akutni zastoj u mokrenju koji zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju (kateterizacija mokracnog mjehura).

I u slucaju benignog uvecanja prostate neophodne su redovite periodicne kontrole radi postavljanja tocne dijagnoze i odredjivanja adekvatnog tretmana (konzervativno/medikamentozno lijecenje ili eventualna kirurška intervencija u slucaju pogoršanja gore navedenih tegoba).