Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon10142019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Brak - ljubav na djelu

Ako se igdje ljubav može osjetiti, ako se igdje ljubav može dotaknuti, ako se igdje iz ljubavi može živjeti, onda je to u zajedništvu muža i žene koji se vole.
„Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo.“(Mt 19,5)
To zajedništvo nije slučajno. Konci vode iz izvora života. Tvoj život nije ponavljanje. Orginalan je od Stvoritelja koji ima plan za sve. Dar osjećanja i ljubavi, dar zajedništva i življenja planiran je i stavljen preda te. Ti biraš i odlučuješ.

Odlučuješ se iz ljubavi za jedno zajedništvo u ljubavi koje obuhvaća sav život po trajanju i dijeljenju svega u tom življenju. Iz te uzajamne ljubavi proizlazi bezuvjetna obveza od jednog JA na MI i to do smrti. Zakonik kanonskog prava kaže: “Uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supruga te k rađanju i odgajanju potomstva“(kan 1055 & 1)

 

Odluka za brak mora biti iz ljubavi ,slobodna i voljno prihvaćena. A ljubav je dar od Boga. Sam Bog je ljubav i svaki koji ljubi od Boga je rođen i poznaje Boga (usp. 1 Iv 4,7-8) Ljubav ne traži svoje već iz sebe izlazi da bi drugog učinila sretnim. Razlijeva se da bi drugi mogao živjeti. Ljubav sve pokriva,sve vjeruje,svemu se nada,sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. (1 Kor 12,5-8) Zato bračno zajedništvo iz ljubavi traje do smrti. Kao što je Bog vjeran i neće prevariti, tako život muža i žene treba biti znak te Božje ljubavi i vjernosti.
Pa ipak i tako sveti i uzvišeni božji dar, kao što je ženidba, ljudi znaju upropastiti. Oko trećina brakova se rastavi. Tisuće i tisuće djece ostane bez roditeljske ljubavi. Mnogi bračni partneri ponovo srljaju u nezakonite veze življenja, dok drugi pate cijeli život osamljeni i ostavljeni.


Vrlo često su psihoterapeuti, psiholozi, sociolozi, liječnici zaokupljeni pitanjima bračnih kriza, poteškoća, rastava i uspješnih brakova. Sad ih toliko ne zanima što sve utječe na neuspjelost braka, koliko ono što brak održi u životu. Oko 80 % bračnih parova nije naučilo pravo saslušati svog bračnog partnera. A za zajednički život u braku je vrlo važno znati partnera aktivno saslušati. Po naravi, često je muškarac šutljiviji, ali to ne znači da se on protivi stavu i mišljenju svoje žene. Nije moguće sve probleme odmah riješiti, zato i dolazi do svađe u 69 % slučajeva poslije nekoliko godina braka. Ako je brak narušen, nije uvijek najbolje rješenje rastava. U 75 % slučajeva kriznih brakova, kaže Linda J.Waite sa sveučilišta u Chicagou , ako su partneri ostali skupa, poslije pet godina dolaze ponovo do sretnog braka. Sue Ellin Browder u „Woman's Day“ donosi sedam pravila za sretan brak:
1. Raduj se da je tvoj partner dugačiji od tebe. Ima drugo zanimanje, drugačiji hobi itd.
2. Sitne stvari u svakodnevnom življenju uzimaj ozbiljno, kao što je pomaganje u domaćinstvu .
Svaki bračni par doživi razočaranje kad prođe romantika i popusti zaljubljenost. Partneri postanu svjesni koliko su različiti. Za tu različitost treba imati razumijevanja i strpljenja.
3. Raspoloženje i smijeh unesi u zajedničko življenje i u vaše različitosti i nesporazume. Upravo tada kad doživiš da te partner nikako ne shvaća, znaj se nasmijati i donijeti raspoloženje.
4. Rješenje naći u bezizlaznim okolnostima. Biti kreativan i tada kad misliš da je nemoguće: troje djece, a ostali ste bez posla. Znaj se okrenuti i tražiti financijsko rješenje.
5. Kontakt i vrijeme ne izgubiti s bračnim partnerom pa makar bio i u najvećim poslovnim uspjesima.Treba gajiti osobne bračne veze.

6. Povjerenje imati i žrtvu podnijeti da bi teškoće nadišli. Oni koji su svjesni da je brak nešto blagoslovljeno i važno znat će za to i trpjeti.
7. Lijepe i ugodne trenutke zajedništva ponavljati u sjećanju i razgovoru. Osvježite svoje osjećaje iz zajedničke sretne prošlosti: od zajedničkog prvog susreta, preko svadbe i roditeljstva.

 

Eto, sve to mi vjernici kršćani nalazimo u vrijednosti svetinje koju zovemo sakramenat ženidbe. Ta ženidba je za nas jedinstvena i nerazrješiva, jer supružnike, po njihovom slobodnom ugovoru, povezuje u životni savez pred Bogom i ljudima. A što je s Bogom povezano, to je trajno i vodi u budućnost i život vječni.

Fra Ante Pranjić