Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

ZAVJETNO HODOČAŠĆE VJERNIKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE U MARIJU BISTRICU
U Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu 9. listopada 2010. hodočastili su i vjernici iz župe Garevc. U ovom već tradicionalnom hodočašću, pridružili su im se i oni koji su porijeklom iz Garevca, ali žive i rade u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Ni maglovito i hladno jutro, ni oko 300 kilometara koje su prešli, moleći krunicu i pjevajući Duhovne pjesme nije umanjilo radost dolaska u Mariju Bistricu za naše Garevljane kao i oko tri tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine koji su taj dan pohodili ovo nacionalno marijansko svetište.

Iz župe Garevac u  Mariju Bistricu su hodočastili: 1. Kaja Perić, 2. Manda Perić, 3. Mara Perić „Matinca“,4. Marijan Perić „Baro“ , 5. Niko Tokić „Dikača“, 6. Marica Stanušić „Jakarinca“, 7. Mato Cvitkušić „Ćevo“, 8. Dijana Kovač 9. Natalija Kovač. 10. Kaja Perković „Pirgoševca“. Ovi su išli autobusom. Svojim osobnim autom išao je Ivan i Manda Marić „Kajića“, te s njima Mara Stanušić „Rokina“ i Anica Tokić „Tadičina“.

A u samom svetištu im se pridružila i skupina Garevljana  na čelu s obiteljima  Ive Kovač, Marka Zelić „Baje“,  i Nike Marić „Tairova“ te pojedinačno: Kaja Gagulić, Nikola Stanić, Ilija i Drago Stanić „Ambrožini“, Marijan i Nada Marić „Čela“ Mara Marić „Gelmanova“, Anto Perić „Barin“, Fanika Pavić, Benjo i Antonija Pavić, Domazet Jozo i Ruža, Marko Marić „Kajića“ sa ženom.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i s pomoćnim banjalučkim biskupom Markom Semrenom.

„Ovaj hodočasnički susret želi nam posvijestiti da smo jedno u vjeri i narodnom zajedništvu, te smo vam zahvalni za predani život i svjedočanstvo vjere u BiH“, poručio je hodočasnicima iz BiH rektor svetišta Zlatko Koren. „Ako nas je išta sačuvalo, onda je to Marijina zaštita“, rekao je na početku mise banjalučki biskup Franjo Komarica pozdravljajući hodočasnike i ohrabrujući ih da i dalje slijede stope Isusa Krista.

Hrvati katolici iz BiH Nebeskoj majci donijeli su i „veliku neizvjesnost koju žive u svojoj zemlji“, kako je rekao u propovijedi kardinal Puljić te nastavio: „U dragim marijanskim svetištima nalazimo utjehu moleći Mariju da nam bude utjeha. Zato danas s njom dijele pitanje koje Hrvatima u BiH postavljaju iz Europe, pitanje ima li smisla ostati i opstati? Toliki izvana nam kažu ima li to smisla? Što im odgovaramo? Pa ne možemo prezreti tu grudu, koja je preskupa. Toliko je na njoj mučeničke krvi, suza i molitve.“

A opstanak je moguć hrabrom i žarkom vjerom, te postojanom molitvom, jer „Bogu je sve moguće“, kako je to rečeno u evanđeoskom tekstu misnoga slavlja. „'Bogu je sve moguće' - to smo, Marijo, došli od Tebe čuti i u Tebi nadu pronaći!“ U svijetu koji je ranjen grijehom pobačaja, ovo hodočašće je bilo i molitva, ali i zahvalnost za život, kako je rekao vrhbosanski nadbiskup.

Također je spomenuo i provokacije koje se javljaju kad se u BiH grade crkve: „Ne pravite crkve, to provocira islamski svijet. Tako nam kažu iz Europe.

Zašto to znači provociranje? Ali mi u tu Europu želimo ući dostojanstveno, svjedočki, boreći se za život i noseći nadu života.“ Kardinal Puljić na kraju mise zaključio je: „Ovim hodočašćem pokazujemo da imamo potrebu da nas Majka zbližuje, ujedinjuje, a svijetu želimo ponijeti radost vjere i svoje svjedočanstvo da se ne bojimo života.“

Misno slavlje bilo je obogaćeno plodovima zemlje, darovima iz bosanskih dekanata, te narodnim nošnjama iz Odžaka, Dervente i Travnika.

U hodočasničkom programu tijekom popodneva vjernici su sudjelovali i u molitvi Križnoga puta koju je predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica.

Kao i ranijih godina Ivo Kovač „Litonja“ je organizirao „garevačku siniju“ za sve Garevljane i one koji se tako osjećaju. Za tu zgodu je ispekao prase i priredio bogat roštilj a za piće su mu se pridružili još neki sponzori kao Benjo s paketom  piva. Bilo je ovo lijepo i udobno druženje koje će nam dugo ostati u sjećanju sa željom da se i sljedeće godine okupimo u još većem broju.

Na kraju gostovanja u Mariji Bistrici  pozdravili smo se s našim domaćinima i odigrali kolo „Garevljanku“ uz zvuke šargije Fanike Marić unuke Joze Marić „Taira“.

Pozdrav svim Garevljanima diljem svjeta iz Marije Bistrice od dopisnika Nike Tokić „Dikače“