Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon10142019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Garevac je bio domaćin okupljanja velikog broja Hrvata Bos. Posavine!

Pećnik-Garevac/ Boraveći u Pećniku imao sam priliku biti nazočan na završnim radovima na spomeniku palim braniteljima. Kamene radove izvodila je poznata tvrtka „Kamini“ Matijević iz Špionice koja je odradila mnoge znamenite crkve našega područja kao u Garevcu, Gradačcu i drugdje, te mnoge privatne i javne objekte kao i druga spomen obilježija palim braniteljima diljem BiH.Također sam nazočio potpisivanju Elaborata o donacijama u prostorijama „Otvorene kuće“ u Garevcu koji je organizirao hrvatsko kulturno društvo  „Napredak“ pod i vodstvom gospodina Petra Gagulića predsjednika Skupštine općine Modriča.

 

 

Istoga dana je održan i regionalni sastanak društvenopolitičkih organizacija HDZ  na kojem su nazočili pored presjedavajućega gos.Gagulića i predstavnici RS podpredsjednik gospodin Davor Čordaš, ministar financija Posavske županije te predsjednik Skupštine općine Vukosavlje gospodin Josip Suvalj. Ovo je bio jedan od većih skupova održanih u Garevcu u organizaciji kulturnog društva  „Napredak“ i gospodina Petra Gagulića na kojem je nazočio veliki broj hrvata Bos.Posavine iz općina Modriča i Vukosavlje.

Tu su potpisani i Elaborati obnove u organizaciji hrvatske vlade i ministarstva regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kojega je predstavljao gospodin Marijo Zeko i voditelj SO-RA ING ing. Rajko Kolarić direktor projektnoga biroa  koji je projektirao dokumentaciju za obnovu obiteljskih domova hrvata u Bos.Posavini iz sela i općina Modriče i Vukosavlja. Delegacija iz Zagreba je također boravila i u općini Doboj gdje sa istim programima za obnovu i potpis Elaborata.

U pozdravnom govoru gospodin Petar Gagulić je pozdravio desetke nazočnih posavljaka koji dođoše na potpise te se zahvalio hrvatskoj vladi na potpori kao i gospodinu Mariju Zeki predstavniku ministarstva obnove i povratka. Gospodin Zeko je informirao nazočne o pravu i obvezama u svezi donacija u građevnom materijalu. On je rekao da po propisima o obnovi svaki nositelj donacija i obnove u materijalu ima pravo na 35 m2 plus svaki daljni član obitelji na još 10 m2 dok se radove kao i sva ostala dopunska gradnja osobno plaća. Pravo na građevinski materijal za obnovu imaju sve pravne osobe koje posjeduju osobnu ČIPSOVU iskaznicu izdanu u BiH. Također  je pozvao sve hrvate iz RH, BiH i RS da se prijave za glasovanje na narednim izborima i rekao svatko ko se prijavi ima pravo glasovati a stim ništa ne gubi u RH ili drugim mjestima Europe.

Ovimkratkim prilogom želim informirati hrvatsku javnost kod Hrvata koji su raseljeni diljem svijeta poglavito kod svojih Pećničana i naših dragih susjeda Garevljana. Upućujem poseban pozdrav dragom prijatelju Petru Gaguliću predsjedniku Skupštine općine Modrića kao i našem dragom Pećničaninu predsjedniku Skupštine Vukosavlje gospodinu Josipu Suvalju. Pozdrav hrvatskoj vladi i njenom predstavniku gospodinu Marjiu Zeki koji ulaže maksimalan trud da pomogne povratku hrvata u Bosansku Posavinu. S poštovanjem vas pozdravlja vaš posavljak, Pećničanin Marko Matijević iz Švicarske.

Za GIP piše Marko Matijević