Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ezoterija

Kada nam se na bilo koji način postavi ovakvo ili slično pitanje: Ovako, ja sam Ivana i vrlo sam mlada. Imam 14 god i željela bi naučiti više o bijeloj magiji,jer sam pročitala da je na strani dobroga,a ne zla. Željela bi naučiti čarati. Ne znam dali je ovo protiv Boga,ali me jako zanima. Ima li negdje ili možda vi imate knjige o bijeloj magiji,tj. knjige gdje pišu kako se izvode čarolije?! MOLIM VAS POMOZITE MI I ODGOVORITE MI NA OVAJ E-MAIL.... UNAPRIJED ZAHVALNA, teško je ostati inferioran i ne zamisliti se nad pozadinom koja ljude navodi na takve pomisli.

Ne samo mladi, nego i starije osobe zrelije dobi često su mi postavljali slična pitanja vezana uz praznovjerje. Začuđuje kako su mnogi od njih i praktični vjernici, a ipak posrću tražiti pomoć od nekih izuzetno perfidnih i rafiniranih majstora prevarantskog zanata. Bilo da se obraćaju kod bioenergičara, magnetopata, radiesteziste, homeopata, makrobiotika, hirtomana, tarot majstora, vračara, gatara, hodže, astrologa, specijalista akupunkture, transcedentalne meditacije, Sai Babe ili tko zna koje druge babe roge, radi se kardijalnoj pogrešci jer za eventualnu sitnu tjelesnu uslugu prodaju sotoni svoju dušu, ono najsvetije u svom vlastitom posjedu. Važno je posebno naglasiti da se nesmije osuditi one koji su na bilo koji način tražili pomoć kod tih sluga zloga, nego ih poučiti u čemu je pogreška i što je u svemu tome krivo.

Stresna svakodnevnica, želje, čežnje i planovi, dužnosti i obveze, brige, bolesti i naše nemoći čine život neizdržljivim već od rane mladosti. Čovjekov život se nekako klati (ljulja) između smisla i besmisla, između moći i nemoći, između znati i neznati. Nerijetko osjećamo potrebu za nekakvim čarobnim štapićem koji bi riješio sve naše probleme. I ne slutimo da takvog nečega uistinu u ovom svijetu i ne postoji. Ako ga nekim slučajem i ima onda je zasigurno u službi da ionako težak život učini očajnim. Egzistencijalni strah, stres, katastrofična predviđanja budućnosti svijeta – propast svijeta, osobni problemi i životne krize navode ljude na traženje odgovora na mnoga pitanja i pomoći na mnoge za njih nerješive probleme i bolesti. Mnogi, umjesto da se obraćaju Bogu i njegovim službenicima, obraćaju se za pomoć raznim praktičarima svojevrsnih okultnih tehnika. Među inim tehnikama su i ezoterijske tehnike i prakse. Neke od njih su: kristaloterapija, tarot, astrologija, reiki, bioenergija (magnetopati), joga, transcedentalna meditacija, hipnoza, tai chi, kabala, i slično.

Ezoterija dolazi od grčke riječi ezoterikos što znači unutrašnji. To su tajne vještine koje su prakticirali stari filozofi i mudraci. Danas, u vrijeme vodenjaka kako ga oni nazivaju, pod riječi ezoterija se podrazumijeva takozvana duhovnost koja utječe na širenje svijesti o preuzimanju vlastite odgovornosti za svoj način življenja, mišljenja i djelovanja, te boljem spoznavanju zagrobnog života i  i takozvanih zakona Univerzuma. Konkretnije to je skup raznih tehnika i načina pomoću kojih se utječe na duhovnu domenu, utječe na prirodu i događanja u njoj, te u konačnici naime omogućuje spoznavanje tajnih zakona o životu. U pitanju su svakako prirodne (alternativne) metode s  ciljem harmoniziranja poremećenih sveukupnih životnih odnosa, disharmoniziranih životnih funkcija.

Istina je da su naše ljudske sposobnosti (moći) jako ograničene. Pogotovo kada su u pitanju smrt ili teške bolesti koje su uvijek harale, a i danas kolaju  svijetom. Tu se čovjek nađe zatečen i nemoćan. Slab i očajan. Htio bi promijeniti svoju nemilu stvarnost, a nezna ni sam kako. Mladi, nezadovoljni ovim što im nudi moderni svijet kaosa htjeli bi u svjetski organogram sveopćeg funkcioniranja i svoje modele. Ali njih nitko nizašto i ne pita, niti ih sluša što oni misle o svemu što se oko njih događa. Zato bojažljivo traže način kako da u ovom svijetu stvore i svoj kutak, svijet koji će funkcionirati za njih.

Još jedna velika zapreka da čovjek uvidi stvarne moralne vrijednosti je nedostatak vjere u Trojedinoga Boga, posebice vjera u oproštenje grijeha. Čovjek nije stvoren kao potpuno samostalno i u svemu moćno biće, nego je ovisan o drugom biću, višem od sebe o Bogu – Stvoritelju. Ne poznavajući dovoljno Stvoriteljevu stvarnost sklon je u susretu s drugim (krivim) ljudima (magovi, reiki, okultisti, spiritisti, Sai Baba, magnetopati, bioenegičari, ezoteri, homeopati, mediji, ...) upasti u zabludu koja ga još više odvaja od Onoga za kojim toliko čezne – od Boga. Životne ne-prilike navedu čovjeka da se obraćati drugim, od njega moćnijim duhovnim stvarnostima, ali redovito negativnim i izuzetno opasnim. U duhovnom svijetu ne postoji neko neutralno područje. Duhovna stvarnost nadilazi našu osjetilnu bio-fizikalnu stvarnost i stoga moramo biti jako oprezni kada zahvaćamo u to područje, kada se poigravanje s okultnim praksama ili alternativnom medicinom koju širi New age i slično.

Što je u svemu tome pogrešno i nevaljalo? Odgovor nije ni jednostavan niti ga se može sročiti u par rečenica. Vrlo je bitno, kako to veli Tales, spoznati sama sebe – gnothi seauton. Osvješćivanjem znanja o nečemu otvaramo put k spoznaji pravih stvarnosti i istinskih vrednota. Od ključne je važnosti čovjekov umni uvid, ispravno mišljenje i točno poznavanje stvari da bi napravili sledeći iskorak, da bi se odlučili za ovo ili ono, za ovoga šarlatana (šamana) ili ostati vjeran Prvoj Božjoj zapovijedi u ovom konkretnom slučaju. Iz neznanja čovjek čini pogreške i kada uvidi da je pogriješio onda se pokaje i promijene način svoga mišljenja, življenja i djelovanja. Samo budalu dvaput ugrize zmija iz iste rupe, veli stara poslovica. Pa kada vidite kako čovjek traži pomoć od jednog do drugog i tko zna kod kojeg po redu nadriiscjeljitelja i ništa se ne događa, osim što ostaje praznih džepova, onda tu nešto ne štima. Sve izgleda tako kao da je osoba zaslijepljena i hoda kao po nekom začaranom krugu.

Zašto je upitno i pogrešno poći nekom alternativcu, okultisti ili ezoteričaru? Jednostavno zato što mogi među njima nerade u skladu s Božjim zakonima, medicinskom etikom i moralnošću. Zatim, jer je mnogima na prvom mjestu dobra zarada na račun ljudskih tegoba i u svoju praksu domeću magijske, ezoterijske i slične obrede. To naravno njihovi pacijenti ne znaju. To nastoje dobro prikriti velom lažne pobožnosti, susretljivosti, suosjećajnosti, ali i izuzetnom dovitljivošću u svakom pogledu. Doduše nije im ni teško, jer, kada je nekome teško vlada se poput utopljenika kada se utapa i za slamku se lovi. Ktomu su raširena praznovjerja i druge ideološke, odnosno pseudoreligijske metode. Ti specijalisti za prevaru vješto stvaraju privid dobrohotnposti, darovitosti i umijeća. Spretno barataju nekakvim tehnikama, medijima, viscima, rašljama i slično.

Izvana se čini kao da su takvi postupci opravdani. Možda, ali nisu korisni nego naprotiv nazadni i opasni. Zašto? Zato jer iako izgleda obećavajuće i kao ustanovljeno u dobru i istini sve počiva na kojekakvim tehnikama, energijama, mantrama (tajnim magičnim formulama), tajnim silama pa čak i molitvama, ali ne Bogu iako se spominje njegovo Ime, nego nekom tko zna kojem bogu. Kao što ribar crvima (mamcem) ne hrani ribu nego je lovi tako i ti čudotvorci sebe prikazuju sveznajućim i moćnim da proriču i čine čuda. Uglavnom započinju lijepim i ugodnim predviđanjima sudbine nebi li  izmamili pacijentovu pažnju, iznude otvaranje njegovog srca. Kada se to dogodi onda ga zatruju proricanjem zle sudbine (bolest, smrt drage ili utjecajne osobe) koja se ima dogoditi u dogledno vrijeme. To čovjeka optereti do te mjere da on ninašto drugo i ne misli nego samo na to, živi u stalom strahu i isčekivanju kada se ima to ili to dogoditi. Nerijetko pada u duboku depresiju do izluđivanja pa i samoubojstva.

Bog koji je sama istina i život i Stvoritelj života, Izvor svakoga života nikada neće proricati smrt. Jedino onaj koji je protivnik života i istine, lažac od početka proriče zlo i smrt. Sotona, dakle, stoji iza zlokobnih proricanja. Upitajmo se sada komu vjerujemo i darujemo svoje povjerenje, svoju vjeru i svoju dušu. Sotoni, nemilosrdnom lovcu i mrzitelju ljudskog života i njegove duše. To je vjera u prazno – praznovjerje, pri čemu na smrt izgara duša.Zlodusi varaju na razne načine lakovjerne i raznim mukama napaćene ljude nudeći im svoje savjetnike, duhovnjake, magove, kvaziiscjeljitelje i slično. Služe se svojim sluganima čiji je jedini cilj dobro zaraditi i komotno živejti, navoditi ljude da griješe protiv prve Božje zapovijedi, a uz to biti obljubljen, poznat i slavljen. Uvijek treba imati na umu da je jedino Bogu moguće liječiti, samo je on koji može obnoviti život i čovjekovo zdravlje. Samo onaj koji stvara život može ga iscijeliti, može ga izliječiti. Ako se netko nameće namjesto Boga, onda je njegov bog njegov duboki džep. Naime, mnogi travari, medari i sl., pogotovo oni koji su razvikani kao čudotvorci su sumnjivi i imaju vezu s magijom (šamanstvom).

U Boga je sve kristalno jasno, sve je podložno svjetlu, i u isto vrijeme sve ono što je tajnovito ne dolazi od Boga. Bog se objavio svemu svijetu i otkrio je svu istinu, istinu o stvaranju svijeta i čovjeka, istinu o vječnom životu (raju i paklu), istinu o poslednjim vremenima, o poslednjem sudu. Objavio je sve ono što je čovjeku potrebno.  Čovjek bi trebao biti samo ponizan i u dosluhu s Božjom voljom i ljubavi, kako bi kroz uzana vrata mogao ući u kraljevstvo vječne Božje slave. U svijetu u kojem vlada knez od ovoga svijeta, neprijatelj Boga i ljudi, čovjek je nemoćan bez Božje pomoći, providnosti i milosrđa prožete snagom ljubavi i praštanja. Biti ponizan znači biti slobodan od zdanja vlastitog ponosa koji uza se veže i lažna uvjerenja i opravdanja – potpornje vlastite oholosti. Biti ponizan znači maknuti te potpornje, lažna uvjerenja, znači biti slobodan priznati svoju krivnju, svoju slabost, svoju nemoć i svoju upućenost na Boga i snagu njegove ljubavi umjesto da se upućuje na stvorenja nesposobna da i sami sebi pomognu, a kaomoli drugome.

###BLANK###