Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri09232020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Hermetizam, reiki, bioenergija, magnetopati,

Često se čuje kako je neobično ovo vrijeme u kojemu živi čovjek modenizma i razvijenih tehnologija i tehnika. Preplavljeni smo svim i svačim. Emisari raznih sekta kruže posvud uokolo i šire letke i druga propagandna sredstva, svoje novovremene poglede na životne stvarnosti i na čovjekove potrebe u ovom novom dobu. Sekte preplavljuju svijet, poglavito Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku. Novopečeni majstori mišljenja i mudrosti nude svoja rješenja i svoje terapije za rješavanje problema, izlječenje naše epohe. Koriste se jednostavnom simbolikom, pristupačnijom i razumljivijom svojoj potencijalnoj klijenteli. Osim toga omogućuje im  spontaniji izraz i aktivnije životnije sudjelovanje u kreiranju vlastitih principa i pogleda na stvarnost kakvu je oni žele imati i živjeti. Jednostavno rečeno udovoljavaju vlastitim prohtjevima svojih članova, odnosno klijenata nesuprotstavljajući se njihovom egu, nego, liberalizirajući (relativizirajući) pogled na sve stvarnosti, govore protiv (grižnje) savjesti. Govore protiv poticaja nutrine da se prekine sa zlim radnjama sa grešnim životom i okrene dobru, istini i ljubavi – praštanju i pomirenju – spasenju.

Olako spekuliramo svojom vjerom i povjerenjem, a povjerenje se ne dariva bilo kojem duhu. Nedopustivo je povjeriti bilo kome da se bavi našim (duhovno-tjelesnim-duševnim) bićem. Mnogi ljudi, naime, usljed brzine življenja, svakodnevnog stresa i životne hektike gube unutarnji mir i strpljenje, uzmanjka koncentracija, gubi se životna harmonija. Svakodnevno nas obasiplju (ciljano ili slučajno) mnoge loše vijesti. Pitamo se ima li uopće smisla podnositi ovoliku žrtvu kad ionako sve završava lošim vijestima. Čemu nai i kud sve ovo vodi? Čovječanstvo juri glavom bez obzira, da i nezna što donosi dan, a što donosi noć. Tek najednom primjete kako ne mogu više, kako su slabi, pali i bespomoćni. Ako se povlačimo u sebe i oslanjamo na samo svoje prosudbe, zaboravljajući na nauk Crkve niječemo i objavljene istine i zapadamo u krivovjerje. Pa i ne čudi  da se sve više obraćaju onima koji su im najbliži, koji im najprije mogu pružiti “pomoć”, najpristupačnijim. Čim se otvore novine, na mnogim stranicama nude se mnoštvo alternativaca, onih koji tobože žele “pomoći” i usput dobro zaraditi na tuđoj bijedi i nemoći.

Napast svim svojim silama i moćima hoće sva dobra ljudska nastojanja obrnuti sebi na čast, htijući se, kao vuk u janjećoj koži, dodvoriti čovjeku poručujući mu: ovo je u biti upravo ono pravo što ti trebaš, što ti želiš. To se posebice da primjetiti uvijek kada je poruka u protivnosti sa savješću, a u skladu s čovjekovim prohtjevima i svjetovnim očekivanjima. Savjest naime upućuje čovjeka da čini i slijedi samo dobro, ukazuje mu na ono krivo što je učćinio i potiče ga da to popravi. Čovjek se opire vlastitoj savjesti, nastoji živjeti “svijet” i ugađati svojemu tijelu i tjelesnim požudama. Onaj koji ne podržava savjest neprijatelj je Božji, neprijatelj je dobra, istine i pravednosti.  Tako je napast dobro procijenila da su mir, vjera i sigurnost najosvjetlija ljudska nastojanja pa posredstvom svojih emisara New agea, Slobodnih zidara – Masonerije, raznih Sotonističkih crkvava i sekti nudi svoju verziju mira i vjerovanja koji se bolje uklapaju u ovaj i ovakav izmaterijalizirani – hedonistički svijet. New age je sinkretički program koji se zasniva na opsesiji stvaranja novog – zlatnog – doba u eri vodenjaka. Utopija je to koja se temelji na bezboštvu, grijehu, magiji i krvi.

Danas nam se nudi Novi svjetski poredak Nove svjetske vlade u kojem bi trebao vladati mir i blagostanje na temelju naturalizma.  Nudi se mnoštvo onih koji preko čovjekovih bolesti i patnja nude svoje programe liječenja i pomaganja nebi li iskupili čovjekovu dušu i njegovu vjeru, nebi li ga nekako u neznanju i zabluđenosti odvojili od Boga. Pod svaku cijenu, koristeći svaku prigodu,  nastoje transformirati ono božansko u svakoj ljudskoj osobi, ali bez osobnog Boga. Nego na ljudskoj moći, samosvijesti – znanja i znanosti i tobože snage/energije koja se crpi iz prirode. Kako prepoznati i raskrinkati  te sunovrate u janjećoj koži? Treba u svakom sustavu stvari i pojmova razlučiti ono što je dobro i istinito od zloga i lažnoga. Treba znati prepoznati zlo i laž, izuzetno dobro maskirane zablude, razotkriti ih i ukazati na njihov cilj i opasnosti.

Veliki je broj šarlatana koji manipuliraju ljudskim povjerenjem predstavljajući im se kao dobrotvori i i iscjeljitelji uime Božje, nazivajući  se čak i sami Božjim iscjeljiteljima, da su na ovakav ili neki drugi zgodan način dobili dar iscjeljenja. Stisnut bolestima i patnjama čovjek se, poput utopljenika, i za slamku hvata, prihvaća pomoć svakoga koji obećaje da može pomoći, spasiti ili iscijeliti. K tomu, sve što je problem veći i bolest teža tim-više se pouzdaje u čuda, a čuda su moguća samo onomu koji je jači od bolesti, patnje, zla i smrti. No to je pridržano samo Bogu. Bog djeluje bilo direkto na čovjeka ili posredno po svojoj Riječi, Sakramentima ili posredstvom karizmatika – odabranika po kojima se Gospodin želi proslaviti i kod ljudi osnažiti vjeru, ljubav, ufanje i nadu. Za razliku od šarlatana i prevaranata karizmatske osobe (svećenici ili laici) žive životom dostojnim svoga Gospodara, ponizno, poslušno i čisto u dubokoj vjeri, molitvi i pobožnošću prožetim nesebičnošću, ljubaznošću, čestitošću – iskrenom ljubavi prema bližnjemu.

Hermetizam je najkonkretniji oblik magije unutar kojeg se prakticiraju određeni rituali – kanaliziranja energij(e)a k određenom cilju. Magija je vještina kojom se pomoću određenih rituala postiže promjena u svijesti maga, a te promjene izazivaju pak i promjene u njegovoj okolini, odnosno na područja na koja se želi djelovati, dakle i na ljude i predmete na koje je usmjerena. Važno je napomenuti i to da svi oni koji prakticiraju bilo koji oblik okultnog vjeruju kako je sve što postoji sama energija i kako upravo ta energija ima moć i snagu da održava sveukupne sustave življenja i postojanja. Magija se, u najširim okvirima svoga djelovanja događa u onom dijelu čovjekovog bitka u čovjekovoj podsvijesti, odnosno u onom dijelu njegova uma kojega čovjek uopće nije svjestan. Ona se izričito bavi silama nesvjesnog dijela ljudskog područja pri čemu mag utječe na događanja unutar tog osjetljivog područja. Elifas Levi kaže kako je sveukupni pokretač magijskog djelovanja upravo ljudska volja. Ljudska volja je, veli Levi, pokretačka snaga svake ljudske aktivnosti. Te da između praktičara magije, odnosno svijesti ljudskog bića i materijalnog svijeta (kozmosa) stoji posrednik tzv. beskonačna, bezvremena i sveprožimljajuća "Astralna svjetlost". Iz te poruke se jasno razaznaje poenta magijskog, ezoterijskog i sl. Djelovanja. Uzvišena samosvijest i snaga vlastite volje isključuju Boga i Božju volju. Sve se svodi na odnos kozmičkih snaga u čovjeku i univerzumu. Sve što isključuje Boga kao počelo, temelj i bazu egzistiranja, postojanja i djelovanja je očita suprotnost Bogu i oslanja se na onoga koji je protiv Boga i čovjeka, Lucifera – lažnog pronositelja svjetla.

Reiki, što bi značilo životna (univerzalna) energija, je praksa koja počiva na krivim temeljima i izvire na mutnim izvorima. Re(i) – na kineskom znači univerzalna, ki (chi) – znači snaga inače općeniti izraz  u aziatskim zemljama za snagu koja sve prožimlje i sve zahvaća i bez snage ništa ne živi. Zasniva se na principu polaganja ruku kao altenativni način liječenja. Reiki je spiritualni put osobnog samoostvarenja kaako to vele njegovi pobornici. Usmena predaja kaže kako je izvjesni monah Mikao Ususi studirao na jednoj kršćanskoj školi u Japanu. Posebice se zanimao za čudesna izlječenja i druga čudesa koja je činio Isus Krist. Nemogavši zadovoljiti svojoj radoznalosti odlazi u Chickago (1870. god.) da istražuje principe kako je Isus činio čudesa.  Živio je u mnogim zemljama kršćansog svjetonazora, ali uzalud traženi odgovor nije našao – nije ništa naučio. Završio je u jednom budističkom sjemeništu. Dolazi do zaključka da se, mijenjajući stil življenja, može postići tjelesno i duševno iscjeljenje. Stoga je uveo neka svoja, nužna, životna pravila. 1. Upravo se danas nemoj ljutiti, 2. upravo se danas  ne brini, 3. zaradi svoj kruh pošteno, 4. poštuj svoje učitelje, roditelje i starije, 5. budi zahvalan svemu što živi.

Temeljna misao je da se tjelesnu disharmoniju, nastalu pomanjkanjem životne energije na određenom segmentu,  može ponovo dovesti u red uvođenjem univerzalne energije – reiki –  koja je sadržana u neiscrpnom kosmosu (!!!). Važno je odmah napomenuti kako se kod pojma životne (prirodne) energije naime radi o prividu božanske energije koju si lažac od početka rado pripisuje. Pa se na tom principu mišljenja postavlja i princip liječenja, naime polaganjem ruku posreduje se ta energija, pre- (u)nosi se ta snaga – životna energija u pacijenta, koja tada u njemu pokreće sisteme liječenja. Iako se polaganje ruku uzima kao oblik priopćavanja i posredovanja božanske sile na materijalne stvari i ljude nije se igrati s time jer za polaganje ruku imaju ovlaštenje samo osobe Bogu posvećene koje svojim pozivom i životom svjedoče svoga Gospodina i njegovu ljubav.

Mantika je vještina gatanja i vračanja, odnosno tobože proricanja budućnosti. Jedna od naj rasprostranjenijih je hirtomanija, ili vještina čitanja sudbine i budućnosti iz dlana, spada u magiju iza koje stoji Zloduh. Obično, nakon dobrih i sretnih proricanja nezaobilazno slijede proricanja nesreće iza koje stoji Sotona.  Kod hirtomanije se očito se događa ono što je čistoj suprotnosti s Božjim jer Bog nikada ne proriče smrt, nego uvijek dariva život, odnosno Bog i jesta samo život. Zatim je jako rasprostranjena tehnika proricanja iz tarot karata, ili čitanje sudbine iz (odsjaja) nekih kristala – kristalomantija, dijagnosticiranje organizma čitanjem iz očiju – irimantija, ili pak kabala - tehnika židovskoga podrijetla kojom se nastoji iscijeliti neka bolest, olakšati nevolja. Kabalisti se bave proučavanjem brojeva, kojima od rođenja i imena proračunavaju karakteristične osobine i osobno duhovno stanje.

Radiestezija navodno proučava zračenja elektromagnetskih polja koje zrače podzemne vode. Otkriva te vodene tokove i njihova zračenja. Jednom riječju, rekli bi za sebe, da su osobe sposobni razotkriti negativna zračenja i svojom moći mogu, te energije na određenim (samo njima znanim) razinama dovesti u ravnotežu. Bilo polaganjem ruku ili zračenjem svoje bioenergije – ljekovite i harmonizirajuće energije.  Na temelju takozvanih radiestetskih otkucaja, koje mjere polaganjem ruku i uz pomoć viska navodno utvrđuju količinu bioenergije kojom raspolažu magnetopati i bioenergičari.

Važno je uvijek iznova napomenuti da svaka tobožnja snaga, moć, energija i slično koja, kao, potječe iz prirode je samo privid Božjeg i nema nikakve veze s Bogom, nego izvire iz pakosti lašca od početka –  Sotone.

Ovo je samo jedan mali dio koji je najrasprostranjeniji, koji se najviše prakticira. Jedno je zajedničko kod svih samoaktivnih šamana da te prvo uvede u domenu svoje zavodljivosti lijepim riječima i događajima i sličnim proricanjima dok ne izmame klijentovo oduševljenje i pažnju, otvaranje srca za njegov podmukli i zli otrov – zlokobno proroštvo koje slijedi nakon toga. Proroštva koje ubija dušu i veže na Zloga. Onaj naime koji slijedi Boga živi istinu i ljubav. Gdje je istina na djelu tu nema tajnih formula i mantri. Istina traži jasnoću i čistoću iskrenu predanost i obraćenost Onome kojemu jedino moguće da čovjeka spasi i izliječi, a to znači Bogu. Pred istinom nema tajni i skrivenosti. Napuštanjem puta istine, puta kojeg je trasirao Krist, a Crkva baštinila kroz sva dosadašnja stoljeća, napušta se prava i čista vjera i hodi po stranputici, a ona vodi u vječnu propast. Pomanjkanjem vjere i povjerenja u Boga, njegovu ljubav, dobro i praštanje slabi čovjekova pobožnost, jačaju sumnje i predrasude. Nerazboritost i neznanje guraju u zabludu. Zabluda u sljepoću u mrak gdje dominiraju sile zla koje pak potapaju svijet svojim floskulama i još gore svojim herezama. Vrlo vješto ubijaju Boga u dušama patnika i jadnika koji im se povjeriše, u svojim “žrtvama”.

Po djelima mojim ćete me prepoznati, veli Gospodin. I zaista kada Duh Sveti liječi i iscjeljuje, čovjek ozdravlja na sva tri svoja područja – duha, duše i tijela. Način kako to Bog čini je samo njemu znanan, a zasniva se, to je sigurno, na čistoj vjeri i ljubavi, na molitvi i praštanju. Božje milosrđe se zadobije bilo putem crkvene liturgije, bilo čitanjem ili slušanjem Biblijske riječi ili zazivanjem Imena Isusova, njegove Dragocijene krvi koji vežu i uništavaju sva zla i zle duhove. Božja milost se izlijeva i posredstvom svećenika ili od Crkve priznatog duhovnog službenika ili karizmate.

###BLANK###