Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Naši običaji

Pečenje pečenica u Garevcu

pecenicaDanas je 23 prosinac i dan je prija Badnjice ili Badnjaka. U Garevcu je dosta hladno vrijeme, ali to nije razlog da se pečenica nemože ispeći. Ove godine skoro je svaka kuća ima, a i oni koji je nemaju bit će počašćeni dobrosusjedskim darom.

To su naši stari običaji i mi ih i dan danas njegujemo  kako tu Garevcu tako i bilo gdje drugo gdje smo smješteni i živimo. Ranije  je to dosta teže bilo uraditi jer se nije imalo pomagala, niti dobrih i kvalitetnih drva.  Moralo se od jutra pa skoro do navečer ovisno o veličini praseta i kvaliteti drva peći i ručno okretati.

Stoga je bilo potrebno i više osoba, da bi se to moglo na smjenu raditi. Jedna bi osoba stalno nadgledala vatru, ložila drva i primicala pod prase žaru dok bi drugi okretali ražanj. Danas uz pomagalo električnog ražnja je to daleko brže, jednostavnije i lakše raditi.

Tako je danas olakšan način kako samog pečenja pečenice tako i onih koji se manje razume u to da taj posao pozitivno privedu kraju. Dok se ražanj okreće ima se dovoljno vremena za loženje vatre i mazanje pečenice iz vana da nebi došlo do pucanja kože i da koža nebi prigorijela. Isto tako ima se dovoljno vremana i vidjeti kako to drugi rade pa to isto sprovesti u djelo.

Danas kada se imaju različita pomagala pretežno je i društvo veće. Slabo se gdje kroz selo vidi da jedna osoba peče pečenicu. Pretežno se okupi veći broj prijatelja pa se tu i ne žuri. Polako uz dobru garevačku šljivovicu znase nekada dočekati i doboka noć iako to nije potrebno, ali kako se najčešće zna reći „nije Božić svaki dan već jedan put u godini“ pa se treba malo okupiti, našaliti, zapjevati i u tome uživati.

I na kraju želja mi je da se svaka u Garevcu ispečena pečenica pojede u zdravlju, miru i radosti kako s najbližima tako i sa onima koji nemaju mogućnosti da je kupe.

Za GIP piše Mišo Perak