Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Svinjokolja-mesara

suho mesoImam dojam da se u ove hladne jesenje dane s prirodom i naša svakodnevnica nekako promjene. Nema više ljudi, nevide se da hodaju po dvorištu osim onih koji su rano ustali te naložili vatru jer je kod njih red svinjokolje.

Opširnije:Svinjokolja-mesara

Igra Prstena kao jedan od najpopularnijih zimskih sportova našeg mjesta

Ovo je stara ali  neobična  i vrlo omiljena  igra kako u Garevcu tako i u većem dijelu Bosanske Posavine. O njoj doduše nema zapisanih podataka kada i gdje je nastala, ali su  stariji mještani govorili da se prsten igra od kada je svijeta i vijeka.

Opširnije:Igra Prstena kao jedan od najpopularnijih zimskih sportova našeg mjesta

Pečenje pečenica u Garevcu

pecenicaDanas je 23 prosinac i dan je prija Badnjice ili Badnjaka. U Garevcu je dosta hladno vrijeme, ali to nije razlog da se pečenica nemože ispeći. Ove godine skoro je svaka kuća ima, a i oni koji je nemaju bit će počašćeni dobrosusjedskim darom.

Opširnije:Pečenje pečenica u Garevcu

Uskrs i njegovi običaji

Uskrs je nas najveci blagdan radosti i mira. Pobjeda je to nad zlom. Na krizu, radi nas i nasih grijeha. Nazalost, na gredi sramote umro je Isus, Božji Sin, jedini pravedan i bez grijeha. Trosatni mrak na zemlji koja se od muke, bola i nepravedne osude i zatresla dok je Isus umirao. Zemljom je zavladao strasan strah. Istina je progovorila. A bilo je strasno uopce  biti u blizini i promatrati kako Isus umire.

Opširnije:Uskrs i njegovi običaji

"Mašal lile" uoči sv. Ive 2011

masala_lileGAREVAC/ U Garevcu je prije rata bio običaj organiziranje "mašale" uoči bliagdana sv. Ive. Taj stari običaj garevljani su obnovili i unazad par godina. Prvo se počelo kod Perića a zadnje tri godine kod garevačke pošte na uriji Stanušića.

Opširnije:"Mašal lile" uoči sv. Ive 2011