Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pon07062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Događji vezani uz štalu

Preminuo je i posljednji svjedok Burića štale u Garevcu

niko andricUgasi se još jedna svijeća ovozemaljskog života. U ponedjeljak 18.02.2013. pokojni Niko Andrić predao je dušu Gospodinu i tako se priključio rajskom bogatstvu gdje jauka i bola više neće biti.

Napokon dođe svojoj supruzi i sinu Ivici kojeg je vječno u srcu nosio kao i sve one vršnjake, prijatelje i sumještane zatočenike Burića štale.

Ugasi se još jedan život čovjeka koji je sa sobom ponio sve preostale tajne Burića štale. Bilo ih  je još puno, ali mrtva usta ne progovaraju i nikada ih i nitko više saznati neće.

Jedino njegovo svjedočenje žrtava Burića štale u dokumentarnom snimku Marija Raguža „Odžak pouka povijesti“ ostat će vječno zabilježito.

Pokojni Niko je imao izrazito dug ali nimalo lagan ovozemaljski život. Igrom slučaja se prija 67 godina uspio osloboditi iz zarobljeništva i  pakla Burića štale.

Te kobne noći kada su ih u grupama prevozili kamionima na mjesto pogibije Niko se uspio osloboditi i pobjeći do zuba naoružanim stražarima zajedno s Jakovom Perkovićem, (Jakom Tubom) s mjesta strijeljana iz Bosanskog Šamca.

No i taj bijeg nije bio sve. Tek tada je nastala životna kalvarija. Trebalo je dalje živjeti i to sa onima koji su ga tajno predali u zatočeništvo Burića štale.

Ali Niko je svoj život prihvatio krajnje ozbiljno i ponizno. Vrijedan i radišan sa jezikom za zubima uspio je ostati svoj na svome i tako sačuvati živu glavu.

Da je bilo lagano sigurno nije, ali sve se da izdržati pa tako i šezdeset godina duga šutnja.
A onda je šutnji došao kraj. Došlo je vrijeme kada se otvoreno moglo reći što se preživjelo i zašto je ugašeno toliko mladih ljudskih života.

Ubijeno je oko 250 Garevljana, a što mislite da su ti ljudi ostali i da su živjeli ovako dugo kao pokojni Niko koje bi to bogatstvo bilo za Garevac i Posavinu.

Garevac sa svojim udovicama i maloljetnom djecom izrastao u jedno bogato Posavsko mjesto, a da su imali svoje mlade vitezove koje su u punoj snazi mučki poubijali tko zna dokle bismo stigli.

Pokojni Niko je volio svoj Garevac ite je poslije domovinskog rata redovno dolazio za Dane sjećanja žrtava Burića štale prisjećajući se onih kobnih dana bez hrane i vode kao i svojih suboraca iz svog Garevca i okolnih mjesta.
 
Hrabro je sve to podnosio i želio pokazati da je živi heroj garevačkog puka.

Neka mu je vječna slava i hvala.

Mišo Perak